Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Waarom koeiengras geen paardengras is

Waarom koeiengras geen paardengras is

2024

Nederland heeft prachtige, uitgestrekte weilanden. Hierop vind je niet alleen paarden, maar ook koeien of schapen. Ondanks dat gras, gras lijkt, is zeker niet iedere grassoort geschikt voor iedere diersoort. Als we kijken naar de weides waarop de meeste paarden in Nederland gehouden worden, zie je dat dit veelal bestaat uit Engels Raaigras. Dit noemen we ook wel ''koeiengras''. De reden hierachter en waarom koeiengras eigenlijk niet zo geschikt is voor paarden vertellen we je in dit blog!

Voerbehoefte van de koe

Koeien in Nederland die op de weide komen worden hoofdzakelijk gehouden voor de productie van melk. Hiervoor hebben ze een grote hoeveelheid energie (koolhydraten) en eiwitten nodig. Energie drukken we bij voedsel voor mensen uit in calorieën, maar bij koeienvoer gebruiken we daar de term ''Voeder Eenheid Melk'' (VEM) voor. Zoals mensen per dag zo’n 2500 calorieën nodig hebben, zo heeft een koe per dag ongeveer 5400 VEM nodig. Daarbij is de melkproductie nog niet meegerekend. Voor elke liter melk heeft een koe nog zo’n 440 VEM extra nodig. Als een koe dus 30 liter melk per dag produceert, moet ze die dag minstens 18.600 VEM eten. Deze voederbehoefte haalt een koe vooral uit ruwvoer, aangevuld met krachtvoer. En je raadt het al, het ruwvoer bestaat vooral uit gras!

Koeienweide

Het gras voor de koeien moet zo energierijk mogelijk zijn, om zo efficiënt mogelijk te kunnen voeren. Het gras moet goed en snel onder de Nederlandse, koudere weersomstandigheden groeien om zo veel mogelijk gras van het land te kunnen halen. Na veel onderzoek en veredeling zijn verschillende grassoorten meer energierijk gemaakt. Vooral Engels- of Italiaans Raaigras met een hoge energiewaarde komt veel voor. Italiaans Raaigras wordt voornamelijk gezaaid na het telen van maïs, als zogenaamd vanggewas. Engels Raaigras wordt voornamelijk als permanent grasland gebruikt.

Weides in Nederland

Het grootste gedeelte van de Nederlandse weilanden voor landbouw(huis)dieren bestaat uit Engels Raaigras. Perfect voor hoogproductieve koeien. Maar is dit ook geschikt gras voor je paard? Helaas niet. Een paard heeft namelijk nooit zo’n hoge energiebehoefte als een melkgevende koe. Paarden kunnen dan ook serieuze gezondheidsproblemen krijgen door op een weide met Engels Raaigras te staan.

De ideale paardenweide

Een paard heeft juist behoefte aan een armere weide met een lagere energiewaarde. Gras met veel vezels, voldoende mineralen en sporenelementen en voldoende eiwit. Naast dat het eten van Engels Raaigras niet gezond is voor paarden, is een Raaigras weide ook minder goed bestand tegen het eet- en loopgedrag van paarden. Paarden lopen meer op een weide dan koeien, waardoor het gras kapot gaat. Een grassoort met een diepe wortel die de grond beter vasthoudt is daarom meer geschikt. Ook eet een paard het gras dichter bij de bodem op dan dat koeien doen. Hierdoor eten paarden eerder het gras tot voorbij het groeipunt op. Dit zorgt ervoor dat het gras minder goed opnieuw opkomt. Sommige soorten gras hebben het groeipunt dichter bij de bodem en zijn dus ook meer geschikt voor paarden. Grassen die meer geschikt zijn voor een paardenweide zijn: Veldbeemdgras, roodzwenkgras, lammerstaart, timotheegras, kropaar, rietzwenkgras, grote vossenstaart en beemdlangbloem.

Een klein deel Engels of Italiaans Raaigras in je paardenweide is natuurlijk geen probleem, als je het aandeel in het grasmengsel maar zo veel mogelijk onder de 20% kunt houden. De huidige weide bestaat waarschijnlijk al voor een groot gedeelte uit dit gras, dus is het belangrijk om voornamelijk met ''paardengrassen'' verder te werken. Engels Raaigras is daarbij hoog competitief gras en zal bij bepaalde bodemomstandigheden binnen enkele jaren alle andere grassoorten verdringen. De grassen die meer geschikt zijn voor paarden hebben een armere bodem nodig en een andere bemesting dan een raaigrasweide. Door het goed toepassen van maaien, bemesten, zaaien, weiden en laten rusten van je weide kun je een geschikte, gevarieerde en zelfs kruidenrijke paardenweide creëren die de gezondheid van je paarden bevordert!

VITALstyle WeideGraszaad

VITALstyle WeideGraszaad is uitermate geschikt als door- en inzaaimengsel voor een gezonde paardenweide! Het is een mengsel van diverse graszaden voor een gevarieerde en vezelrijke paardenweide, met een laag fructaangehalte (koolhydraten en dus energie). De verschillende grassoorten zijn geschikt voor alle grondsoorten en bestand tegen zowel droge als natte weersomstandigheden! WeideGraszaad bestaat uit de volgende grassen:

  • Timothee
  • Beemdlangbloem
  • Veldbeemdgras
  • Rietzwenkgras
  • Roodzwenkgras
  • Engels Raaigras (10%)
  • Kropaar
0 reviews
WeideGraszaad
149,95
Geschikt voor alle paardenweides
Geeft diversiteit in de weide
0 reviews
WeideKruiden
7,95
Geschikt voor de paardenweide of bloembak
Geeft diversiteit aan het rantsoen
0 reviews
WeideBloemen
7,95
Geschikt voor de paardenweide of bloembak
Geeft diversiteit aan het rantsoen