Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Welk gras is geschikt voor paarden?

Welk gras is geschikt voor paarden?

2024

Je denkt er misschien niet altijd over na, maar wist je dat niet alle grassoorten geschikt zijn voor paarden? In het blog ‘’Waarom koeiengras geen paardengras is’’ gaan we al wat dieper in op de verschillen in voedingswaarden tussen grassen en waarom ‘’koeiengras’’ eigenlijk niet geschikt is voor een paard. In dit blog vertellen we je juist graag welke grassen wel geschikt zijn voor paarden en die je dus goed in je weide zou kunnen inzaaien!

WELKE GRAS ZIJN PAARDEN GEWEND?

Allereerst is het goed om je te beseffen dat paarden hun oorsprong vinden in een prairie achtige omgeving. Hier groeien allerlei soorten grassen, kruiden, planten, struiken en bomen. Het paard had hier een zeer divers aanbod aan voedsel en kwam bij iedere stap dan ook andere plantsoorten tegen. Het spijsverteringsstelsel van onze paarden is hier nog steeds op ingesteld, waardoor de natuurlijke voedingsbehoefte van een paard dus voornamelijk diversiteit is!

HET OPTIMALE GRAS VOOR PAARDEN

Het liefste heb je gras in je paardenweide dat…

diversiteit geeft. Je wilt het liefste een paardenweide met allerlei verschillende soorten gras, om aan de natuurlijke behoefte van je paard te voldoen.
… veel structuur heeft. Gras met veel structuur en een hoog vezelgehalte stimuleert niet alleen de kauwactiviteit, maar ook de activiteit van de spijsvertering.
… een laag fructaangehalte bevat. Er zijn grassoorten die minder fuctaan produceren dan andere grassen, wat voordelig kan zijn voor de gezondheid van je paard.
… een sterke zode vormt, want de paardenweide wordt over het algemeen intensief betreedt. Namelijk door beweiding van je paard(en)!
… bestendig is tegen natte én droge weersomstandigheden. In Nederland kennen we namelijk zeer natte seizoenen, maar tegenwoordig ook zeer droge zomers! Je wilt natuurlijk graag dat je gras in alle omstandigheden goed blijft groeien.
… geschikt is voor iedere grondsoort, want in Nederland kennen we allerlei verschillende grondsoorten die elk hun eigen eigenschappen hebben. De ene eigenschap is gunstiger voor het gras dan de ander. Het liefste heb je dan natuurlijk grassoorten die op iedere grondsoort kunnen groeien!

VITALSTYLE WEIDEGRASZAAD

Een graszaadmengsel met bovenstaande eigenschappen lijkt bijna onmogelijk, maar niets is minder waar! VITALstyle WeideGraszaad kan alle voorwaarden afvinken. Dit graszaadmengsel bestaat uit maar liefst 7 grassoorten die elk van nature een lager fructaangehalte bevat. Vanwege het hoge aandeel aan trager groeiende grassoorten (85%) ten opzichte van de snel groeiende rassen (15%), wordt het risico op hoge fructaangehalten in het gras nog eens extra verkleint. Met dit mengsel geef je diversiteit en structuur in de paardenweide. Door de polvormende en zodevormende grassoorten zorg je ook voor een sterke zode die in iedere weersomstandigheid kan groeien!

Hieronder vertellen we je welke grassoorten zeer geschikt zijn voor paarden en welke ook te vinden zijn in VITALstyle WeideGraszaad.

  • Timothee (25%)

Een fructaan-arme grassoort die zeer structuurrijk en smakelijk is voor paarden. Het is een winterharde grassoort die goed tegen koude en natte weersomstandigheden kan. Door de vroege ontkieming kun je in het vroege voorjaar al een goede groei hebben in je weiland.

  • Beemdlangbloem (20%)

Een fructaan-arme grassoort die net zoals timothee zeer structuurrijk en smakelijk is voor paarden. Ook deze grassoort is winterhard en kan goed tegen koude en natte weersomstandigheden.

  • Veldbeemdgras (15%)

Een fructaan-arme grassoort die een zeer sterke zode vormt. Deze zodevormende grassoort kan zeer goed tegen intensieve beweiding, is winterhard en kan goed tegen koude, natte, droge en hete weersomstandigheden.

  • Rietzwenkgras (15%)

Het rietzwenkgras in WeideGraszaad is de zachtbladige variant. Deze variant is fructaan-arm, zeer structuurrijk en smakelijk en bevat een goede voedingswaarde. De wortels van deze grassoort kunnen zich diep in de bodem vestigen, waardoor het een sterke en dichte zode vormt. Ook deze grassoort is winterhard, maar kan ook goed tegen droogte.

  • Roodzwenkgras (10%)

Een fructaan-arme grassoort die structuurrijk is en een zeer sterke zode vormt door de zodevormende eigenschap. Hierdoor kan dit gras goed tegen intensieve beweiding en kan het tegen alle weersomstandigheden. Daarnaast heeft roodzwenkgras een goed herstellend vermogen en repareert het de kale plekken zelf!

  • Engels Raaigras (10%) diploïd

Door de diploïde variant van Engels Raaigras heeft ook deze grassoort een lager fructaangehalte. Het is een zeer smakelijke grassoort die een hoge voedingswaarde biedt. Door de snelle groei vormt het in een korte tijd een dichte zode, waardoor ook dit gras goed tegen intensieve beweiding kan.

  • Kropaar (5%)

Een fructaan-arme grassoort die diep wortelt. Hierdoor kan de grassoort goed tegen koude, natte en droge weersomstandigheden. De kropaar heeft een vroege voorjaarsontwikkeling en ontkiemt en groeit vlot.

1 review
WeideGraszaad
149,95
Geschikt voor alle paardenweides
Geeft diversiteit in de weide
2 reviews
WeideKruiden
7,95
Geschikt voor de paardenweide of bloembak
Geeft diversiteit aan het rantsoen
0 reviews
WeideBloemen
7,95
Geschikt voor de paardenweide of bloembak
Geeft diversiteit aan het rantsoen