Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Voeding voor een ouder paard

Voeding voor een ouder paard

2024

Iedere leeftijdsfase van een paard vraagt om andere voedingsbehoeftes. Zo heeft een veulen die volop in de groei en ontwikkeling is een andere behoefte dan een volwassen paard die intensief getraind wordt of een ouder paard die met pensioen is! In dit blog geven we je informatie en tips over de juiste voeding voor een ouder paard.

Wat is een oud paard?

We spreken van een ouder paard als zij ongeveer de twintig gepasseerd zijn. De meeste paarden worden dan nog recreatief gereden om de spiermassa en conditie te onderhouden, maar wanneer ze ouder worden kan het ook zijn dat je je ‘’senior’’ met pensioen laat gaan. In dat geval kan je oudere maatje in alle rust genieten als gezelschap of weidemaatje.

Pony’s kunnen overigens op een wat latere leeftijd als ‘’oud’’ worden beschouwd. Ondanks dat wij ook bij pony’s vanaf een leeftijd van 20 jaar spreken over een ‘’senior’’, voelen de meeste pony’s zich dan nog alsof ze in de bloei van hun leven zitten!

Natuurlijk is het per paard verschillend wanneer ze lichamelijk oud beginnen te worden. Aan de volgende ouderdomsverschijnselen zou je dit kunnen opmerken:

 • Het paard blijft moeilijk op een gezond gewicht, valt wat in of de spieren verdwijnen.
 • Het gebit vermindert in kwaliteit, tanden moeten worden verwijderd etc.
 • Het paard wordt trager en heeft een verminderde conditie.
 • De vacht is minder mooi, heeft minder glans, wordt voller/dikker en verwisselt moeilijker in de ruiperiodes.
 • De spijsvertering vermindert.
 • Het paard is kwetsbaarder voor infecties.

Voedingsbehoeften van een oud paard

Behalve het aanpassen van je trainingen en verdere management, is voeding het belangrijkste onderdeel om verandering in te brengen. Een ouder paard, met pensioen of niet, heeft altijd andere behoeften dan een volwassen paard of jong paard.

 • Voldoende hoogwaardig eiwit: Een ouder paard heeft een lagere totale eiwitbehoefte dan een sportpaard, dat volop in training is. Een overmaat aan eiwitten zou de nieren van het oudere dier ook te veel kunnen belasten. Het voeren van hoogwaardige eiwitten is daarentegen van groot belang voor het behoud van voldoende spiermassa en een normale spierfunctie van de senior.
 • Extra vitamine E: Vitamine E is een sterke antioxidant voor het behoud van gezonde spiercellen en -weefsel van het oudere paard.
 • Extra zink en selenium: Oudere dieren zijn gevoeliger voor (virus) infecties. Zink en selenium zorgen mede voor een goede weerstand van het oudere paard en helpen de conditie en de kwaliteit van de vacht te behouden.
 • Goed kauw- en verteerbaar: Omdat oudere paarden vaak gebitsproblemen ontwikkelen, is een goed kauwbare voeding nodig. Te harde ingrediënten of te stengelige vezels kunnen moeilijk te kauwen zijn waardoor het niet goed kan worden opgenomen door het lichaam of zelfs weer ‘’uitgespuugd’’ wordt (proppen maken). Een zachtere structuur is daarom fijner, denk bijvoorbeeld aan een zachte muesli of slobber!
  Ook de verteerbaarheid moet goed zijn. Omdat de spijsvertering van een ouder paard langzamer en soms minder goed werkt, moet iedere voedingsstof zo goed mogelijk worden opgenomen door de darmen.
 • Extra gewrichtsondersteuning: Naarmate een paard ouder wordt, is de kans groter dat de gewrichten minder soepel worden. Net als bij mensen! Idealiter begin je op tijd met het extra ondersteunen van de gewrichten door ingrediënten aan te bieden zoals bijvoorbeeld vitamine C, mangaan, glucosamine, MSM en silicium. Wanneer het paard ouderdomsverschijnselen begint te vertonen, kunnen voedingsstoffen als Duivelsklauw en Boswellia het dier ondersteunen.
 • Voldoende energie: Ondanks dat een ouder paard, of een paard met pensioen, niet veel lichamelijke inspanning meer levert, heeft hij alsnog voldoende energie nodig om zichzelf in goede conditie te houden. Wel is het belangrijk dat je hierbij kijkt in welke vorm je de energie aanbiedt. Krachtvoer met een hoog suiker- en zetmeelgehalte en granen die snelle -explosieve- energie leveren, zijn niet geschikt. Energie uit bijvoorbeeld lijnzaad(olie) of uit goed verteerbare vezels is een veel gezonder alternatief.

Tips van VITALstyle

VITALstyle heeft meerdere producten in het assortiment die je kunnen helpen een compleet rantsoen samen te stellen (naast het ruwvoer) voor je oudere paard.

Senior & Balance is speciaal ontwikkeld voor oudere paarden en pony’s. Het is een vezelrijke slobber en muesli in één en is rijk aan hoogwaardige eiwitten en alle vitaminen en mineralen die een ouder paard nodig heeft, zoals extra vitamine E. Het bevat hoogwaardige en goed verteerbare vezels met een zachte structuur, antioxidanten, essentiële aminozuren en gezonde omega 3-vetzuren uit zeewier. Senior & Balance heeft een geschikt energiegehalte en voldoende eiwitten voor het senior paard, zodat de conditie behouden wordt.

DolorComfort is een natuurlijk supplement dat een optimaal bewegingscomfort behoud voor oudere paarden. Het is dagelijks toe te voegen aan bijvoorbeeld de Senior & Balance muesli bij ouderdomsverschijnselen en verlies aan vitaliteit. Het geeft extra ondersteuning voor de gewrichten en helpt ze soepel te houden. DolorComfort draagt bij aan normale collageenvorming en speelt een rol bij de aanmaak en opbouw van kraakbeen. Ideaal voor het senior paard!

DolorComfort
10 reviews
DolorComfort
47,95
Optimale ondersteuning van hoeven, spieren en gewrichten
Ondersteunt in herstelperiodes
Laag suiker- en zetmeelgehalte en vrij van granen, melasse en soja
Complete voeding met vitaminen, mineralen en een zachte structuur