Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €29,-
Levering binnen 1 tot 2 werkdagen
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

De ontworming van kittens en volwassen katten

Ook al zorg je goed voor je kat, het komt toch regelmatig voor dat een kat wormen heeft. Een volwassen kat hoeft niet altijd last van wormen te hebben, maar de wormen kunnen wel gevaarlijk zijn voor mensen en dan vooral voor kinderen. Ontwormen is daarom belangrijk. VITALstyle legt jou graag uit hoe je het beste omgaat met wormen bij jouw kat én geeft je oplossingen om wormen bij jouw kat te bestrijden.

Lintwormen en spoelwormen bij katten

De meest voorkomende wormen bij katten zijn lintwormen en spoelwormen (ook wel rondworm genoemd). Een kitten moet ontwormt worden als ze 3, 5 en 7 weken oud is. Dit met een ontwormingsmiddel dat spoelwormen en de larven van de spoelworm bestrijdt, daarna maandelijks tot ze een half jaar oud zijn. Een volwassen kat wordt 4 keer per jaar ontwormd.

Ontwormen is belangrijk

Ontwormen is belangrijk. Er worden verschillende adviezen gegeven over ontwormen. Twijfel je over de ontworming en de gezondheid van je dier? Het is altijd raadzaam een dierenarts te raadplegen.

Pasta of Tabletjes?

Er zijn diverse soorten ontwormingsmiddelen te koop. Sommige ontwormingsmiddelen bestrijden de spoelworm en/of de lintworm. Belangrijk is het juiste ontwormingsmiddel te vinden wat bij de levensstijl van het dier past (is het dier veel binnen of buiten, zijn er andere   katten in huis etc). Ontwormingsmiddelen zijn te koop in tabletvorm, maar ook in vloeibare vorm, pasta, korrelvorm, injectie en als druppels in de nek (spot-on). Katten vinden ontwormen niet altijd  even prettig. Tabletjes kunnen worden ingenomen met bijvoorbeeld een stukje worst. De pastavorm is al iets makkelijker toe te dienen, maar de kans is groot dat de kat een deel uitspuugt. Daarom zijn er tegenwoordig pipetten te verkrijgen. Deze wordt in de nek van de kat gedruppeld. De dosering is simpel, pipetten zijn per aantal kilo’s van een kat te verkrijgen. Ook kunnen katten ontwormd worden door een speciale enting die de dierenarts geeft.

Moet je je kitten ontwormen?

Het is van belang om kitten ;al op jonge leeftijd te gaan ontwormen, ook wanneer er géén tekenen zijn dat een kitten daadwerkelijk wormen heeft. Zo een 98% van kittens worden vaak al in de baarmoeder besmet en door het drinken van de moedermelk. Wanneer een kitten niet of onvoldoende ontwormd wordt kan dit zelfs leiden tot een groeiachterstand. Ook de weerstand gaat omlaag, waardoor de kans op ziektes toeneemt. Volwassen katten worden vaak besmet door wormeneitjes in het zand, zelfs aan schoenzolen kunnen eitjes mee naar binnen worden genomen!