Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Eerste hulp met de kracht van de natuur

Eerste hulp met de kracht van de natuur

2020 - Laatst geupdated: 2023

Eerste hulp bij koliek voordat de dierenarts komt, eerte hulp bij een ruwe en schrale huid, insectenbeten, het koelen van de benen of juist de verzorging van de hoeven? In dit blog nemen we je mee in het uitoefenen van EHBO bij paarden en welke hukpmiddelen en natuurlijke verzorgingsproducten niet mogen missen in jouw EHBO-kist! Bij grote verwondingen of ernstige situaties adviseren wij altijd direct de dierenarts te bellen, maar bij vele andere situaties waarbij eerste hulp nodig is kun je goed eerst zelf actie ondernemen.

De juiste kennis

Allereerst is het verstandig om je in te lezen in het behandelen van verschillende soorten wonden en andere soorten ongelukjes die voor kunnen komen bij paarden. De meeste paardenliefhebbers hebben deze algemene kennis vanzelf opgenomen in de loop der jaren. Je neemt informatie en trucjes over van anderen, bijvoorbeeld van dierenartsen of stalgenootjes. Of je leest jezelf in met informatieve boeken, magazines en artikelen. Ook zijn er verschillende instanties die EHBO-cursussen speciaal voor paardeneigenaren aanbieden. Zo weet je goed wanneer de dierenarts direct nodig is, maar weet je ook hoe je goed kunt handelen bij een ongeluk. 

Wat mag niet ontbreken in een EHBO-kist?

Er zijn een aantal producten onmisbaar in de EHBO-kist van een paardeneigenaar. We zetten ze voor je op een rij!

 • Thermometer: Gedraagt jouw paard zich een beetje lusteloos of vreemd? Check de temperatuur van je paard! Heeft hij een te lage of te hoge temperatuur, dan weet je direct of er iets mis is. Een normale lichaamstemperatuur bij een paard in rust ligt tussen de 37.5 °C en 38.2 °C. Ligt de temperatuur boven de 38.5 °C? Dan is er sprake van koorts en is het niet onverstandig om contact op te nemen met je dierenarts voor nader onderzoek.
 • Tekentang, pincet, schaar, wegwerphandschoenen, schone doeken: Allerlei losse, kleine dingen die we gauw vergeten, maar eigenlijk onmisbaar zijn!
 • CalendulaSpray: Een natuurlijk verzorgende en zuiverende spray die een gezonde huidfunctie ondersteunt. Het reinigt en verzacht de gevoelige huid direct na aanbrengen en door de handige (geruisloze) spraybus hoef je niet met vieze vingers aan de huid te komen.
 • HoningZalf: Een huidvriendelijke zalf die het natuurlijk herstellend vermogen van de (gevoelige) huid ondersteunt. Het werkt verzachtend bij een ruwe, schrale en geprikkelde huid. HoningZalf bevat een natuurlijke én effectieve combinatie voor de verzorging van ruwe plekken en een schrale huid. Ook handig voor jezelf!
 • Bandages, wondverband, gaasjes/kompressen, hoefzak/hoefverband: Allerlei soorten materialen voor het afdekken van grotere, open wonden, om het bloeden tegen te gaan en het indringen van bacteriën en viezigheid te blokkeren.
 • Colosan: Behalve kleine ongelukjes kennen we helaas ook nog koliek, de grootste nachtmerrie van elke paardeneigenaar. Het diergeneesmiddel Colosan geeft direct verlichting bij koliek, terwijl je wacht op de dierenarts. Een product dat absoluut niet mag missen in je EHBO-kist!
 • HoefSpray Pro: Bij natte weersomstandigheden kan het een uitdaging zijn om de hoefstralen van je paard sterk en gezond te houden. HoefSpray Pro is een verzorgende spray voor gezonde en sterke hoefstralen. Het werkt diepreinigend, maar het sluit de hoefstraal niet af. Hierdoor wordt de straal beschermt tegen invloeden van buitenaf, maar niet afgesloten. 
 • CoolGel: Een warm been of vocht in de benen? CoolGel is een diepwerkende gel om spieren, pezen, ligamenten en gewrichten te koelen, waardoor een langdurig en diepverkoelend effect ontstaat. De plantenextracten in CoolGel ondersteunen de bloedcirculatie en lymfestroom, belangrijk voor de natuurlijke afvoer van vocht.

Snel verlichting bij koliek

Bij een vermoeden van koliek raden we altijd aan eerst de dierenarts in te schakelen en direct Colosan toe te dienen. De eerste effecten kun je binnen een half uur verwachten. Blijven deze uit of wordt de situatie erger? Bel dan zeker de dierenarts. 

Geregistreerd diergeneesmiddel, wat houdt dat in?

Colosan is het enige geregistreerde diergeneesmiddel, goedgekeurd om toe te passen bij gasophoping in de darm en bij storingen in het maagdarmkanaal zoals verstopping, koliek en trommelzucht. Een registratie als diergeneesmiddel geeft jou de zekerheid dat het voor deze aandoeningen uitgebreid op werkzaamheid en veiligheid onderzocht is. Colosan is door wetenschappelijke experts als zeer effectief en veilig beoordeeld en wordt geproduceerd onder de zeer strenge productievoorschriften voor diergeneesmiddelen. Colosan is daarmee een uniek product in de markt. Let dus goed op dat je geen namaak koopt. Ga voor 100% zekerheid, kies Colosan!

Optimale verzorging van de huid

Heeft je paard iets te enthousiast met een ander paard gespeeld of is hij een beetje onhandig? Een goede verzorging van de huid is belangrijk voor een goed herstel bij een rode en ruwe huid. We geven vijf tips voor een optimale verzorging van de huid!

 • Ten eerste is het van belang je paard naar een rustige, veilige plek te brengen waar je de huid goed kunt bekijken, denk bijvoorbeeld aan een wasplaats.
 • Bekijk de huid goed en schat de ernst ervan in. Blijft het bloeden, is het erg vies en dik en lijkt het geïnfecteerd, bevindt het zich dichtbij een gewricht? Maak foto’s en bel je dierenarts voor advies. Lijkt het erop dat de wond zo diep is en gehecht moet worden? Smeer hier dan geen zalf op en spray het niet in!
 • De huid schoonmaken met water kan geen kwaad zolang je dit voorzichtig met schoon, lauwwarm water doet. Richt een waterstraal niet direct op de huid, maar net boven het ruwe gedeelte. Door de huid schoon te maken zorg je ervoor dat de viezigheid zoveel mogelijk weggehaald wordt. 
 • Is de huid enkel ruw en rood? Reinig de huid dan met een product zoals CalendulaSpray.
 • Bescherm en verzacht de huid daarna met HoningZalf. Dit ligt als een beschermende laag op de rode huid en het herstellend vermogen van de huid.

Musthaves voor in je EHBO-kist:

CalendulaSpray
12 reviews
CalendulaSpray
13,95
Ondersteunt natuurlijk herstel direct na aanbrengen
Brede werking bij een rode, schrale en gevoelige huid
Colosan
0 reviews
Colosan
28,95
Bij koliek en gasophoping
Geeft direct verlichting
HoefSpray Pro
13 reviews
HoefSpray Pro
17,95
Bij stinkende en zachte hoefstralen
Reinigt en verzorgt de hoeven
HoningZalf
30 reviews
HoningZalf
20,95
Brede werking bij ruwe plekken en een rode huid
Ondersteunt een goed herstel van de huid
CoolGel
9 reviews
CoolGel
0,00
Langdurig diepverkoelend effect
Ontspannen spieren, pezen en gewrichten