Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Waarom Labradors vaak overgewicht hebben

Waarom Labradors vaak overgewicht hebben

2024

Als we aan Labrador Retrievers denken, denken we meteen aan ‘de allemansvriend’. Maar ook springt bij de meeste mensen het woordje ‘overgewicht’ op. De Labrador wordt veelal gezien als een hondenras dat zeer gevoelig is voor overgewicht. Maar is dat wel zo? En hoe zit dat dan precies? In dit blog vertellen we je meer over de link tussen Labradors en overgewicht aan de hand van recent gedaan onderzoek.

HET ZIT HEM IN DE GENEN

Heeft jouw Labrador ook altijd zin in eten? Uit recent onderzoek* blijkt dat zo’n 25% van de Labradors vrijwel altijd een hongergevoel heeft door een genetische mutatie. Ondanks dat het ras van nature al erg voedsel-gemotiveerd is, reageren de Labradors met het gemuteerde gen veel heviger op voedsel en doen zij er alles aan om het voedsel voor zich te winnen. Ook blijkt dat de honden met deze mutatie maar liefst 25% minder calorieën verbranden dan de Labradors zonder dit gen! Dat maakt het risico op overgewicht en obesitas extra groot…

HOE WERKT DAT PRECIES?

De mutatie zit in het gen ‘POMC’, wat een grote rol speelt bij het hebben van een hongergevoel en energieverbruik. Uit de studie bleek dat de honden met de mutatie ondanks voldoende te hebben gegeten, toch hongerig bleven tussen de maaltijden door. Ook bleken deze honden in rust zo’n 25% minder energie te verbruiken (verbranden) dan honden zonder de gen-mutatie, wat betekend dat zij eigenlijk zelfs minder calorieën binnen moeten krijgen om op een gezond lichaamsgewicht te blijven.

Uit het onderzoek blijkt dat de POMC-mutatie een route in de hersenen van de honden verandert, waardoor de regulering van het lichaamsgewicht wordt aangepast. Het veroorzaakt een hongersignaal en vertelt het lichaam om de energie vast te houden, terwijl dit eigenlijk helemaal niet nodig is!

LABRADORS ZIJN NIET DE ENIGE

Ook Flatcoated Retrievers blijken ditzelfde gemuteerde gen met zich mee te kunnen dragen. 66% van dit hondenras heeft er mee te maken.

WAT KUN JE HIER AAN DOEN?

Als eigenaar van een Labrador of Flatcoated Retriever moet je te allen tijde letten op wat je je voedsel-gemotiveerde hond voert om het gewicht gezond te houden. Het is nu gebleken dat het echt moeilijk kan zijn om je hond met dit gemuteerde gen slank te houden, maar het is mogelijk.

  • Verspreid de maaltijden in kleinere doseringen over de hele dag, zo zal je hond minder geneigd zijn om tussen de maaltijden door continu op zoek te zijn naar voedsel.
  • Gebruik verrijkingen zoals snuffelmatten, puzzels en voerbakken met obstakels om de hond er langer mee bezig te houden. Of verstop brokjes in de tuin en maak er een zoekspel van!
  • Kies voor voeding dat laag is in calorieën en door middel van een hoog vezelgehalte het hongergevoel kan helpen verminderen.

VITALSTYLE OVERGEWICHT

VITALstyle OVERGEWICHT hondenbrokken en natvoer is speciaal ontwikkeld voor honden met (een gevoeligheid voor) overgewicht. De 100% natuurlijke hondenbrokken stimuleert afvallen door de hond geleidelijk gewicht te laten verliezen, zonder dat de spieren verloren gaan. De combinatie van een laag vetgehalte met een hoog gehalte aan ruwe celstof, zorgt voor een laag energiegehalte in de hondenbrokken. De ruwe celstof, oftewel vezels, zijn voor een groot deel afkomstig uit de toegevoegde kruiden. Vezels zorgen voor een goede maag- en darmvulling, waardoor, ondanks dat de hond afvalt, hij geen hongergevoel heeft. Daarbij blijft de spiermassa behouden, dankzij de goed verteerbare eiwitten in de voeding! De voeding heeft twee voedingsadviezen, één voor het afvallen en één voor het in stand houden van het gezonde gewicht.

 

VITALstyle OVERGEWICHT is een dieetvoeder ter vermindering van overgewicht. Je kunt het voeren totdat het gewenste lichaamsgewicht bereikt is en nadien indien nodig o het gewenste lichaamsgewicht in stand te houden. Voor efficiënt gewichtsverlies of de instandhouding van het gewicht mag de aanbevolen dagelijkse energie-inname niet worden overschreden. Aangeraden wordt om voor gebruik een dierenarts te raadplegen. Neem voor advies contact op met onze voedingsdeskundige: info@vitalstyle.nl

*Bron: Dittmann, M T et al: ‘Low resting metabolic rate and increased hunger due to β-MSH and β-endorphin deletion in a canine model.’ Science Advances, March 2024. DOI: 10.1126/sciadv.adj3823 | https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adj3823

0 reviews
Hond Overgewicht Brok
17,99
Stimuleert afvallen, de hond verliest geleidelijk gewicht
Extra vezels dragen bij aan een verzadigd gevoel
Stimuleert afvallen, de hond verliest geleidelijk gewicht
Extra vezels dragen bij aan een verzadigd gevoel
12,50
GRATIS maatbeker en deksel
1,5 kg OVERGEWICHT hondenbrokken