Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Benen van je paard koelen of verwarmen?

Benen van je paard koelen of verwarmen?

2020 - Laatst geupdated: 2023

Het eerste advies bij een zwelling of blessure is vaak: zoveel mogelijk koelen! Maar waarom juist koelen en niet verwarmen? En is dat wel goed voor het herstel? En wat te doen bij spierpijn, koelen of juist verwarmen? Dat gaan we je in dit blog vertellen!

Koelen of verwarmen bij een blessure?

Bij een (acute) blessure is het advies de benen te koelen. Bij een kneuzing/acuut trauma ontstaat snel zwelling doordat de bloedvaatjes beschadigd zijn geraakt en er vocht of bloed vanuit de bloedvaatjes in het omliggende weefsel stroomt. Koelen zorgt ervoor dat eerste zwelling afneemt en de pijn wordt verlicht. Er treedt al snel een ontstekingsreactie op, waarbij het lichaam probeert het kapotte weefsel op te ruimen. Dit gaat gepaard met extra warmte door een verhoogde doorbloeding rondom het beschadigde weefsel, aanhoudende zwelling en pijn. De daling van de temperatuur door koelen vermindert de ontstekingsreactie. Stoffen worden aangevoerd om de celschade te herstellen. Maar het immuunsysteem kan ook overreageren, waardoor juist weer extra schade aan het weefsel ontstaat. Ook hitte veroorzaakt schade aan cellen. Door te koelen rem je de doorbloeding, waardoor je deze reacties afremt en de ontsteking afneemt.

Hoe ontstaat spierpijn?

Bij paarden die intensief getraind worden kan gemakkelijk spierpijn ontstaan. Er zijn twee soorten spierpijn, beide hebben een verschillende oorzaak. Bij het maken van energie uit glucose komt melkzuur vrij. Melkzuur is een afvalstof die wordt afgebroken door de lever. Wanneer er meer melkzuur geproduceerd wordt dan de lever af kan breken, stapelt het melkzuur zich op in de spieren. Hierdoor verzuren de spieren en voelen ze verkrampt aan, met spierpijn als gevolg. Deze vorm van spierpijn noem je vroege spierpijn.

Verlate spierpijn ontstaat pas na 24 tot 48 uur en ontstaat door kleine spierscheurtjes. Overbelasting of een verkeerde warming-up zijn vaak de veroorzakers van deze spierpijn. De spierscheurtjes zijn zo klein dat ze geen kwaad kunnen, uiteindelijk worden spieren hierdoor juist sterker. Een goed herstel hiervan is natuurlijk wel belangrijk! Spierpijn kan meerdere oorzaken hebben, maar wordt meestal veroorzaakt door een flinke training, een verkeerde beweging, overbelasting of je paard verplaatsen van een warme naar een koude omgeving.

Beide vormen van spierpijn vragen om een verhoogde doorbloeding en spierontspanning. Het lokaal verwarmen van de spieren verhoogt de doorbloeding en de aanvoer van stoffen die spierweefsel herstellen en verhoogt de afvoer van melkzuur.

Gezonde spieren en pezen

Het rustig opwarmen van spieren en pezen in de eerste fase van een training is heel belangrijk. ‘Stappen’ verhoogt de doorbloeding en voorkomt daardoor schade aan pezen en spieren. De cooling down is belangrijk voor het op het juiste peil brengen van de hartslag en lichaamstemperatuur van het paard. Het is ook belangrijk om de spieren en pezen weer op een gezonde temperatuur te krijgen. Hitte zorgt immers voor beschadiging aan eiwitten en spieren en pezen bestaan voor het grootste deel uit eiwitten! Er kan blijvende schade ontstaan bij oververhitting.

Pezen zijn slechter doorbloed van spieren en blijven langer warm. Daarom is het eerst koelen van pezen goed voor het behoud van een gezonde peesfunctie. CoolGel is een diepwerkende gel om spieren, pezen, ligamenten en gewrichten te koelen, waardoor een langdurig en diepverkoelend effect ontstaat. De plantenextracten in CoolGel, zoals Arnica, ondersteunen de bloedcirculatie en lymfestroom, belangrijk voor de natuurlijke afvoer van vocht.

Na de cooling-down fase van het paard kan tijdelijke en plaatselijke verhoging van de doorbloeding de natuurlijke afvoer van afvalstoffen als melkzuur uit spieren verder ondersteunen. SpierComfort ondersteunt een goede doorbloeding waardoor afvalstoffen snel worden afgevoerd, spieren kunnen herstellen na intensieve inspanning en bewegen comfortabeler blijft.

Veerkrachtige pezen van binnenuit

Om de pezen van je paard ook van binnenuit te ondersteunen, kun je kiezen voor een supplement zoals Silicium+ of Hoef & Pees. Beide supplementen kunnen tevens een fijne ondersteuning zijn bij het herstel na een blessure.
Silicium+ is een vloeibaar supplement dat een goede kwaliteit van de hoeven en pezen ondersteunt. Het bevat namelijk de belangrijke bouwstenen: Glucosamine, MSM en een uniek gepatenteerde vorm van silicium! Silicium+ is dagelijks te voeren, zo kun je het hele jaar rond ondersteunen.
Hoef & Pees is een supplement in brokvorm en draagt bij aan het versterken van bindweefsel. Dit is belangrijk voor het behoud van sterke hoeven en pezen. Door Hoef & Pees 1 tot 2 keer per jaar te voeren voeg je extra calcium en silicium toe aan het rantsoen van je paard.

Ondersteun de pezen van je paard met:

Hoef & Pees
12 reviews
Hoef & Pees
56,95
Ondersteunt in herstelperiodes
Ondersteunt hoeven en pezen bij zware belasting
Silicium+
16 reviews
Silicium+
41,95
Belangrijke bouwstenen voor de huid en vacht
Ondersteunt een goede kwaliteit van hoeven en pezen
CoolGel
9 reviews
CoolGel
0,00
Langdurig diepverkoelend effect
Ontspannen spieren, pezen en gewrichten
SpierComfort
2 reviews
SpierComfort
0,00
Helpt bij herstel na sportblessures
Ondersteunt sterk de doorbloeding