Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Welke planten zijn giftig voor katten?

Welke planten zijn giftig voor katten?

2024

Katten zijn nieuwsgierige dieren die graag hun omgeving verkennen. Ze kunnen echter niet altijd het onderscheid maken tussen wat veilig is en wat gevaarlijk kan zijn. Om gezondheidsproblemen door vergiftiging te voorkomen, is het belangrijk om als katteneigenaar bewust te zijn van welke planten giftig zijn voor katten en ervoor te zorgen dat je huis een veilige omgeving is voor je kat. In dit blog bespreken we enkele van de meest voorkomende giftige planten voor katten en geven we tips over hoe je je huis katvriendelijk kunt maken.

Lelies

Lelies zijn prachtige bloemen, maar ze zijn uiterst giftig voor katten. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen ernstige nierproblemen veroorzaken bij katten. Het is daarom het beste om Lelies volledig uit je huis te verwijderen als je een kat hebt.

Philodendron

De Philodendron is een veel voorkomende kamerplant die populair is vanwege zijn makkelijke onderhoud. Helaas is de plant ook giftig voor katten. De bladeren van de Philodendron bevatten stoffen die maagklachten en irritatie van de mond en keel kunnen veroorzaken bij katten.

Dieffenbachia

De Dieffenbachia, ook wel bekend als de 'dumb cane', bevat kristallen die bij contact met de huid of inname ernstige irritatie kunnen veroorzaken. Katten die aan deze plant knagen, kunnen last krijgen van zwelling en pijn in de mond.

Azalea

Azalea's zijn prachtige bloeiende struiken, maar alle delen ervan, inclusief de bladeren en bloemen, zijn zeer giftig voor katten. Ondanks dat ze aantrekkelijk zijn voor katten, kan het eten hiervan leiden tot braken, diarree, en zelfs ernstige hartproblemen bij de kat.

Oleander

De Oleander is een mooie, maar gevaarlijke plant voor katten. Alle delen van de oleanderplant bevatten giftige stoffen die het hart en het zenuwstelsel kunnen beïnvloeden. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen dodelijk zijn voor katten.

Poinsettia

Poinsettia's zijn populair tijdens de kerstperiode, maar niet welkom als je katten in huis hebt! Ze kunnen namelijk milde maagklachten veroorzaken bij katten als ze ervan eten. Ondanks dat de giftigheid meestal mild is en zelden tot ernstige problemen leidt, wil je het risico zo klein mogelijk houden.

En nog veel meer...

Het is belangrijk om te onthouden dat dit geen volledige lijst is en dat er nog veel andere giftige planten voor katten zijn. Als je twijfels hebt over een bepaalde plant, is het het beste om deze buiten het bereik van je kat te plaatsen (in een afgesloten kamer) of niet in je huis te plaatsen. Als je kat tekenen van vergiftiging vertoont na contact met een plant, raadpleeg dan direct een dierenarts.

Hoe maak je je huis katvriendelijk?

Nu je weet welke planten giftig zijn voor katten, is het belangrijk om maatregelen te nemen om je huis veilig te maken voor je kat. Hier zijn enkele tips:

  • Verwijder giftige planten
  • Plaats kamerplanten buiten bereik
  • Bied alternatieven: Zorg voor kattengras of katvriendelijke kruiden zoals kattenkruid om je kat een veilige optie te bieden om aan te knabbelen.
  • Gebruik natuurlijke afschrikmiddelen: Er zijn natuurlijke afschrikmiddelen beschikbaar om katten weg te houden bij planten, zoals citrusgeuren of bittere sprays.
  • Houd toezicht: Houd altijd toezicht op je kat en leer haar wat wel en niet eetbaar is.