Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Rotstraal bij paarden

Rotstraal bij paarden

2018 - Laatst geupdated: 2023

Vooral in de winter komt er veel rotstraal voor bij paarden. De meeste paardeneigenaren merken optijd op dat er iets in de stralen van je paard niet helemaal gezond is, maar in andere gevallen valt het pas op zodra de hoefsmid een kijkje neemt.  In dit blog lees je hoe de bacteriële infectie, rotstraal, bij paarden ontstaat, hoe je rotstraal kunt herkennen en behandelen en het belangrijkste: hoe je rotstraal voorkomt!

Wat is rotstraal bij paarden en hoe herken je het? 

Rotstraal is een bacteriële infectie waarbij het hoorn van de hoefstralen ontstoken is. Hierdoor breekt de straal steeds verder af en valt deze uit elkaar. De naam 'rotstraal' zegt dan ook gelijk wat deze bacteriële infectie inhoudt: de hoeveelheid straalhoorn wordt minder doordat het wordt aangetast en ‘rot’ weg. Hierdoor zal de hoef ook flink gaan stinken, wat een gezonde hoef niet hoort te doen. In de groeven of rondom de straal zal je ook veel zwarte delen zien. Schakel vervolgens de dierenarts of hoefsmid in om rotstraal zo snel en effectief mogelijk te kunnen behandelen.

Een gezonde straal is erg belangrijk, omdat dit een belangrijk onderdeel van de paardenhoef is. Het wordt ook wel het kussen onder de paardenvoet genoemd. Het is een soort eelt en is onmisbaar voor een goedwerkend hoefmechanisme, waardoor een paard comfortabel kan bewegen. Het is dus erg belangrijk om de hoeven van je paard optimaal te verzorgen!

Hoe ontstaat rotstraal bij paarden? 

Rotstraal wordt veroorzaakt door verschillende bacteriën en schimmels. Deze schimmels en bacteriën vind je overal in de natuur en houden van vocht en viezigheid. Wanneer een paard een verminderde weerstand heeft, kan zo'n bacterie of schimmel makkelijker toeslaan en de hoefstralen aantasten. Het weefsel van de straal wordt weggevreten, en het lichaam heeft langer de tijd nodig om dit nieuwe weefsel aan te maken. Doordat dit weefsel afsterft krijgt het de bekende stinkende geur van rotstraal en wordt de plek zwart. Ook krijgt de straal een rommelig uiterlijk, met zachte holtes en gaten.

Omdat de bacteriën en schimmels die rotstraal veroorzaken dol zijn op viezigheid, is het van belang om de bodem waarop je paard staat schoon en droog te houden. Als je paard een natte en vieze stal heeft, is het risico op rotstraal ook groter. Een (te) natte en vieze bodembedekking, te weinig beweging en een onjuiste hoefverzorging kunnen de oorzaak zijn van rotstraal. Ook als je paard te weinig beweging krijgt of de hoeven slecht worden verzorgd ligt rotstraal op de loer. Als je bij het uitkrabben van de hoeven te diep krabt, kan rotstraal ook ontstaan. 

Ook de vorm van de hoef lijkt invloed te hebben of een paard rotstraal krijgt, zelfs bij goede verzorging van de hoef. Een nauwe hoef, met diepere stralen, lijkt een grotere gevoeligheid voor rotstraal te hebben dan brede en wat plattere hoeven. Wanneer de hoefsmid hoeven verkeerd bekapt kunnen de stralen minder actief worden belast. Hierdoor wordt de kwaliteit van de straal minder en dus zachter, waardoor deze kwetsbaarder is voor infecties. 

Hoe behandel je rotstraal bij paarden? 

Allereerst is het aan te raden om de oorzaak van rotstraal bij je paard te achterhalen. Staat je paard bijvoorbeeld in veel nattigheid of viezigheid? Dan is het oplossen van deze factor stap één. Externe factoren zijn over het algemeen de grootste oorzaak van rotstraal, dus houd er dan ook rekening mee dat je de stal zo schoon en droog mogelijk houdt. Dit helpt de stralen gezond te houden zodat ze weerbaar zijn voor infecties. Ook de losse/aangetaste hoorn laten wegsnijden en een regelmatige behandeling door je hoefsmid zorgen ervoor dat de stralen van je paard gezond en sterk blijven.

Daarnaast is een tijdige behandeling van rotstraal erg belangrijk! Een goede ondersteuning van het natuurlijk herstel van de hoef is onmisbaar. Er bestaan bijvoorbeeld sprays die de stralen beschermen tegen invloeden van buitenaf en het natuurlijk herstel bevordert. Maar let wel op: gebruik bij de behandeling van rotstraal nooit een product dat de straal afsluit! Het is juist belangrijk om een luchtdoorlatend product te gebruiken bij rotstraal. 

Rotstraal kan erg hardnekkig zijn, geduld hebben bij de behandeling van rotstraal is erg belangrijk. Het kan lang duren voordat de hoefstralen herstellen. Maak de hoef elke dag goed schoon, behandel rotstraal iedere dag en heb geduld! 

Hoe voorkom je rotstraal? 

  • Zorg er allereerst voor dat je paard een goede weerstand heeft. Voeding met voldoende vitaminen, mineralen en kruiden zijn onmisbaar voor ieder paard.
  • Bij het voorkomen van rotstraal is een droge en schone stal, weide en paddock onmisbaar. 
  • Wanneer de hoeven van je paard regelmatig vol zitten met vies stro of natte modder, raden we aan de hoeven regelmatig uit te krabben. Dit is natuurlijk ook een goede check voor eventuele steentjes etc. 
  • Een hoefsmid die de hoeven goed bekapt en veel beweging voor het paard, zorgen ervoor dat de bloedsomloop in de hoeven op gang blijft. Een hoef die goed is doorbloed is warmer, gezonder, droger en minder gevoelig voor ziektekiemen. Als extra voordeel heeft een goed bekapte hoef dat viezigheid hier vaak zelf uitvalt, waardoor de hoef beter schoon blijft.  
  • Voor een weerbare en gezonde zool en sterke hoeven kun je je paard ook een supplement geven. Een voedingsstof zoals silicium is onmisbaar voor sterke, veerkrachtige en goede kwalteit hoeven.
  • Ook kun je uit voorzorg de hoef regelmatig insprayen met speciale hoefsprays. Ingrediënten zoals larikshars, calendula (goudsbloembloesem) en kamille kunnen de stralen beschermen tegen invloeden van buitenaf en helpen het te reinigen.

Bron: www.paardenhoeven.info