0 Vergelijken
  • Altijd 100% natuurlijke producten
  • Gratis verzending vanaf €29,-
  • Levering binnen 1 tot 2 werkdagen
  • Binnen 14 dagen gratis retourneren

Diarree

Diarree bij paarden? VITALstyle adviseert graag!

Heeft jouw paard last van diarree? Je herkent het aan de dunne mest, vieze staart en billen en het frequent mesten. VITALstyle geeft jou graag advies en tips over diarree bij paarden. De belangrijkste tip bij diarree is dat het paard niet uitdroogt en neem bij twijfel altijd contact op met jouw dierenarts.

Wanneer spreken we van diarree of dunne mest bij paarden 

Diarree (of dunne mest) bij paarden komt, net zoals bij mensen, regelmatig voor. Diarree is een teken dat er iets niet goed zit in het lichaam van het paard. Dit kan onschuldig zijn, maar het kan ook door een ernstig probleem veroorzaakt worden. Een paard met diarree heeft dunne(re), waterige mest en mest ook vaker dan normaal. Het komt ook voor dat er na de diarree een waterachtige vloeistof uitkomt. Dit heet mestwater.  

Oorzaken van diarree bij paarden 

Je paard kan een keer diarree (dunne mest) hebben, maar als de mest lange tijd dun blijft, of er na het mesten mestwater meekomt, is er meer aan de hand. Dan zijn de darmen van je paard uit balans, waardoor de weerstand van je paard achteruitgaat. Veel voorkomende oorzaken van diarree bij paarden zijn voerwisselingen, te veel voorjaarsgras, het binnenkrijgen van te veel zand, maar ook infecties, wormen of koliek kunnen diarree veroorzaken. Daarnaast kan een wormspuit of antibioticakuur de darmflora uit balans laten raken. Meer weten over koliek? Bekijk onze pagina Koliek bij paarden.

Diarree bij paarden stoppen

Diarree (dunne mest) kan ervoor zorgen dat je paard snel uitdroogt. Dat kan zelfs dodelijk zijn. Zorg er daarom altijd voor dat je paard voldoende vocht binnenkrijgt. Om diarree goed te kunnen behandelen is het achterhalen van de oorzaak van essentieel belang. Overleg daarom altijd met jouw dierenarts om zo een goed behandeling te maken.

Veulen diarree

Wist je dat diarree bij veulens heel regelmatig voorkomt? Naar schatting hebben ongeveer 80% van de veulens in hun eerste zes maanden één of meerdere keren diarree gehad. Mogelijke oorzaken van een veulen met diarree zijn de in ontwikkeling zijnde darmen, maar ook zand eten en plotselinge voerveranderingen kunnen voor diarree bij veulens zorgen. Hou bij diarree altijd het gedrag van je veulen in de gaten en meet of het veulen koorts heeft. Zorg voor voldoende vers water en beweging. Wanneer een veulen niet fit oogt, het heeft koorts en drinkt minder of wanneer de diarree aanhoudt, moet je altijd de dierenarts inschakelen. Ook bij twijfel is het verstandig om bij de dierenarts te informeren wat je het beste kunt doen bij een veulen met diarree. 

Diarree en de weerstand van je paard 

Het maagdarmkanaal heeft veel invloed op de weerstand van je paard. Wist je dat de darmflora voor 80% het immuunsysteem bepaalt? Een goede darmflora is dé basis van een gezond paard. Toch  hebben veel paarden een gevoelige darmflora en diarree. Dit beïnvloedt de interactie met het immuunsysteem in de darmen en daardoor ook de weerstand. Bij een verstoorde darmflora kan je paard minder energie opnemen uit het voer, waardoor een futloos paard het resultaat kan zijn. Voor een sportpaard is het optimaal presteren dan een uitdaging en ook het aantrekken van de singel kan gevoelig zijn. Het is dus belangrijk om de darmflora van een paard goed in orde te krijgen én te houden. Meer weten over de spijsvertering van je paard? Lees onze pagina Maag en darmen

Voeradvies bij diarree paard 

Een goed voermanagement komt de darmflora ten goede. Verandert er iets in de samenstelling van het voer of stap je over op ander voer? Doe dit dan altijd stapsgewijs en laat het paard en de darmflora hieraan wennen. Let er ook op dat het voer vers is en niet bedorven of beschimmeld is. Voorkom veel opname van zand door je paard te voeren vanuit een bak of stenen ondergrond en laat je paard niet op een schrale wei lopen. 
VITALstyle heeft diverse producten in haar assortiment die die darmflora ondersteunen. Deze producten zijn 100% natuurlijk en bevatten diverse kruiden. Meer weten over kruiden? Lees ons blog Kruiden voor paarden.

Lees ook handige tips en meer informatie over: