Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €29,-
Levering binnen 1 tot 2 werkdagen
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Artrose bij kat

Heeft jouw kat last van artrose? Ontdek hoe VITALstyle CARE kan ondersteunen. Effectieve dieetvoeding met 100% natuurlijke ingrediënten voor een positieve bijdrage aan de gezondheid van jouw kat.

Artrose bij katten

Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten achteruit. De belangrijkste reden van artrose is slijtage door ouderdom. Andere oorzaken van artrose zijn een verkeerde aanleg van het kraakbeen, beschadiging door trauma of een infectie. Kraakbeen vormt de natuurlijke bekleding van de binnenkant van de gewrichten. Het is een soort stootkussen dat klappen opvangt en zorgt voor een soepele beweging. Het kraakbeen wordt minder flexibel en dunner bij artrose en kan uiteindelijk helemaal verdwijnen. Als kraakbeen eenmaal verdwenen is komt het niet meer terug. De reactie van het lichaam op het verdwijnen van het kraakbeen is de vorming van extra bot op en rond de plek waar het kraakbeen is verdwenen. Dit zorgt voor stijve en pijnlijke gewrichten.

Heel lang dachten eigenaren en dierenartsen dat artrose bij katten, in tegenstelling tot bij honden, niet zo vaak voorkwam. De reden hiervoor is dat katten niet snel laten zien dat ze ergens last van hebben. Vaak merk je alleen indirect, door gedragsveranderingen, dat ze pijn hebben.

Wat doe je aan artrose bij je kat?

Het is helaas niet mogelijk om artrose te genezen. Wel is het mogelijk om de kat van zijn pijn af te helpen door het gebruik van ontstekingsremmers met een pijnstillende werking. Ook via de voeding of voedingssupplementen zijn er verschillende mogelijkheden om een dier met artrose te ondersteunen. Extra glucosamine en chondroitine zorgt ervoor dat de gewrichten zo soepel mogelijk blijven. En omega 3 vetzuren hebben bij artrose een gunstig effect op het ontstekingsproces in de gewrichten.

Zelf kan je goed op jouw kat gaan letten en hem helpen door: de vacht te kammen of borstelen, opstapjes te maken zodat de kat niet meer heel hoog of laag hoeft te springen, een zachte ligplek maken, voer/water/kattenbak goed toegankelijk te maken voor de kat en zorgen voor een goed lichaamsgewicht van de kat. VITALstyle CARE kan ook bijdragen aan het behoud van een goede gezondheid van jouw kat. Hierin zitten onder andere de omega 3 en 6 vetzuren die positief werken op ontstekingsprocessen in de gewrichten, vezels en kruiden die een goede maagdarmwerking stimuleren en bijdragen aan een gezond lichaamsgewicht.

Gedrag verandert bij katten met artrose

Zo kunnen katten opeens agressief gaan reageren als je ze aanraakt of aait. Katten met artrose gaan ook bepaalde bewegingen vermijden die pijn doen, zoals: op de bank springen, wild spelen, de trap aflopen, zich uitgebreid uitrekken of zich helemaal wassen. In het laatste geval zie je vaak dat de vacht er mottig en rommelig uit gaat zien. Behalve dingen niet meer doen, kan de kat ook signalen van stress gaan uiten, zoals: gapen, de tong steeds in en uittrekken, pootje heffen, likken, hijgen of trillen. Er zijn ook katten die als uiting van pijn meer gaan miauwen om contact te maken met de eigenaar of die niet meer willen eten.

Dit blijkt uit onderzoek

Uit een onderzoek van in 2002 bleek dat van alle katten van 12 jaar en ouder, die aan het onderzoek meededen, 90% artrose had aan een of meerdere gewrichten. Het gewricht waarbij artrose het meeste voorkwam was de ellenboog, gevolgd door de knie en de heup. Bij veel katten komen gewrichtsklachten in meerdere gewrichten tegelijk voor en vaak zowel links als rechts. Zo’n dier loopt dan niet mank aan een bepaalde poot, omdat hij aan meer poten pijn heeft. Hoe ouder een kat is, des te meer kans heeft hij om artrose te ontwikkelen.

Twijfel je of jouw kat misschien last heeft van artrose, ga dan langs bij jouw eigen dierenarts. Deze kan jouw kat onderzoeken en vaststellen of er inderdaad sprake is van artrose.

Auteur: Evelien van der Waa, dierenarts