Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Het verzorgen van de gevoelige huid

Het verzorgen van de gevoelige huid

2016 - Laatst geupdated: 2023
In samenwerking met dierenarts Evelien van der Waa.

Een ongeluk zit in een klein hoekje en ook honden en katten kunnen hierbij wel eens een stootje krijgen. Sta jij soms ook voor verassingen wanneer je je hond of kat weer met een ruwe, schrale of rode huid aantreft? Dierenarts Evelien van der Waa geeft je tips en tricks voor de juiste verzorging van de dierenhuid!

De dagelijkse ''kattenkwaad''

''Ook honden en katten kunnen een ongelukje oplopen bij de dagelijkse dingen die ze doen.'' Vertelt Van der Waa. ''Je kunt je voorstellen dat een kat bij het klimmen en klauteren in de bomen weleens verkeerd terecht komt, ergens langs schuurt of ergens achter blijft haken. Als een kat in de tuin loopt of een hond in het bos en er staan planten met doorns, dan kan er ook een doorn in een poot terecht komen. Dit komt natuurlijk niet ten goede van de huid! In de winter als er gestrooid wordt met pekel (zand en zout gemengd) kunnen voetzooltjes ook geïrriteerd raken. Het voetzooltje wordt dan rauw en gevoelig. Lees hier meer over het beschermen van hondenpootjes in de sneeuw.
Als een hond zich maar blijft likken of krabben op dezelfde plaats, bijvoorbeeld na een vlooien beet, dan kan er een “hotspot” ontstaan. De huid is dan rood, warm, nat en soms stuk.''

Wat kan je zelf doen?

''In veel gevallen zal het dier zichzelf verzorgen door aan de huid te likken om het schoon te houden. In de basis geeft dit de huid voldoende ondersteuning, maar in ernstigere gevallen is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. Bijvoorbeeld als een doorn heel diep in de huid ligt. Maar, er is niet altijd reden voor paniek. In milde gevallen kun je als eigenaar veel zelf doen om het natuurlijk herstellend vermogen van de huid te ondersteunen.

  1. Het is belangrijk om de huid eerst schoon te maken. Lauw water wordt in het algemeen het beste verdragen. Soms kan het nodig zijn om de haren in de buurt wat weg te knippen, zodat de huid goed kan ademen.
  2. Daarna is het aan te raden een verzorgingsproduct aan te brengen om de huid te verlichten en te verzachten. Zo houd je de huid soepel en schoon. Er bestaat een grote kans dat je hond of kat er weer aan probeert te komen met zijn snuit. Je kunt dit deels voorkomen door de spray of zalf aan te brengen net voordat je de hond of kat eten geeft of net voordat je de hond gaat uitlaten. Ze zijn dan even afgeleid en dat geef het product de tijd om in te kunnen trekken en zijn werking te kunnen doen. Bij natuurlijke producten is het niet schadelijk voor het dier als het opgelikt wordt. Vanzelfsprekend wordt de werking daardoor wel minder.''

Calendula

Een welbekende plant die veel gebruikt wordt in producten voor de verzorging van de huid is Calendula of Goudsbloem. Het heeft een zuiverende werking, ondersteunt een gezonde huidfunctie en verzacht de huid direct na aanbrengen. Daarnaast vermindert het de kans op littekenvorming en stimuleert het de aanmaak van nieuwe huidcellen. CalendulaSpray is een verzorgingsproduct met o.a. Calendula en is ook veilig voor dieren. Het grote voordeel van de spray is dat hij in alle standen te gebruiken is, zelfs ondersteboven! Is jouw dier bang voor een spray? CalendulaSpray is geruisloos en dus ideaal te gebruiken! Mocht het toch te eng zijn, kun je ook wat op een doekje of watje sprayen en dat handmatig aanbrengen op de aangedane plaats.

Om je dier snel te kunnen ondersteunen met natuurlijke producten, is het belangrijk om je dier regelmatig even te controleren op onrechtmatigheden:

  • in de vacht op klitten of planten delen;
  • op de huid;
  • de voetkussentjes op kloofjes;
  • de nagels of ze afscheuren, maar ook te lange nagels;
  • en tussen de zoolkussentjes op klitten of dingen die er niet horen.

Het is handig om je dier aan te leren dat je hem/haar mag controleren als het jong is. Zo wordt het al gauw normaal om een algemene ''controle'' uit te voeren! Ook de dierenarts heeft hier profijt van bij het lichamelijk onderzoek.

Honing

Een ander verzorgingsproduct welke goed van pas kan komen bij een geïrriteerde huid is HoningZalf, een huidvriendelijke zalf die het natuurlijk herstellend vermogen van de (gevoelige) huid ondersteunt. Het werkt verzachtend bij een ruwe, schrale en geprikkelde huid. HoningZalf bevat een natuurlijke én effectieve combinatie van ingrediënten, speciaal voor de verzorging van de gevoelige huid voor jouw dier (of jezelf)! Naast Calendula bevat HoningZalf o.a. kamille, bijenwas, bloemenhoning en propolis.

Ook de Sensitive & Honey Shampoobar is speciaal voor de gevoelige huid van o.a. honden. De shampoobar ondersteunt het natuurlijk herstellend vermogen van de huid, zuivert, verzorgt en verzacht de huid en zorgt voor een goede flora op de huid. Sensitive & Honey is 100% natuurlijk, bevat milde en verzorgende ingrediënten en is vrij van parabenen, siliconen en plastic. Er is geen geur toegevoegd aan de shampoobar, waardoor de bar zo puur mogelijk wordt gehouden. Je kunt de hond wassen met de Sensitive & Honey Shampoobar bij een gevoelige, ruwe of rode huid of bij kloofjes op de huid.

HoningZalf
31 reviews
HoningZalf
20,95
Brede werking bij ruwe plekken en een rode huid
Ondersteunt een goed herstel van de huid
CalendulaSpray Hond + Kat
Ondersteunt natuurlijk herstel direct na aanbrengen
Brede werking bij een rode, schrale en gevoelige huid
Shampoobar Sensitive & Honey
12,95
Met honing, propolis en rode klei
Vrij van parabenen, siliconen en plastic