Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Suikervrij paardenvoer, kan dat?

Suikervrij paardenvoer, kan dat?

2023

Regelmatig krijgt VITALstyle de vraag of wij ook ‘een suikervrije muesli’ in ons assortiment hebben of willen ontwikkelen. We snappen waar de vraag vandaag komt, want je wilt je paard liever niet belasten met onnodige suikers. Maar volledig suikervrij paardenvoer, kan dat wel? In dit blog vertellen we je waarom wel of waarom niet.

Hebben paarden suikers nodig?

Om te beginnen is het goed om te weten dat suikers niet per definitie slecht zijn. Het gaat vooral om de hoeveelheid en het type suiker dat een paard binnenkrijgt. Suiker is namelijk ook een bron van energie en is nodig om andere voedingsstoffen in het lichaam op te nemen. Maar een overschot aan suiker kan zorgen voor een te hoge bloedsuikerspiegel. Als deze continu te hoog is, kan dit al snel tot gezondheidsproblemen leiden. Daarom is het belangrijk om goed te letten op het suikergehalte in het rantsoen van je paard, denk hierbij aan het ruwvoer, (kracht)voer en supplementen.

Natuurlijke suikers

Groenten, fruit, grassoorten, bloemen of kruiden, ze bevatten allemaal suikers van nature. Het is de groei-energie van de plant. Zo bevatten grassoorten fructaan, en groenten en fruit fruitsuikers. De suikers uit deze natuurlijke bronnen noemen we dan ook ‘’natuurlijke suikers’’. Deze zijn immers niet ‘’los’’ toegevoegd aan voer, maar zitten van nature in het ingrediënt. Je zult dus altijd suikers tegenkomen in paardenvoer, paardensnoepjes en de meeste paardensupplementen, met uitzondering van bijvoorbeeld lijnzaadolie en magnesiumcitraat.

Toegevoegde suikers in paardenvoer

Behalve natuurlijke aanwezige suikers uit natuurlijke ingrediënten, bestaan er ook vormen van suiker die bewust zijn toegevoegd aan paardenvoer. Denk hierbij aan koolhydraten en zetmeel uit granen of melasse van de suikerbiet. Dit zie je vaak in (kracht)voer zoals brok, muesli of slobber, maar ook in supplementen. VITALstyle kiest hier bewust niet voor. Toegevoegde suikers (die door het lichaam worden omgezet naar vetten) zijn onnodig en tevens een belasting voor de spijsvertering en stofwisseling van het paard. Het paard moet insuline aanmaken om deze suikers goed te kunnen verwerken. VITALstyle voegt natuurlijke ingrediënten toe aan de paardenmuesli’s zoals vetzuren uit lijnzaad(olie) en vezels uit esparcette als duurzame bron van energie. Dit zorgt voor langzaam vrijkomende energie, zonder pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel die je bij (toegevoegde) suikers en een teveel aan koolhydraten (zoals zetmeel) wel hebt.

Wat zijn toegevoegde suikers?

Dextrose, glucose, fructose, maltose, maltodextrine, glucosestroop, rietsuiker en melasse zijn o.a. vormen van toegevoegde ‘’snelle’’ suikers die je op de verpakking van paardenvoer kunt tegenkomen. Ze zorgen voor schommelingen van de bloedsuikerspiegel. Vermijd deze daarom wanneer mogelijk wanneer je paard gevoelig is voor suiker.

Waar haalt een paard van nature zijn energie uit?

De belangrijkste energiebron voor paarden zijn plantaardige vezels, zoals uit ruwvoer en gras. Deze vezels bevatten (zoals eerder besproken) natuurlijke suikers die langzaam omgezet worden in energie door darmbacteriën, zonder de bloedsuikerspiegel te beïnvloeden.

En de VITALstyle muesli’s?

Alle muesli’s van VITALstyle zijn vezelrijk, hebben een laag suiker- en zetmeelgehalte, bevatten alleen 100% natuurlijke ingrediënten en er zijn geen suikers of kunstmatige stoffen aan toegevoegd.

Ben jij benieuwd welke voeding en/of supplement van VITALstyle het meest geschikt is voor jouw paard? Of twijfel je tussen meerdere soorten? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend advies van onze voedingsspecialisten. Bel ons via (0)516 760 780 of stuur een mailtje naar info@vitalstyle.nl. We staan voor je klaar en helpen je graag!

Het is altijd belangrijk om te onthouden dat elk paard uniek is en dat hun dieet moet worden afgestemd op hun individuele behoeften.

43 reviews
SluesliMix
27,95
Laag suiker- en zetmeelgehalte en vrij van granen, luzerne, melasse en soja
Zeer smakelijke muesli en slobber in één
5 reviews
Muesli Light & Sober
25,95
Complete muesli met vitaminen, mineralen en een lage energiewaarde
Bevat prebiotische vezels en voldoende eiwitten
22 reviews
Muesli Gut & Gastro
25,95
Laag suiker- en zetmeelgehalte en vrij van granen, melasse en soja
Complete muesli met vitaminen, mineralen en krachtige kruiden
Laag suiker- en zetmeelgehalte en vrij van granen, melasse en soja
Complete muesli met vitaminen, mineralen en een hoge energiewaarde