Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

De voordelen van een ruwvoermix

De voordelen van een ruwvoermix

2023

Gras of goede kwaliteit ruwvoer zoals hooi of voordroog vormen de basis van het rantsoen van paarden. Paarden eten dit vrijwel de hele dag door om de spijsvertering op gang te houden en zichzelf van essentiële voedingstoffen te voorzien. Maar wist je dat ruwvoermixen ook een goede aanvulling kunnen zijn op de aanvullende voeding? In dit blog vertelt VITALstyle je meer over de voordelen van een ruwvoermix!

Wat is een ruwvoermix?

Er bestaan veel verschillende soorten ruwvoermixen voor paarden. Over het algemeen zijn dit mixen van verschillende soorten gedroogde (fijn gehakselde) grassen, planten en hooi. Het wordt veelal gebruikt als extra naast het ‘basis’ ruwvoer. Luzerne is een plantsoort die vaak gebruikt wordt als extra aanvulling van eiwitten bijvoorbeeld!

Ruwvoermix Soft & Fiber

Een voorbeeld van een gezonde ruwvoermix is Soft & Fiber. Het bevat een brede variatie aan grassoorten met een laag fructaangehalte en is verrijkt met smakelijke bloemen. Door de zachte structuur en korte vezels is Soft & Fiber geschikt voor paarden van alle leeftijden, zoals veulens en oudere paarden. Soft & Fiber bevat essentiële aminozuren uit esparcette en gezonde omega 3-vetzuren uit lijnzaadolie. De goed verteerbare vezels ondersteunen een goede darmwerking. Soft & Fiber heeft een laag suiker- en zetmeelgehalte en is vrij van luzerne en melasse.

1. Stimulering van het kauwen

Door de vezelrijke samenstelling van een ruwvoermix wordt het kauwen gestimuleerd. De verschillende structuren van de ingrediënten helpen het paard meer op de maaltijd te kauwen. Hierdoor wordt er langer over de maaltijd gedaan en wordt de speekselproductie gestimuleerd! Beide belangrijke voordelen:

  • Verlengen van de etensduur: Heb je een paard die te snel eet of zelfs schrokt? Dan is het toevoegen van een ruwvoermix aan te raden om de snelheid van het eten te verlagen. Zo verklein je de risico’s op eventuele problemen in de slokdarm.
  • Speekselaanmaak: Paarden met een gevoelige maag kunnen baat hebben bij extra speekselaanmaak. Speeksel helpt namelijk de zure omgeving in de maag te neutraliseren. De speekselproductie wordt gestimuleerd door het kauwen. Een vezelrijke ruwvoermix kan hier dus aan bijdragen!

2. Als gedeeltelijke vervanging van ruwvoer

Eet jouw paard zijn hooi of voordroog niet goed? Of mag hij er niet teveel van hebben wegens hoge suikergehalten? Dan kun je er voor kiezen om een deel van het ruwvoer te vervangen door een ruwvoermix. Zorg er wel te allen tijde voor dat je paard niet langer dan 4 uur zonder voer staat.

3. Om de maaltijd wat groter te maken

Sommige paarden hebben weinig aanvullend (kracht)voer of supplementen nodig. Voer je alleen een balancer? Dan kan het fijn zijn om dit te mengen met een gezonde ruwvoermix voor meer volume!

4. Om supplementen gemakkelijk te mengen

Heeft je paard supplementen nodig, maar geen muesli, slobber of brok? Dan kun je het goed mengen door een gezonde ruwvoermix. Niet alleen extra smakelijk, ook goed voor de spijsvertering!

5. Smaakvariatie

De meeste ruwvoermixen bevatten een gevarieerde samenstelling. Dit is goed voor de darmen én heel smakelijk. VITALstyle Soft & Fiber is een ruwvoermix met een uniek mengsel met maar liefst 10 natuurlijke en smakelijke ingrediënten!

Maar let op!

Sommige ruwvoermixen voor paarden zijn erg hard en scherp. Dit kan juist voor irritatie zorgen in de mond en spijsvertering (maag en darmen). Voel met je handen of de ruwvoermix prikt. Zo ja, dan is het wellicht beter om een andere variant te proberen.

Mix van zachte en vezelrijke grassen en bloemen
Stimuleert het kauwen en ondersteunt de spijsvertering