Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €29,-
Op werkdagen voor 14:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Help! Mijn paard eet zand

Heb je wel eens gezien dat een paard zand oplikt en opeet wanneer hij bijvoorbeeld in de paddock staat? Niet handig! Want zand dat met grote hoeveelheden in de darmen terecht komt kan hele nadelige gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om te achterhalen waarom je paard zand likt en wat je hier aan kunt doen.​

Oorzaken zand eten

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je paard zand eet. Om te voorkomen dat de hoeveelheid zand in de darmen gevaarlijk hoog wordt, is het goed om je bewust te zijn waar deze behoefte vandaan komt. Zo kun je de oorzaak aanpakken!

  • Verveling: in vele gevallen eet een paard obsessief zand wanneer ze zich vervelen. Bijvoorbeeld wanneer ze niet genoeg te eten of te spelen hebben in de paddock. Ook het missen van een maatje kan de oorzaak zijn.
  • Mineralentekort: vooral paarden die weinig krachtvoer krijgen en daarnaast ook geen balancer, zoals OerBalans, kunnen een mineralentekort hebben. Omdat ruwvoer en krachtvoer niet genoeg vitaminen en mineralen bevat kunnen paarden hier zelf naar opzoek gaan in zand. Zand bestaat namelijk uit mineralen, dus voor hun een goed bedachte oplossing. Maar, teveel zand kan gevaarlijk zijn! Daarom kun je het maar beter voor zijn en er dus voor zorgen dat je paard voldoende mineralen binnenkrijgt.
  • Siliciumtekort: silicium is een mineraal dat extra belangrijk is als we kijken naar het eten van zand. Zand bestaat namelijk voor een heel groot deel uit silicium. Wanneer een paard zand eet, kan het dus ook zijn dat hij een tekort heeft aan dit mineraal.

Wat te doen tegen het eten van zand?

Is de paddock wat kaal, wat klein of staat je paard er in zijn eentje in? Dan is het de hoogste tijd om de verveling van je paard tegen te gaan! We geven je enkele voorbeelden hoe je dit aan kunt pakken:

  • Zorg voor meerdere hooi-punten. Dit hoeven niet allemaal hooibakken te zijn, je kunt het ook in hooiballen stopen welke je weer kunt ophangen aan palen. Zo houd je ze wel even bezig!
  • Maak er een speelparadijs van! Er bestaat speciaal speelgoed voor paarden dat je in de paddock kwijt kunt. Denk hierbij aan grote opblaasballen, een simpele pion of de welbekende jolly-balls! Zorg hierbij wel voor de veiligheid voor je paard en gebruik geen speelgoed dat niet speciaal gemaakt is voor paarden.
  • Maatjes maken het veel gezelliger om op de paddock te staan. Een paard is niet voor niets een kuddedier en voelt zich daarom ook gelukkiger bij andere paarden of pony’s. Zo kunnen ze hun natuurlijke gedrag vertonen en vermaken ze elkaar ook nog eens.

Geef je je paard alleen ruwvoer en eventueel wat krachtvoer? Dan is het belangrijk om een balancer zoals OerBalans toe te voegen aan het rantsoen. OerBalans bevat alle vitaminen, mineralen én kruiden die een paard nodig heeft. Zo voorkom je een mineralentekort en ondersteun je door middel van de toegevoegde kruiden ook de algehele weerstand, de spijsvertering en de afvoer van afvalstoffen. Een gezonde basis in het rantsoen van ieder paard!

Tot slot is het bijvoeren van Silicium+ een goede optie. Dit supplement bevat o.a. silicium, wat het hoofdbestanddeel is van zand. Door dit mineraal bij te voeren kun je het risico op het eten van zand verminderen. Een simpele toevoeging dus! En wist je dat Silicium+ ook belangrijke bouwstenen bevat voor de huid en vacht en de kwaliteit van de hoeven en pezen ondersteunt? Ideaal!