Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €29,-
Levering binnen 1 tot 2 werkdagen
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Blaasgruis? Dat lossen wij wel op!

Misschien herken je het wel? Je kat miauwt veel en gaat overal zitten om (schijnbaar) te gaan plassen of gaat vaak naar de kattenbak. De kans is groot dat jouw kat blaasgruis heeft. VITALstyle heeft de oplossing! VITALstyle BLAASGRUIS kattenvoer. Zowel in natvoeding als in droogvoeding verkrijgbaar. VITALstyle BLAASGRUIS voor katten is voeding met een speciaal voedingsdoel namelijk het oplossen van blaasgruis (struviet) en voorkomen dat blaasgruis zich opnieuw gaat vormen. Om deze werking mogelijk te maken, heeft de voeding speciale eigenschappen en ingrediënten. Eén van die ingrediënten is de grote veenbes, beter bekend als de cranberry. 

Wat is blaasgruis?

Blaasgruis bij katten bestaat uit mineralen die in de urine van de kat zijn ‘gekristalliseerd’. Normaal lossen deze zouten op in de urine en worden ze met de urine uitgescheiden. Bij een overschot aan zouten kan er simpelweg niet meer worden opgelost in de urine (deze is al verzadigd) en ontstaat blaasgruis of in een later stadium blaasstenen. Er bestaan verschillende soorten blaasgruis/stenen. De meest voorkomende vorm van blaasgruis is struviet.

Struvietkristallen;

Struviet bestaat uit magnesium, fosfaat en ammonium. Struviet heet dan ook wel magnesiumammoniumfosfaat. Deze kristallen ontstaan wanneer de urine een hoog gehalte aan magnesium, fosfaat en ammonium bevat én de zuurgraad van de urine (pH-waarde) te hoog is (pH >6,8). Magnesium en fosfaat lost beter op in de urine bij goed drinken. Naarmate een kat meer drinkt kunnen zouten als magnesium en fosfaat beter in de urine worden opgelost. Daarom komt bij katten, die van nature slechte drinkers zijn, struviet vaak voor.

Wat betekent een hoog ammoniumgehalte in de blaas?

Ammonium is een stof, die we normaal in minimale hoeveelheden in de urine vinden. Soms is er echter sprake van een hoog ammoniumgehalte in de blaas (bijv. bij blaasontsteking of voeding rijk aan eiwit). Er wordt dan veel ammonium uit ureum gevormd door specifieke bacteriën in de blaas. Ureum is een afvalproduct van de afbraak van eiwitten. Bij voeding rijk aan eiwit is er meer ureum aanwezig in de blaas. Door de omzetting van ureum in ammonium, door bacteriën, wordt de pH van de urine verhoogd. In deze basische urine met een hoge pH lossen de mineralen magnesium en fosfaat niet meer op maar gaan klonteren samen met ammonium. Dat is struviet.

Cranberry, een bes die graag door koeien wordt gegeten

De Latijnse naam voor cranberry is vaccinium macrocarpon. Vaccinium komt van het Latijnse woord vacca (koe) en baccinium (bessen), een bes die graag door koeien wordt gegeten. Macrocarpon betekent met lange of grote vruchten. In Nederland heet cranberry ook wel de grote veenbes of lepeltjesheide.

Wat doet Cranberry bij blaasgruis?

Cranberry zit vol vitamine C en antioxidanten die belangrijk zijn voor een goede werking van het immuunsysteem en voor het behoud van gezonde lichaamscellen. Daarnaast bevat cranberry stoffen die zorgen voor het behoud van een gezonde blaas! Cranberry draagt bij aan een goede balans van  bacteriën in de blaas en beïnvloedt juist die bacteriën die ureum omzetten in ammonium. De vitamine C verlaagt daarbij ook nog de pH van de urine in de blaas. Minder ammonium, in combinatie met een lage pH in de blaas, betekent minder (kans op) struvietkristallen in de urine!

VITALstyle BLAASGRUIS

VITALstyle BLAASGRUIS is een dieetvoeding die blaasgruis oplost en het ontstaan van nieuw blaasgruis tegengaat. Een belangrijke toevoeging aan de voeding is DL-methionine. Methionine is een aminozuur dat van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals zalm en broccoli. DL-Methionine (een specifieke vorm van methionine) is in staat de zuurtegraad van de urine te beïnvloeden. De pH van de urine daalt (de urine wordt zuurder), waardoor meer mineralen in de urine kunnen oplossen en gruis wordt opgelost. 

Tijdelijke voeding

Voor het oplossen van struvietsteen is de aanbevolen gebruiksduur van VITALstyle BLAASGRUIS 5-12 weken. Voor vermindering van herhaalde struvietsteenvorming is de aanbevolen gebruiksduur ten hoogste 6 maanden. Maar waarom is dat zo? Verlaging van de pH-waarde van de urine is een oplossing om struvietkristallen op te lossen in de urine. Bij al aanwezig gruis is dit ook noodzakelijk om op dat moment het dier gezond te maken. Langdurig ‘aanzuren’  (veel langer dan 6 maanden) van de urine verhoogt echter de kans op die andere vorm van blaasgruis, oxalaat en kan schadelijk zijn de nierfunctie. Na 6 maanden kun je overstappen op CARE PLUS voor een langdurige ondersteuning op de blaas.