Alles over hitte bij katten
Iedere kattensoort is op een andere manier aangepast aan de temperatuur van het gebied waar zij leven. Zo hebben wilde katten in koudere gebieden een langere vacht en meer vet. Wilde katten in warme gebieden hebben een kortere vacht en minder vet. Daarnaast beschikken katten van nature over manieren die helpen om hun lichaamstemperatuur gelijk te houden. Ze kunnen bijvoorbeeld net als de mens zweten en hijgen. Katten kunnen alleen zweten via hun voetzolen. Ze kunnen daarom warmte slechter afvoeren dan de mens.
Je kat eet en beweegt minder als het warm is
Katten worden minder beweeglijk en eten minder als het erg warm is. Ze zoeken schaduw en koelere plekken op. In de natuur zoeken ze de schaduw op van bomen of de koelte van stenen en gras. Is het je weleens opgevallen dat katten met het warme weer vaker languit gestrekt liggen? Ook hun lighouding kan ervoor zorgen dat ze het wat minder warm hebben. De wind kan zo goed over hun hele lichaam waaien. Ook wassen katten zich vaker omdat de verdamping van speeksel voor afkoeling zorgt.
Wat doen huiskatten met warm weer?
Ook huiskatten weten instinctief dat zij de koelte op moeten zoeken als ze het te warm krijgen. Maar er zijn twee factoren die ervoor zorgen dat we de natuurlijke situatie en die van de huiskat niet zo goed met elkaar kunnen vergelijken.
Moet je voor verkoeling zorgen voor je kat?
Wanneer je per woongebied kijkt naar de kattensoort die er leeft, zul je zien dat deze katten vergelijkbare eigenschappen hebben. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de kat goed kan overleven in dit specifieke gebied. Als we naar de huiskat kijken, is geen een kat hetzelfde. Er zijn heel slanke maar ook fors gebouwde katten. Katten met heel lang haar, kort haar en zonder haar. Katten met een normale of een platte snuit. Al deze verschillende eigenschappen hebben invloed op hoe goed een kat met warmte kan omgaan. Ook de gezondheid en de leeftijd van de kat bepaalt of een kat wel of niet goed met warmte kan omgaan.
Let bij warmte vooral op kittens, oude of zieke katten
Onze huiskatten zullen instinctief ook manieren zoeken om af te koelen. Maar een huiskamer is toch heel anders dan een natuurlijke omgeving. Over het algemeen zijn er geen bomen die schaduw bieden, of koele grotten om in te schuilen. Niet alle manieren die huiskatten bedenken om af te koelen zijn daarom even effectief. Sommige katten gaan bijvoorbeeld onder een stoel liggen. Een stoel biedt schaduw die de kat koppelt aan koelte. Dit heeft natuurlijk niet zoveel zin, maar dat weet de kat niet. Een kat die het warm heeft, zal in de regel minder actief worden. Toch houdt niet elke kat zich even goed aan deze afkoelingsregel. Vooral kittens kunnen erg snel enthousiast worden en door het huis stieren ondanks de hitte.
De tip voor katten bij warmte: hou een extra oogje in het zeil
Het is daarom belangrijk om de kat te waarderen als een prachtig roofdier dat veel van zijn natuurlijke instincten heeft behouden. Maar daarnaast mogen we ook niet vergeten dat het leven van de huiskat niet een op een overeenkomt met de natuur. En dat wanneer het aankomt op mogelijk (oververhittings) gevaar, we toch het beste een oogje in het zeil houden, Dit geldt extra voor jonge, oude of zieke dieren.
Auteur: Denise van Lent, Kattenbioloog