Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Elektrolyten of keukenzout voor je paard?

Elektrolyten of keukenzout voor je paard?

2019 - Laatst geupdated: 2022

Elektrolyten zijn onmisbaar voor paarden die veel zweten, bijvoorbeeld na een intensieve training of bij warme dagen. Weet jij waarom het zo belangrijk is om elektrolyten aan te vullen in het rantsoen van je paard? Keukenzout is iets dat veelal gegeven wordt als aanvulling, maar dit is echter niet te vergelijken met een mix van elektrolyten! Wij leggen je alles uit in dit blog.

Wat zijn elektrolyten?

Elektrolyten zijn in water oplosbare mineralen die in het bloed en lichaamsweefsels opgenomen kunnen worden. Zout is een van de bekendste, maar ook magnesium en kalium zijn twee belangrijke elektrolyten. Zij dragen bij aan de juiste vochtbalans in het lichaam en zijn betrokken bij spierfuncties en de verwerking van afvalstoffen. Een paard krijgt deze mineralen binnen via de voeding en verliest ze weer via transpiratie en urine. Hoe meer een paard zweet, hoe meer elektrolyten verloren gaan. Bij paarden die veel zweten lukt het niet om voldoende elektrolyten uit de voeding te halen. Op tijd beginnen met bijvoeren is dan verstandig, je voorkomt daarmee tekorten. Hoeveel elektrolyten je geeft is daarom afhankelijk van het paard, de mate van zweten en wat voor prestaties er geleverd worden.

Een goede vochtbalans na het zweten

ElektrolytenMix is een uitgebalanceerde mix van elektrolyten voor het aanvullen van belangrijke lichaamszouten. Paarden verliezen dagelijks elektrolyten door te zweten, via de urine en ontlasting. Bij zware inspanning en vooral in combinatie met warm weer kunnen paarden meer elektrolyten verliezen dan in een normale situatie. Juist hierbij is het belangrijk om dit verlies van belangrijke lichaamszouten aan te vullen. Een paardenlichaam kan zonder elektrolyten namelijk geen vocht vasthouden! Doordat paarden elektrolyten niet opslaan, worden elektrolyten die niet gebruikt worden uitgescheiden via de urine. Geef daarom altijd voor en na het zweten ElektrolytenMix. Zo wordt het tekort aan elektrolyten snel en effectief aangevuld!

Wat is het verschil met keukenzout?

Naast elektrolyten wordt ook vaak keukenzout bijgevoerd aan paarden die veel gezweet hebben. Keukenzout bevat alleen natrium en chloor. Alle elektrolyten hebben invloed op elkaar. Een bepaald elektrolyt toedienen heeft dus ook invloed op de opname van andere elektrolyten. Daarom adviseren we om de elektrolyten in de juiste balans aan het paard te geven om scheve verhoudingen te voorkomen.

Gebruik ElektrolytenMix bij:

  • Zweten door warm weer
  • Verlies lichaamszouten door intensieve trainingen en wedstrijden
  • Optimale ondersteuning vochtbalans (sport)paarden

''Paarden verliezen meer dan wij kunnen zien!''

Eventingamazone Els Driehuyzen geeft haar paarden het hele jaar door ElektrolytenMix om het verlies van elektrolyten snel aan te vullen. “Ik geef het direct na elke training, waarbij ze zichtbaar zweten. Over het voer of door een beetje slobber. Zo kan het lichaam beter herstellen. Paarden verliezen meer dan wij kunnen zien!”

Ook dressuuramazone Yvonne Snieder beaamt dat. “Ik geef alle paarden het hele jaar door ElektrolytenMix, maar in de zomer met een hogere dosering. Tijdens het transpireren verliezen paarden veel zout en het lichaam van een paard is niet in staat dit zelf weer aan te vullen. Dus het is een van de belangrijkste supplementen om het paard in goede conditie te houden! Als dit heel erg uit balans raakt, treft het ook de weerstand.”

Onmisbaar bij veel zweten:

ElektrolytenMix
11 reviews
ElektrolytenMix
21,95
Vult verloren lichaamszouten snel en effectief aan
Ondersteunt na zware inspanning of training
ZomerRust Spray
24 reviews
ZomerRust Spray
19,95
Neutraliseert zweetgeur
Langdurige frisse geur