Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Haarballen voorkomen met VITALstyle

Haarballen voorkomen met VITALstyle

2018 - Laatst geupdated: 2023
In samenwerking met dierenarts Evelien van der Waa

Als katteneigenaar is het je vast wel eens opgevallen dat je kat zichzelf erg goed verzorgd. Als we het hebben over persoonlijke hygiëne, zijn katten het toonbeeld van netheid! Maar dan is het volgende je ook wel eens overkomen, de kat braakt haarballen uit! Vervelend om te zien, maar wel noodzakelijk voor de kat. Hoe je dit kunt voorkomen of beperken met behulp van VITALstyle? Dat vertellen dierenarts Evelien van der Waa en VITALstyle je in dit artikel.

Waarom wast de kat zich? 

''Van nature zijn katten voorzien van hun eigen werktuigen om zichzelf goed te verzorgen.'' legt dierenarts Van der Waa uit. ''Een ruwe tong om mee te likken, voorpoten die bevochtigd worden met speeksel en zo als een soort washandje dienen en tanden die dieper in de vacht doordringen om hardnekkiger vuil te verwijderen. Katten besteden tot wel 40% van de tijd die ze wakker zijn aan lichaamsverzorging! Waarom doen ze dat eigenlijk? Er zijn verschillende redenen waarom katten zich wassen. In het wild is het van levensbelang voor de kat, die levende prooien vangt en opeet. Na het veroveren van de prooi wast de kat zich direct zodat de geur van het bloed en andere restanten geen grotere roofdieren aantrekken. Dan zou het leven van de kat in gevaar kunnen zijn! Dit gedrag zit nog steeds in de genen van onze huiskat. Ook zijn katten gek op hun eigen geur, wat een reden is om zichzelf te wassen na het knuffelen met de baas! En het stimuleert ook nog eens de doorbloeding.

Kittens beginnen zichzelf al te wassen als ze ongeveer 3 weken oud zijn, tot die tijd worden ze gewassen door hun moeder. Op een leeftijd van 6 weken wassen kittens zich al net zo goed als volwassen katten, geleerd van hun moeder!''

Haarballen 

Wassen is dus in vele opzichten belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van de kat. Maar toch heeft het ook een keerzijde. ''Tijdens het vele wassen slikt de kat dode haren in. Deze vormen een zogenaamde haarbal, een onverteerbare massa in de darm die de kat weer kwijt moet raken door middel van braken of via de ontlasting. 

Een haarbal is ongeveer 2 tot 10 centimeter lang en lijkt op samengeperst haar in de vorm van een sigaar. Wanneer het een kat niet lukt om de haarballen kwijt te raken blijven deze achter in het maagdarmkanaal. Haarballen kunnen dan leiden tot misselijkheid en braken terwijl er niets uit komt. De kat zit dan ‘verstopt’. Haarbalproblemen komen (logischerwijs) veel voor bij kattenrassen met een lange vacht, zoals de Noorse boskat en de Maine Coon.''

Er bestaan verschillende pasta’s die er voor zorgen dat bestaande haarballen via de darmen en ontlasting het lichaam verlaten. Maar is het ook mogelijk het ontstaan van een haarbal te voorkomen? Het antwoord is ja! 

Kruiden tegen haarballen 

Alle VITALstyle kattenbrokken ondersteunen een verhoogde afvoer van haren uit de darmen. Dit komt door de extra vezels uit de kruiden. Ook de slijmstoffen uit kruiden zoals Smalle Weegbree of Lijnzaad binden zich aan water tot een slijmerige gel waar de haren zich aan binden. Zo worden de haren op een natuurlijke manier afgevoerd!

Met prebiotica en krachtige kruiden
Bevat alles wat de kat nodig heeft
Met prebiotica en krachtige kruiden
Bevat alles wat de kat nodig heeft
0 reviews
Kat Care Met Rund
5,39
Met prebiotica en krachtige kruiden
Bevat alles wat de kat nodig heeft
0 reviews
Kat Care Plus Brok
5,99
Met speciale kruiden en prebiotica
Draagt bij aan het behoud van een optimale gezondheid