Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Silicium, Glucosamine en MSM

Silicium, Glucosamine en MSM

2023

Drie ingrediënten die je voornamelijk in voeding en supplementen vindt die de gewrichten van paarden of honden ondersteunen, zijn silicium, glucosamine en MSM. Maar wat doen deze voedingsstoffen nu eigenlijk? In dit blog vertellen we je alles over de verschillende vormen en werking van deze waardevolle ingrediënten.

Silicium voor paarden en honden

Silicium is een heel belangrijk element in het lichaam van zowel paarden als honden en wordt in veel weefsels ingebouwd. Het is een belangrijke bouwsteen in botten, pezen, hoeven, kraakbeen, ligamenten, huid en haar. Het zorgt voor het behoud van de sterke structuur van bindweefselvezels en de celdeling voor nieuw bindweefsel. Silicium speelt daarbij een belangrijke rol bij de opbouw van kraakbeen. Daarnaast stimuleert silicium de natuurlijke aanmaak van glucosamine in het lichaam. Wat glucosamine doet, lees je verder in dit artikel.

Bij de geboorte krijgt een dier een grote voorraad silicium mee via de moeder, maar deze hoeveelheid neemt ieder jaar af. Oudere dieren, maar ook jonge pups of veulens in de groei of paarden met een blessure (zoals peesbeschadigingen) hebben silicium nodig als aanvulling, om de pezen en gewrichten om soepel te (blijven) bewegen.

Wist je dat er ook een link is tussen silicium en het eten van zand bij paarden? Lees er alles over in het blog ‘’Help! Mijn paard eet zand!’’

Vormen van silicium

Silicium is er in verschillende vormen, zoals diatomeeënaarde, gehydroliseerde silicium en orthosiliciumzuur. Deze vormen hebben een verschillende opneembaarheid. ​

  • Diatomeeënaarde: Deze vorm van silicium wordt in diatomeeënaarde, ook wel celiet, gevonden. Het woord ‘’aarde’’ is in dit geval wat verwarrend, omdat het uit zeeën of meren afkomstig is. Het bestaat uit skeletjes van kiezelwieren of diatomeeën, een speciaal soort algen. Het bevat een extreem hoog gehalte van silicium en is een natuurlijke variant welke onbewerkt blijft, ook wanneer het toegevoegd wordt in bijvoorbeeld een supplement. De opneembaarheid hiervan is beperkt en lager dan van andere vormen, maar biedt wel een bredere ondersteuning omdat het niet alleen maar uit mineralen zoals silicium bestaat (denk aan calcium en sporenelementen).
  • Gehydroliseerde silicium: Deze geconcentreerde vorm van silicium is zeer onstabiel. De opneembaarheid is hierdoor beperkt. Een hoog gehalte betekent hierbij dus niet dat dit allemaal wordt opgenomen door het lichaam.
  • Orthosiliciumzuur (gepatenteerde silicium): Dit is de best opneembare variant. Van nature is deze vorm van silicium hoog opneembaar, maar onstabiel. Dankzij een uniek gepatenteerd stabilisatieproces is de silicium erg stabiel, waardoor het een optimale effectiviteit en opneembaarheid heeft. Het bevat veel ongebonden siliciumdeeltjes en orthosiliciumzuur, wat het lichaam veel makkelijker opneemt dan siliciumdeeltjes die al gebonden zijn, zoals bij gehydroliseerde silicium.

Glucosamine voor paarden en honden

Glucosamine is een aminozuur en is belangrijk voor het kraakbeen. Het draagt bij aan gezonde gewrichten en is noodzakelijk bij de vorming van nieuw kraakbeen. Glucosamine wordt door het lichaam zelf geproduceerd door kraakbeencellen. Dit gebeurt door endogene synthese, uit glucose en glutamine met behulp van het enzym ‘glucosaminesynthetase’. Bij oudere paarden en honden lijkt de activiteit van dit enzym te verminderen, waardoor productie van glucosamine afneemt. Daarom is extra glucosamine in de voeding of supplementen voor oudere dieren aan te raden, om zeker te zijn dat er voldoende aanwezig is in het lichaam. Ook voor jonge dieren in de groei of dieren waarbij de gewrichten zwaarder belast worden, is de aanvulling van glucosamine in de voeding een belangrijke ondersteuning.

MSM voor paarden en honden

Methylsulfonylmethaan, oftewel MSM, bevat een natuurlijke vorm van zwavel die biologisch actief is. Dit is een bestanddeel van o.a. bindweefsel, rode bloedcellen, spieren, huid, haar en hoeven. Het is essentieel voor de vorm, elasticiteit en stevigheid van deze weefsels. Bij een tekort aan MSM worden de weefsels zoals spieren en kraakbeen minder flexibel. Dit kan stijve spieren of een verminderde veerkracht van kraakbeen tot gevolg hebben. MSM wordt daarom veel ingezet ter ondersteuning van het bewegingsapparaat.

De samenwerking van silicium, glucosamine en MSM

Zoals benoemd hebben deze drie voedingsstoffen ieder een belangrijke rol in de gewrichten van zowel paarden als honden. Door silicium, glucosamine en MSM te combineren wordt de individuele werking versterkt. Ze hebben als het ware een ‘synergetische werking’, je kunt dit zien als 1+1+1=4!