Nagelverzorging bij de kat

en kat heeft 18 tenen en 18 nagels. Deze nagels zitten ingevouwen in de huidplooi, daardoor kan de kat zijn klauwen uitslaan wanneer dit nodig is! Net als de vacht bestaan nagels uit keratine, hierin is een bloedtoevoer aanwezig.Dit bloedvat wordt ook wel 'het leven’ genoemd. Een kat doet zelf aan nagel verzorging, bijvoorbeeld door krabbende bewegingen te maken op een krabpaal of een boom. Nagels zijn ook belangrijk voor het klimmen, een kat gebruikt hier vooral zijn duimen bij. Het is belangrijk dat elke kat genoeg krab voorzieningen heeft zoals een eigen krabplank of krabpaal.De meeste katten vinden karton ook erg leuk om hun nagels in te slaan, of een dik stuk touw.Een kat krabt om de buitenste laag van haar versleten nagel te verwijderen, hierdoor kun je soms in huis wel eens nagelhulsjes vinden.

Wanneer nagels knippen kat...

Bij een kitten vanaf ongeveer 8 à 9 weken kun je, als de nagels heel erg scherp zijn, het beste de nageltjes vijlen, maar dan alleen de puntjes.Een kat verzorgt dus zijn nagels eigenlijk zelf, als hij maar de mogelijkheid krijgt om dit te kunnen doen.

Een kat die nooit buitenkomt en dus binnenshuis leeft, heeft zeker meer krab mogelijkheden nodig, anders zal hij de meubels niet met rust laten. U moet dus goed op uw kat letten en ervoor zorgen dat zij het meubilair niet beschadigt terwijl u in het online bingo kunt spelen. Probeer meer aandacht aan de kat te besteden.

Als de nagels te kort worden geknipt beroof je je kat van zijn natuurlijke verdedigingsmechanisme. Een kat die veel buiten komt zal hier dus meer last van kunnen hebben.Het knippen van de katten nagels is best wel een lastig klusje, omdat de nagels in de huidplooien zitten en je deze naar buiten moet drukken.

Het beste is om dit niet zelf te doen, maar om dit door een ervaren iemand over te laten zoals een katten trimmer of dierenarts.

Ongewenst krabben

Gelukkig is het nu in Nederland verboden om de nagels van de kat te amputeren (uittrekken). In het verleden is dit wel eens gedaan om het krabben aan de meubels tegen te gaan. Je kunt je kat best leren waar hij wel en niet aan mag krabben. Soms krabben ze ook om hun geur af te geven en hun territoriumaf tebakenen.

Dus zorg voor een eigen plekje in huis waar ze hun nagels mogen uitslaan en je kat zal je dankbaar zijn!

Moet je de nagels ook knippen?

Het is zeker mogelijk omnagels vaneenkat te knippen, maaralleen als dit nodig is! Bijvoorbeeld bij een oudere kat of een ras waarbij de nagels snel kunnen ingroeien, kan het handig zijn om de nagels te knippen. Bijvoorbeeld bij een Perzische kat. Ook als de kat met de nagels in meubels en kleding blijft hangen is het een goed idee.