Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Huidaandoeningen bij paarden

Huidaandoeningen bij paarden

2019 - Laatst geupdated: 2023

Een glanzende vacht, appeltjes en een soepele huid zijn tekenen van een paard dat lekker in zijn vel zit. Ondanks dat dit slechts een kleine opsomming is, zijn het wel tekenen die je als paardeneigenaar heel gemakkelijk met het blote oog kunt zien! Tekenen van een verminderde weerstand of huidaandoeningen kunnen je dan ook vrij snel opvallen. Denk aan een doffe vacht door opgehoopte afvalstoffen, kale plekjes door schimmels of wonden van het schuren door de jeuk van bijvoorbeeld zomereczeem. In dit blog vertellen we je welke huidaandoeningen bij paarden het meest voorkomen en waar je op moet letten.

Zomereczeem

Te beginnen met de meest voorkomende en misschien wel meest vervelende huidaandoening voor paarden: zomereczeem! Veroorzaakt door een overgevoeligheid van het speeksel van de knut waarbij de huid van het paard enorm begint te jeuken. Vaak kun je zomereczeem herkennen aan open geschuurde wonden, afgeschuurde manen en een zogenoemde WC-borstel-staart. Bij deze kenmerken is het eigenlijk al vergevorderd en zal je de gehele trucendoos open moeten halen om je paard nog een jeukvrije zomer te geven. Denk aan een eczeemdeken, anti-vliegenspray, aangepaste voeding om de afvalstoffen zo veel mogelijk af te voeren en een lotion om de schuurplekken mee te behandelen. Weet je dat je paard last heeft van zomereczeem? Ondersteun dan al vóór het muggen-seizoen begint!

Schimmel bij paarden

Schimmels zijn erg besmettelijk en laten vaak kale plekjes met schilfers zien. Schimmels komen vaak voor op plekken waar wrijving voorkomt, bijvoorbeeld door het tuig of de deken. Wanneer de huid gezond is en geen plekjes heeft, ontstaat er vaak geen infectie. Maar wanneer de huid heel licht beschadigd is, kan de infectie goed zijn werk doen. Ook de weerstand van het paard heeft hier invloed op. Schimmels zien we vaker bij jonge paarden of paarden met een (tijdelijke) verminderde weerstand. Het is dan ook belangrijk om ten alle tijden de weestand van je paard op peil te houden. Vitaminen, mineralen en kruiden zijn hier de beste ondersteuning voor! Weerstandsboost geven? Kijk dan vooral naar supplementen die vitamine C en Echinacea bevatten.

Mijt bij paarden

Mijt is de oorzaak van schurft en zien we bij paarden voornamelijk in de wintermaanden. Je herkent mijt door korstjes en schilfers aan de onderkant van de benen. Bovendien heeft het paard veel last van jeuk aan zijn benen, waardoor hij bijvoorbeeld zal stampen. Ook kale plekken en haaruitval zijn symptomen die bij mijt horen. Het komt voornamelijk voor bij paarden met veel behang, zoals Tinkers, en is tevens zeer besmettelijk voor andere paarden!

Regenschurft 

Om verwarring maar meteen te voorkomen: regenschurft heeft niets te maken met mijt/schurftmijt. Het staat ook bekend als regenrot of rainrot. Wel komt dit net als mijt veel voor in het najaar, zoals de naam al zegt, in de regenachtige periodes. Bij paarden wordt regenschurft veroorzaakt door een bacterie die het heerlijk vindt om in de vochtige vacht en huid van een paard te leven. Je komt dit dan ook voornamelijk tegen bij paarden die veel en lang in de regen staan, waardoor de rug het beschermende waslaagje kwijt is. De bultjes met opstaande plukjes haar met een korstje eronder zijn in tegenstelling tot schimmelinfecties dan ook snel pijnlijk voor het paard.

'Onschuldige' wondjes

Geen echte huidandoening, maar wel het meest voorkomende 'huidprobleem' bij paarden. Wondjes! Door het spelen, door gek doen in de weide/paddock/stalling of door het schuren met bijvoorbeeld het tuig of een deken. Onschuldige, oppervlakkige wondjes kun je makkelijk zelf verzorgen. Zorg ervoor dat je altijd een zalf of spray in je EHBO-kist hebt liggen die de plek desinfecteren (reinigen), hydrateren, beschermen en herstellen. Een natuurlijk verzorgingsproduct heeft dan de voorkeur. Natuurlijke ingrediënten werken vaak effectiever, zijn niet schadelijk voor het dier en versterken de werking van elkaar! Ingrediënten waar je naar kunt kijken bij een verzorgingsproduct voor wondjes zijn: calendula (goudsbloem), honing, propolis, aloë vera, kamille etc.