Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Wat doet Tryptofaan bij stress?

Wat doet Tryptofaan bij stress?

2023

Er bestaan verschillende voedingsstoffen die een kalmerende werking kunnen hebben bij spanning, stress en angst. Zo zijn bijvoorbeeld magnesium, B-vitaminen, lavendel en passiebloem welbekende (natuurlijke) ingrediënten die een ontspannende werking hebben. Maar wist je dat Tryptofaan ook heel effectief is bij spanning en stress bij honden en paarden? Dr. ir. Yvonne van Hierden, specialist animal nutrition bij VITALstyle, heeft hier wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en vertelt je er alles over in dit blog!

Wat is tryptofaan?

Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat het lichaam van een paard of hond niet zelf kan produceren. Het moet daarom uit de voeding worden verkregen. Tryptofaan heeft verschillende belangrijke functies in het lichaam, waaronder de synthese van serotonine (een neurotransmitter die een rol speelt bij de regulatie van stemming, slaap, eetlust en andere fysiologische processen).

Wat doet trytofaan?

Wanneer Tryptofaan (ook wel L-Tryptofaan) wordt ingenomen via voeding of supplementen, wordt het via de bloedbaan naar de hersenen getransporteerd. In de hersenen kan tryptofaan worden omgezet in serotonine door een reeks biochemische reacties. Dit proces wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de beschikbaarheid van andere aminozuren, hormonen en genetische variaties, en voeding.

Tryptofaan & Serotonine

Zoals besproken zorgt (L-) Tryptofaan voor de synthese (de ‘’opbouw’’) van serotonine. Serotonine is een neurotransmitter (een ‘’overdrachtsstof’’) die een belangrijke rol speelt in de hersenen en invloed heeft op de stemming en emoties. Het kan een kalmerend effect hebben en gevoelens van welzijn en tevredenheid bevorderen. Serotonine is ook betrokken bij de regulatie van de slaap-waakcyclus, eetlust en de perceptie van pijn.

Tryptofaaninname kan de serotoninespiegels in de hersenen verhogen, wat op zijn beurt verschillende effecten kan hebben op het functioneren van de hersenen. Een verhoogde serotoninespiegel wordt vaak geassocieerd met een verbeterde stemming, vermindering van angst en stress, verbeterde slaap en een betere regulatie van eetlust.

Tryptofaan: een hulpmiddel!

Het is belangrijk op te merken dat de werking van (L-) Tryptofaan in de hersenen zeer complex is en afhankelijk kan zijn van verschillende individuele factoren, waaronder de totale inname van tryptofaan, de beschikbaarheid van andere neutrale aminozuren, genetische variaties, voeding en de algehele neurochemische balans in het individuele paard of de hond. Het is geen wondermiddel, maar een hulpmiddel.

Wetenschappelijk onderzoek resultaten

Dr. ir. Yvonne van Hierden legt je graag meer uit over de werking van (L-) Tryptofaan bij dieren: ‘’Uit mijn eigen wetenschappelijke promotieonderzoek is gebleken dat een inmengpercentage van 1,5%-2% tryptofaan een positief effect had op het gedrag van de onderzochte dieren. In mijn onderzoek naar dwangmatig afwijkend gedrag bij kippen (‘verenpikken’) bleken de dieren gevoelig voor extra toevoeging van (L-) Tryptofaan aan hun rantsoen. Hun dwangmatige gedrag verminderde significant ten opzichte van onbehandelde dieren.’’
(zie Yvonne M. van Hierden, Jaap M. Koolhaas, S. Mechiel Korte, 2004. Chronic increase of dietary l-tryptophan decreases gentle feather pecking behaviour, Applied Animal Behaviour Science).

Wat is de juiste dosering van tryptofaan?

‘’De gekozen dosering van (L-) Tryptofaan hangt af of je tryptofaan puur geeft of in combinatie met andere ingrediënten.’’ vertelt Yvonne. ‘’Bij de ontwikkeling van producten die helpen bij spanning en stress, letten we bij VITALstyle dan ook altijd op het totale plaatje aan ingrediënten.  De basis van onze producten zijn (bijna) altijd een complex aan bestanddelen die elkaar versterken, en dus niet gebaseerd op één ingrediënt.’’

Heeft jouw paard of hond last van stress?

Naast training en het bieden van vertrouwen, kan een supplement helpen om de stress, spanning of angst te verkleinen bij jouw paard of hond. Een supplement met de juiste doseringen (L-) Tryptofaan en eventuele andere natuurlijke ingrediënten zoals magnesium, B-vitaminen, lavendel en passiebloem kunnen ervoor zorgen om het scherpe randje eraf te halen. Het kan zorgen voor meer innerlijke rust, een goede concentratie en het sneller af laten vloeien van spanning!

Voor vragen, meer informatie of persoonlijk advies kun je altijd contact opnemen met VITALstyle.