Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €29,-
Levering binnen 1 tot 2 werkdagen
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Het effect van een wormenkuur op de darmflora van paarden

Heeft jouw paard last van spoelwormen? VITALstyle geeft graag meer informatie!

De meeste paarden krijgen wel eens te maken met wormen. Om een wormbesmetting te voorkomen worden paarden regelmatig behandeld met een wormkuur. Steeds vaker wordt eerst mestonderzoek gedaan om te kijken of er wormeitjes in de mest zitten. Preventief een wormkuur aan paarden geven wordt hierdoor gelukkig steeds minder gedaan, waardoor het paardenlichaam minder wordt belast. Wat is het effect van een wormkuur op de darmflora van paarden? Dat lees je in dit blog!

Gevaar van een worminfectie

Een worminfectie vormt een groot risico voor paarden, het voorkomen of juist snel aanpakken hiervan is dus erg belangrijk. Allereerst is het belangrijk om te zorgen dat de kans op besmetting klein is, zodat de kans op een worminfectie verminderd wordt. Een goede hygiëne op stal en in de wei is hier de basis van. Mest de stal van je paard zo vaak mogelijk uit (liefst elke dag) en spuit de stal ook regelmatig schoon. Mest de wei regelmatig uit, wei de paarden regelmatig om en hou het gras kort, wormen houden niet van droogte en zonlicht.

Een wormkuur is een grote belasting voor het paardenlichaam

Bij het preventief geven van een wormkuur wordt er iedere 8-12 weken ontwormd, waarbij het lichaam van het paard flink belast wordt. Een chemisch ontwormmiddel vergiftigd niet alleen de wormeitjes, maar ook de goede bacteriën in de darmen raken hierdoor beschadigd. De goede bacteriën in de darmflora spelen een belangrijke rol bij de weerstand van het paard.

Goede bacteriën in darmflora onmisbaar

Deze goede bacteriën zijn onmisbaar voor een gezonde darmflora en zorgen bijvoorbeeld voor de opname van voedingsstoffen en een goede vertering. Met een (chemische) wormkuur verstoor je de darmflora en kan deze uit balans raken. Het kost een lichaam van een paard een zekere inspanning om een wormkuur te verwerken. Een goed ontwormingsbeleid is dus onmisbaar! Vanzelfsprekend is het belangrijk dat een worminfectie voorkomen wordt, want ook een wormbesmetting heeft grote gevolgen voor de darmflora van een paard. 

Mestonderzoek als basis voor een wormkuur paard

Om zeker te weten of je paard een wormkuur nodig heeft, is mestonderzoek een goede manier om dit te controleren. Bij een mestonderzoek worden wormeitjes geteld. Is het aantal wormeitjes in de mest laag hoeft het paard niet ontwormd te worden, bij een hoog aantal wormeitjes vanzelfsprekend wel. Op deze manier ontworm je alleen de paarden die een wormbesmetting hebben of risico lopen door een hoog aantal wormeitjes. Door alleen een wormkuur te geven bij een daadwerkelijke besmetting, wordt het lichaam van je paard minder belast en bescherm je de darmflora tegen een onnodige verstoring. Ook voorkom je zo dat wormen resistent worden tegen het ontwormmiddel.

Balans in darmflora

Heeft je paard een verstoorde darmflora na het ontwormen? De combinatie van diverse kruiden en pro- en prebiotica is onmisbaar bij een verstoorde darmflora! Meer weten over de darmflora van paarden? Bekijk dan de pagina Maag en darmen. Naast spoelwormen bij paarden, komt ook koliek en mijt regelmatig voor.