Gebruik van prednison bij honden
Veel eigenaren hebben een negatieve associatie met het geneesmiddel Prednison voor gebruik bij hun hond. En dat is niet zo gek. Bij mensen wordt Prednison vooral ingezet bij de behandeling van ernstige ziekten zoals kanker en auto-immuunziekten. Zoiets wil je toch niet als behandeling voor je hond die jeuk heeft? Waarom wordt het geneesmiddel Prednison vaak gebruikt bij honden met jeuk en wat zijn daar de voor en de nadelen van?
Synthetische corticosteroïden
Prednison behoort samen met een aantal andere veel gebruikte geneesmiddelen bij honden met jeuk (dexamethason, prednisolon, methylprednisolon en cortison) tot de groep van synthetische corticosteroïden. Dit zijn hormoonachtige stoffen, die qua bouw en werking lijken op de natuurlijke corticosteroïden die het lichaam zelf maakt. De hond maakt zelf in zijn bijnieren de corticosteroïden: cortisol en aldosteron. Deze hormonen hebben een belangrijke werking in het lichaam. Aldosteron beïnvloedt de hoeveelheid water en zouten in het lichaam van de hond. Cortisol, ook wel het stresshormoon genoemd, beïnvloedt de stofwisseling van de hond. De werking van de synthetische corticosteroïden is veel sterker op bepaalde vlakken dan de natuurlijke vormen. Dit is ook de reden dat ze onder andere worden gebruikt bij jeukklachten.
Bijwerkingen prednison
Er zijn heel veel oorzaken voor jeuk, maar de klacht is meestal hetzelfde: de hond heeft zoveel jeuk dat hij de hele dag aan het krabben is en zichzelf helemaal stukmaakt. Als er geen parasieten in het spel zijn, zoals vlooien of mijten, maar er sprake is van een allergische oorzaak, dan kunnen corticosteroïden (tijdelijk) de neerwaartse spiraal van jeuk en stukmaken doorbreken. Corticosteroïden werken namelijk ontstekingsremmend en antiallergisch. Ze zijn echter nooit de oplossing van het probleem, ze onderdrukken alleen de klachten. Er moet altijd gezocht worden naar de oorzaak van de allergie en een echte oplossing. Bovendien zijn het krachtige stoffen die ook bijwerkingen hebben. Veel drinken en plassen. Bekende bijwerkingen van Prednison en andere corticosteroïden zijn: veel drinken en daardoor veel plassen, heel erge honger (vraatzucht), hijgen en ander gedrag (soms vrolijker, vaker slomer). Als Prednison over een langere periode gebruikt moet worden zie je regelmatig ook de volgende bijwerkingen optreden: hangbuik, slechte vacht tot kaalheid, dunne huid, pigmentvlekken, kalkophopingen in de huid, ontstaan van suikerziekte, verhoogde kans op infecties, futloosheid, spierzwakte, afname spieren en uitblijven van de loopsheid.
Gebruik prednison
Prednison zo kort en weinig mogelijk toedienen. Vanwege de bijwerkingen probeert de dierenarts altijd om op de lange termijn de dosering van de corticosteroïden zo laag mogelijk te houden en om de dag te geven. Zodat de productie van de lichaamseigen corticosteroïden ook blijft bestaan, terwijl de jeuk onderdrukt wordt. Corticosteroïden zijn krachtige geneesmiddelen, maar als het nodig is voor het welzijn van het dier, zijn ze zeer nuttig en effectief. Het liefst gebruik je ze als dierenarts zo kort en zo weinig mogelijk en kijk je naar meer structurelere oplossingen voor het probleem.
Geschreven door dierenarts Evelien.