Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Hoe je het beste overschakelt naar nieuwe hondenbrokken

Hoe je het beste overschakelt naar nieuwe hondenbrokken

2024

Bijna iedere hond maakt mee dat hij overstapt op nieuwe hondenbrokken. Niet alleen als ze van puppybrokken overstappen naar volwassen hondenbrokken, maar ook tussendoor kan het zijn dat de eigenaar ervoor kiest om over te schakelen naar een ander merk. Bijvoorbeeld vanwege veranderende voedingsbehoeften, allergieën of gewoon om variatie in hun dieet te brengen. Maar hoe doe je dat het beste? In dit blog nemen we je stapsgewijs mee voor een soepele overgang naar nieuwe hondenbrokken!

Waarom niet zomaar overschakelen naar nieuwe hondenbrokken?

Het is niet wenselijk om in één keer over te schakelen op nieuwe hondenbrokken, omdat dit de spijsvertering van je hond kan verstoren en tot mogelijke gezondheidsproblemen kan leiden. Honden kunnen last hebben van een gevoelige maag en darmen als hun dagelijkse portie brokken plotseling verandert in brokken met een compleet andere samenstelling! Diarree, braken of het laten van winden kan voorkomen bij plotselinge overschakeling. Daarom kun je honden het beste de tijd geven om aan nieuwe smaken en ingrediënten te wennen. Door geleidelijk over te schakelen, krijgt je hond de kans om aan het nieuwe voer te wennen en de overgang soepeler te maken, zonder gezondheidsproblemen.

Stap 1: Mix de brokken

Begin met het mengen van een kleine hoeveelheid van het nieuwe voer met het oude voer van je hond. Begin bijvoorbeeld met 25% nieuw voer en 75% oud voer.

Stap 2: Verhoog geleidelijk

Verhoog elke paar dagen het percentage van het nieuwe voer en verminder het oude voer. Doe dit gedurende 7-10 dagen, totdat je volledig bent overgeschakeld op het nieuwe voer. Weet je dat je hond een gevoelige spijsvertering heeft? Neem dan langer de tijd voor het overschakelen. Een periode van minimaal 2 weken is dan aan te raden.

Controle en observatie: Tijdens de geleidelijke overgang is het belangrijk om de gezondheid, de eetlust en het gedrag van je hond nauwlettend in de gaten houden. Als er toch problemen ontstaan, kun je snel ingrijpen door de hoeveelheid brokken nog niet verder op te hogen of in ernstige gevallen te stoppen met de overschakeling. Schrik niet meteen als de ontlasting van je hond iets verandert van kleur of structuur, zolang dit een enkele keer is en niet dagen aanhoudt, is dit een kwestie van wennen!

Stap 3: Volledig over op de nieuwe brokken

Is het langzame overschakelen goed gegaan? Stap dan volledig over op de nieuwe hondenbrokken. Het is goed om te weten dat de spijsvertering van je hond nog steeds de tijd nodig heeft om te wennen aan de nieuwe voeding, maar dat het in ontlasting of braken niet meer zichtbaar zou moeten zijn. Houd de gezondheid en het gedrag van je hond de komende weken tot maanden nog goed in de gaten. Komt hij ineens veel aan? Of valt hij juist erg af? Misschien heeft zijn vacht minder glans of beweegt hij minder soepel? Dan is het misschien toch niet de geschikte voeding voor jouw hond en is overschakelen op nieuw voer opnieuw nodig…

Tip: Laat de hond voldoende drinken

Tijdens de overgangsperiode is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond voldoende water drinkt. Dit helpt om de spijsvertering te ondersteunen en eventuele uitdroging te voorkomen.

Overschakelen binnen hetzelfde merk

Bij de meeste hondenvoermerken wordt dezelfde basis gebruikt in de samenstellingen. Wanneer je overschakelt van smaak binnen ditzelfde merk, hoef je vaak geen langere overstapperiode aan te houden. De hond is het overgrote deel van de ingrediënten al gewend!

Overschakelen van geperste brok naar krokante brok, of andersom

Een geperste hondenbrok wordt op een andere manier verteerd dan een krokante hondenbrok. Als je overschakelt van de ene soort naar de ander, is het het beste om wel in één keer over te schakelen. Zo belast je de maag minder met de verschillende soorten brokken die tegelijk worden gegeten. Houd er rekening mee dat de hond hier wel een veranderende ontlasting van kan krijgen.

0 reviews
Hond Pup+Junior Brok
11,49
Ondersteunt een geleidelijke groei
Draagt bij aan sterke botten en spieren
0 reviews
Hond Adult Brok
12,49
Ondersteunt de weerstand en de vertering
Bevat alles wat de hond nodig heeft
0 reviews
Hond Actief Brok
21,49
Extra energie voor optimale prestatie
Met kruiden en antioxidanten voor extra ondersteuning van spieren en gewrichten
0 reviews
Hond Maag+Darm Brok
18,99
Ondersteunt de natuurlijke stoelgang en normale ontlasting
Maagvriendelijke, geperste brok