0 Vergelijken
 • Altijd 100% natuurlijke producten
 • Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
 • Vanaf €50,- GRATIS verzending

PPID bij je paard

PPID bij paarden is een aandoening waarbij de hormoonhuishouding ontregeld is. PPID komt vooral voor bij oudere paarden. Hoe PPID ontstaat, wat het verschil tussen PPID en de ziekte van Cushing is en hoe je het herkent, dat is te lezen in dit blog!

Wat is PPID? 

PPID is de afkorting van Pituitary Pars Intermedia Dysfunction. Bij deze aandoening is een deel van de hypofyse ontregeld, een kleine klier in de hersenen die ook wel het hersenaanhangsel wordt genoemd. Bij een paard met PPID is een klein gedeelte van de hypofyse ontregeld. Deze storing van de hypofyse heeft grote gevolgen, waardoor ook de hormoonaanmaak van het paard ontregeld raakt. 

Wat is het verschil tussen PPID en de ziekte van Cushing bij paarden? 

De ziekte van Cushing en PPID worden vaak met elkaar verward. Wat is het verschil? De ziekte van Cushing komt ook bij mensen en honden voor. Sommige symptomen van de ziekte van Cushing bij mensen en honden lijken op elkaar, maar bij paarden is dit anders. Daarom is voor deze aandoening bij paarden voor de naam PPID gekozen, omdat dit een betere benaming is. 

Hoe ontstaat PPID bij paarden? 

De hypothalamus en hypofyse bevinden zich aan het begin van de hersenen en regelen de aanmaak en afgifte van hormonen. Deze hormonen gaan via het bloed het hele lichaam door en belanden zo in weefsel en organen. De hypothalamus bevat zenuwen die het stofje dopamine aanmaken. Dopamine is belangrijk bij het afgeven van bepaalde hormonen. De afgifte van (sommige) hormonen wordt geregeld door de pars intermedia, een klein gedeelte van de hypofyse. Wanneer de pars intermedia ontregeld is, raakt de hormoonhuishouding in de war. Dit heeft grote gevolgen, doordat de hormonen in een lichaam goed samenwerken met een goed functionerend lichaam als resultaat. 

Dopamine en PPID 

PPID ontstaat bij sommige oudere paarden wanneer de zenuwen in de hypothalamus verloren gaan. Als gevolg hiervan krijgt de pars intermedia niet genoeg dopamine aangeboden. Hierdoor wordt de aanmaak van hormonen door de pars intermedia niet meer geremd door de dopamine. Een verstoorde aanmaak van hormonen heeft een negatief effect op de gezondheid van paarden, met ziekteverschijnselen als resultaat. Eerder werden deze symptomen vaak niet herkend maar gelinkt aan de hoge leeftijd van paarden. 

Gerelateerde producten

Hoe herken je PPID bij paarden? 

Heb je het vermoeden dat je paard PPID heeft? Je kunt PPID herkennen aan de volgende (klinische) symptomen: 

 • Paarden met PPID zijn vaak hoefbevangen of extra gevoelig voor deze aandoening 
 • Een andere vacht zoals een krullende vacht, andere kleur haren of juist erg lange haren. Hoe verder de stadia van ziekte, hoe langer, dikker en krulleriger de vacht 
 • Andere lichaamsbouw, hierbij kun je denken aan minder spieren in de bovenlijn en een hangbuik 
 • Vetophopingen en verdikkingen bij de ogen 
 • Veel meer (abnormaal) zweten rond de hals en schouders, wat veroorzaakt kan worden door een dikke vacht 
 • Meer drinken en plassen 
 • Lusteloosheid en daardoor mindere prestaties 
 • Een verminderd immuunsysteem, waardoor infecties terugkeren en wondjes minder snel genezen. 

Hoe behandel je PPID bij paarden? 

PPID is helaas niet te genezen, het is een chronische ziekte die het paard voor de rest van zijn leven heeft en ook erger wordt. Je kunt het leven van een paard met PPID gelukkig wel zo comfortabel mogelijk maken. Door complicaties te voorkomen of verminderen kan een paard met PPID alsnog fijn en (redelijk) onbezorgd leven! Er zijn speciale medicijnen voor paarden met PPID die de symptomen verminderen. Hoe erg de medicijnen de symptomen verminderen hangt (deels) af van de mate van de symptomen. Lichte symptomen reageren vaak beter op medicijnen dan zware symptomen, zoals chronische hoefbevangenheid. Ook een regelmatige controle van de dierenarts is onmisbaar bij PPID. Doordat de stofwisseling bij paarden met PPID vaak in de war is, kan extra ondersteuning geen kwaad. Ondersteun de stofwisseling van paarden met PPID daarom altijd. 

Levensverwachting van een paard met PPID 

Een paard met PPID heeft vaak nog een heel leven voor zich, ondanks dat hij afhankelijk is van medicijnen. Door op tijd PPID te signaleren en medicijnen te geven kan het leven van het paard vaak verlengd worden. Indien nodig kan de hoeveelheid medicijnen worden bijgesteld naar een verhoogde behoefte. In de herfst en winter laten paarden met PPID vaak meer symptomen zien dan in het voorjaar en de zomer. 

Bron: ECOstyle Paard & https://www.diergeneeskunde.nl/ziektebeeld/stofwisselingsziekten-endocrinologie/ppid/ 

Lees ook handige tips en meer informatie over: