Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Waarom onze shampoobars geen sulfaten en siliconen bevatten

Waarom onze shampoobars geen sulfaten en siliconen bevatten

2024

Sulfaten en siliconen zijn twee veelvoorkomende ingrediënten die in vele shampoos worden gebruikt. Zowel in shampoos voor mensen, als voor dieren. VITALstyle kiest bewust voor shampoobars voor paarden en honden zonder sulfaten en siliconen, want beide hebben vele nadelen voor zowel de vacht als de huid. In dit blog leggen we het aan je uit!

Wat zijn sulfaten?

Sulfaten, ook wel bekend als sulfaten of sulfonaten, zijn een groep chemische verbindingen die vaak worden gebruikt in verschillende industriële en huishoudelijke middelen, denk aan schoonmaakmiddelen en shampoos. Ze komen voor in verschillende vormen, maar de meest voorkomende zijn natriumlaurylsulfaat (SLS) en natriumlaurethsulfaat (SLES). Sulfaten staan erom bekend niet voor iedereen geschikt te zijn wegens het veroorzaken van een gevoelige huid of haarproblemen.

Nadelen van sulfaten

  • Uitdroging van de huid en vacht: Sulfaten zijn zeer effectieve reinigers, maar ze kunnen ook de natuurlijke oliën op de huid en vacht van je hond of paard verwijderen. Dit kan leiden tot uitdroging van de huid en vacht, jeuk en schilfers op de huid.
  • Irritatie en allergische reacties: Sommige dieren, maar ook mensen, kunnen allergisch zijn voor sulfaten en kunnen hier irritatie van ervaren, zoals een jeukende of rode huid en een branderig gevoel op de huid.

Wat zijn siliconen?

Siliconen (bijvoorbeeld dimethicon) zijn synthetische verbindingen die worden gebruikt in industriële, cosmetische en medische middelen vanwege hun veelzijdige eigenschappen. Ze bestaan uit atomen van silicium, zuurstof, koolstof en waterstof en zitten vaak in producten zoals o.a. cosmetica, shampoos, medische implantaten, smeermiddelen en afdichtmiddelen. In verzorgingsproducten zoals lotions, crèmes, serums en shampoos vind je ze vanwege hun zijdezachte textuur en hun vermogen om het haar en de huid een glad en glanzend uiterlijk te geven. Maar ook siliconen hebben nadelen.

Nadelen van siliconen

  • Onnodige ophoping: Siliconen leggen een extra laagje over de haren in de vacht, waardoor het er glanzend en glad uitziet. Echter, na verloop van tijd kunnen siliconen zich zo ophopen op de vacht, waardoor het zwaar en dof kan worden. Hierdoor zou het kunnen zijn dat diepere reiniging nodig is.
  • Verstopping van de huid en haarfollikels: Siliconen kunnen zich ook ophopen op de huid en haarfollikels, wat kan zorgen voor een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen voor de huid en de haargroei.
  • Moeilijk weg te krijgen: Siliconen zijn heel moeilijk te verwijderden uit de vacht, vooral zonder het gebruik van sulfaten. Dit kan leiden tot een vicieuze cyclus waarbij sulfaten worden gebruikt om siliconen te verwijderen, wat de nadelen van sulfaten dus ook verergert.

Nadelen sulfaten en siliconen voor de natuur

Naast de nadelen van sulfaten en siliconen voor de huid en vacht van je dier, hebben deze middelen ook negatieve effecten op het milieu en de natuur!

  • Waterverontreiniging: Sulfaten en siliconen uit shampoos kunnen in afvalwater terechtkomen, wat tot waterverontreiniging en schade aan hel leven onder water kan leiden.
  • Langzame afbraak: Siliconen breken langzaam af in het milieu. Dit kan leiden tot ophoping in de natuur.
  • Verstikking van vissen: Grote hoeveelheden siliconen in water kan het verstikken van vissen veroorzaken.

Shampoo voor honden en paarden zonder sulfaten en siliconen

De VITALstyle Shampoobars voor honden en paarden zijn niet alleen vriendelijker voor het dier, maar dus ook voor het milieu vanwege het weglaten van sulfaten en siliconen. Om toch te zorgen voor een zachte en glanzende vacht en een sterke huid, worden 100% natuurlijke ingrediënten gekozen. Denk hierbij aan olijfolie en sheaboter! De kokosolie zorgt o.a. voor een heerlijk schuimend effect. En het natuurlijke vettige laagje op de huid van de hond en paard? Die halen de VITALstyle Shampoobars niet weg. Wel zo fijn voor de effectieve werking van de dierenhuid!

Shampoobar Sensitive & Honey
12,95
Met honing, propolis en rode klei
Vrij van parabenen, siliconen en plastic
Shampoobar Scrub & Orange
12,95
Vrij van parabenen, siliconen en plastic
Handgemaakt in Nederland
Shampoobar Itch & Oats
10 reviews
Shampoobar Itch & Oats
12,95
12,95
Vrij van parabenen, siliconen en plastic
Handgemaakt in Nederland
Shampoobar White & Peppermint
12,95
Vrij van parabenen, siliconen en plastic
Handgemaakt in Nederland
Shampoobar Smooth & Silky
12,95
Vrij van parabenen, siliconen en plastic
Handgemaakt in Nederland
Shampoobars Proefpakket
19,95
Vrij van parabenen, siliconen en plastic
Vijf shampoobars en waszakje