Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Fructo-oligosacchariden voor een goede bloedsuikerspiegel

Fructo-oligosacchariden voor een goede bloedsuikerspiegel

2023

Bij een hond, paard of kat die (snel) last krijgt van gezondheidsproblemen bij de inname van teveel suikers, is het heel belangrijk om goed op de voeding te letten. Als eigenaar is het verstandig om te weten welke ingrediënten je jouw dier voorschotelt en waarom. Het ingrediënt ‘Fructo-oligosacchariden’ lichten we voor je uit in dit blog!

Wat zijn fructo-oligosacchariden (FOS) en wat doen ze?

Fructo-oligosacchariden (voor het gemak korten we het af naar FOS) zijn voedingsvezels die bestaan uit korte ketens van o.a. fructosemoleculen. In tegenstelling tot andere koolhydraten zoals suikers, wordt FOS niet verteerd of geabsorbeerd in de dunne darm, waardoor ze onveranderd de dikke darm bereiken. Voornamelijk in de dikke darm wordt FOS gefermenteerd door bacteriën die het omzetten naar o.a. vluchtige vetzuren. Vluchtige vetzuren geven weer energie aan de hond, kat en het paard.

FOS VS suiker

Vaak wordt FOS verward met suiker, maar FOS verhoogt de bloedsuikerspiegel niet zoals suiker dat doet. Sterker nog, FOS reguleert de bloedsuikerspiegel juist en voorkomt schommelingen! Het is wetenschappelijk aangetoond dat FOS een belangrijke rol speelt bij de gevoeligheid voor insuline. Insuline is een hormoon dat de opname van suiker door lichaamscellen regelt. Bij een overschot aan suiker in de voeding van je dier, worden lichaamscellen minder gevoelig voor de werking van insuline waardoor de bloedsuikerspiegel te hoog blijft. Suiker wordt dan omgezet in vet door de lever. De gevolgen hiervan zijn bijvoorbeeld overgewicht, insulineresistentie en gezondheidsproblemen zoals hoefbevangenheid bij paarden.

Het toevoegen van FOS aan de voeding van je hond, paard of kat kan dus zeker een goede ondersteuning zijn om de bloedsuikerspiegel in balans te houden.

Waar zit FOS in?

Fructo-oligosacchariden is plantaardig en de natuurlijke bronnen van FOS zijn onder andere uien, knoflook, bananen, artisjokken en granen zoals tarwe en gerst. Daarnaast worden ze vaak toegevoegd aan voedingsmiddelen en voedingssupplementen vanwege hun prebiotische eigenschappen. FOS wordt beschouwd als prebiotica, dat betekent dat ze de groei en activiteit van gunstige darmbacteriën stimuleren. Ze dienen als voedingsbron voor goede bacteriën in de darm. Door de groei van deze goede bacteriën te bevorderen, dragen FOS bij aan een gezonde darmflora en een betere spijsvertering.

Supplementen met FOS

Je begrijpt dat wij als VITALstyle erg enthousiast zijn over FOS. Wij voegen FOS daarom toe aan een aantal supplementen die speciaal ontwikkeld zijn om de suiker- en vetstofwisseling van hond en paard te ondersteunen. Voor (voedings)advies en vragen rondom onze voeding en supplementen, kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met onze voedingsdeskundigen.