Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Maag en darmen

Ben je op zoek naar natuurlijke producten voor de maag en darmen van je paard? Onze supplementen, verzorgingsproducten en diergeneesmiddelen voor paarden zijn 100% natuurlijk en verrijkt met kruiden ter ondersteuning van de maag en darmen!

Lees verder
Sluiten
8 resultaten
165 reviews
OerBalans
49,95
GastroComplex
35 reviews
GastroComplex
40,95
DarmBalansDarmBalans
66 reviews
DarmBalans
48,95
Healthies met KamilleHealthies met Kamille
14 reviews
Healthies met Kamille
6,95
PsylliumZaad
11 reviews
PsylliumZaad
21,95

De maag en de darmen maken onderdeel uit van het zeer geavanceerde spijsverteringskanaal van een paard. Het kan dan ook snel van slag raken, waar ondersteuning bij nodig is om het weer terug in balans te brengen. 

Hoe werkt de spijsvertering van paarden?

Om te beginnen wordt het voer gekauwd in de mond en komt het via de slokdarm in de maag terecht. Tijdens het kauwen wordt er speeksel geproduceerd om het voer gemakkelijk door de slokdarm te laten glijden. Hoe meer vezels en structuur het voer heeft, hoe meer een paard moet kauwen en des te meer speeksel er geproduceerd wordt! Een belangrijk onderdeel voor een gezonde maagfunctie.

Zodra het voer de maag heeft bereikt begint hier de vertering door het maagzuur. Een paardenmaag heeft een relatief kleine maaginhoud. Dit omdat paarden van nature gedurende de hele dag kleine beetjes voer opnemen en op die manier de maag en darmen constant voorzien van voer. Het is onze taak als paardeneigenaren om ervoor te zorgen dat wij dit voedingspatroon dan ook zo veel en goed mogelijk na bootsen. Te weinig vulling in de maag kan dan zorgen voor een irritatie van de maagwand door het overtollige maagzuur. Maagzuur is krachtig genoeg om de maagwand te beschadigen, met maagzweren tot gevolg. Onderin de maag is de pH waarde van het maagzuur 2,0. Om te vergelijken hoe zuur dat is, als je je hand erin steekt zou je een brandwond krijgen!

Om weer terug te komen op het speeksel dat een paard produceert tijdens het kauwen, werkt het ook als stabilisator van de zuurgraad in de maag! Kortom, het is dus van groot belang om het maagslijmvlies optimaal intact te houden en te ondersteunen met een optimaal rantsoen.

Na de maag komt het voedsel terecht in de dunne darm. Hier vindt het grootste gedeelte van de vertering van eiwitten, vetten, zetmeel en andere makkelijk verteerbare koolhydraten plaats. De verteerbaarheid van het voedsel hangt af van het soort voer. Een deel zal dan ook onverteerd in de dikke darm terechtkomen. Eenmaal in de dikke darm doorgestroomd worden de vitaminen opgenomen en worden plantendelen gefermenteerd door de bacteriën die zich in de darmen bevinden. Door het fermenteren van de nog onverteerde onderdelen, komt energie vrij in de vorm van vetzuren die snel worden afgegeven aan het bloed. Vetzuren vormen een belangrijke voedingsbron voor de darmwand.

Wanneer de dunne darm het grootste deel van het voer verteerd heeft, begint de fermentatie in de dikke darm. Vezels in voeding, bijvoorbeeld ruwvoer, zorgen voor een goede fermentatie in de dikke darm. Dit is proces is essentieel voor een goede gezondheid. De vluchtige vetzuren die ontstaan bij deze fermentatie zijn de belangrijkste bron van energie. Voldoende ruwvoer is niet alleen belangrijk voor het kauwproces en de aanmaak van speeksel en het bufferen van maagzuur, maar ook voor een goede fermentatie in de dikke darm. Ruwvoer is dus dé schakel aan zowel het begin als eind van het verteringsproces.

Veelvoorkomende maag- en darmproblemen bij paarden

Ondanks dat je goed voor je paard zorgt, kan het voorkomen dat je paard last krijgt van zijn maag en darmen. Veelvoorkomende maag- en darmproblemen zijn:

  • Koliek: Koliek is een vorm van buikpijn en kan zeer pijnlijk zijn voor het paard. Koliek bij paarden is er in verschillende vormen, denk aan gaskoliek en zandkoliek. Het is verstandig om de symptomen van koliek te kennen, zodat je snel kunt handelen. Geef Colosan als eerste hulp bij koliek om direct verlichting te geven, terwijl je wacht op de dierenarts.
  • Maagzweren: Net zoals bij mensen kunnen paarden ook last hebben van maagzweren. Renpaarden staan er om bekend gevoelig te zijn voor maagzweren. Stress, voeding en training kunnen bijdragen aan de oorzaak van maagzweren bij paarden.
  • Diarree, dunne mest of mestwater: Diarree en dunne mest komt regelmatig voor bij paarden. Vaak ontstaat dit wanneer er een wisseling in het rantsoen plaatsvindt, bijvoorbeeld na een nieuwe baal of nieuw pak ruwvoer, bij de overgang van de paddock naar het weiland etc. Wanneer een paard langer dan enkele dagen/weken diarree, dunne mest of mestwater aanhoudt, is het belangrijk om goed op zoek te gaan naar de oorzaak. Want dunne mest is niet normaal! Zorg ervoor dat je paard altijd voldoende, schoon drinkwater heeft en neem bij twijfel altijd contact op met een dierenarts. Lees meer over diarree in ons blog Diarree bij paarden.

Is je paard gevoelig voor rantsoenwisselingen of heeft hij last van diarree, dunne mest of mestwater? Ondersteun dan met DarmBalans! Dé krachtige kruidencombinatie met pre- en probiotica om de balans in de darmen te herstellen.

Supplementen en voeding voor een optimale spijsvertering van je paard

Het spijsverteringsstelsel is een belangrijk onderdeel in de stofwisseling van het paard. Het zorgt ervoor dat belangrijke stoffen uit voeding worden omgezet. Om de voeding te verteren is het van groot belang dat de maag en darmen van het paard in goede gezondheid zijn. Wist je dat de darmflora voor 80% het immuunsysteem van je paard bepaalt? Veel weerstandsproblemen, maag- en darmproblemen, overgevoeligheden etc. kunnen ontstaan door een tekort aan kruiden en een te eenzijdig rantsoen. Door de darmflora van je paard zo divers en natuurlijk mogelijk te voeden, krijgt je paard een sterk immuunsysteem.  

Een paard heeft een kleine maaginhoud en eet van nature 14 tot 16 uur per dag, dit betekent dat het beter is om het paard meerdere keren kleine hoeveelheden eten te geven dan in een keer een grote hoeveelheid. Daarnaast is het belangrijk dat het paard eerst ruwvoer krijgt en daarna pas krachtvoer, dit zorgt ervoor dat de spijsvertering op gang wordt gebracht. Naast goede voeding is voldoende watervoorziening van groot belang. Een paard drinkt wel 20 tot 50 liter per dag!

Heeft jouw paard een gevoelige spijsvertering? Ondersteun dan met supplementen. Natuurlijke ingrediënten, zoals planten en kruiden, en pre- en probiotica zijn grondstoffen die de maag en darmen goed kunnen ondersteunen.

Maag en Darmen en VITALstyle

Van nature houdt het paard zijn darmflora, immuunsysteem, spijsvertering en stofwisseling in balans door een breed scala aan kruiden op te zoeken. Echter bestaan de weilanden en ruwvoer tegenwoordig niet meer uit veel verschillende soorten grassen en kruiden, waardoor wij ze een handje moeten helpen.

Onmisbaar in iedere EHBO-kist voor paarden, is Colosan. Dit is een geregistreerd diergeneesmiddel toepasbaar bij koliek. Het geeft snel verlichting bij koliek, gasophopingen en verstoppingen, werkt krampstillend en gasafdrijvend en stopt extreme gistingsprocessen. Dé eerste hulp bij koliek, terwijl je wacht op de dierenarts.

Heeft je paard last van dunne mest, mestwater, een opgeblazen buik of heeft hij koliek gehad? Dan is de spijsvertering uit balans en heeft het hulp nodig weer terug in balans te komen. DarmBalans is een dieetvoeder speciaal ter stabillisatie van de spijsvertering. De krachtige kruidencombinatie, met o.a. Zoethoutwortel en Mariadistelzaad, bevat pre- en probiotica om de darmflora van je paard weer in balans te brengen. Weet je dat je paard gevoelig is voor rantsoenwisselingen? Voer DarmBalans dan preventief!

Paarden met een gevoelige maag kun je ondersteunen met GastroComplex. Dit supplement is speciaal ontwikkeld om een normale zuurgraad in de maag te behouden. Het beschermt tegen de invloeden van stress, beschermt de maagwand en draagt bij aan een ontspannen maag. De natuurlijke ingrediënten, zoals Kamille en Heemstwortel, in combinatie met buffers voor het behoud van een normale zuurgraad in de maag, ondersteunen de maagfunctie.

Eet je paard zand of staat hij op een korte weide met een zandbodem? Dan is het aan te raden regelmatig een PsylliumZaad kuur te geven. De psylliumzaadjes ondersteunen de afvoer van zand op een natuurlijke manier en zijn goed voor de darmwerking.

Een supplement dat vaak gegeven wordt voor een glanzende vacht, LijnzaadOlie, is ook zeer geschikt ter ondersteuning van de spijsvertering! Het bevat het de juiste verhouding omega 3-6-9 vetzuren en paarden vinden het enorm smakelijk.

Advies nodig?

VITALstyle is hét merk voor een fit en vitaal paard. Ben je op zoek naar natuurlijke supplementen, verzorgingsproducten of diergeneesmiddelen voor je paard? Dan ben je bij VITALstyle aan het juiste adres! Heb je advies nodig? Neem gerust contact op met de klantenservice van VITALstyle! We helpen je graag.