Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Zomereczeem bij paarden

Zomereczeem bij paarden

2019 - Laatst geupdated: 2023

Je hoort het steeds vaker: zomereczeem bij paarden. Het is een flink probleem en neemt de laatste jaren erg toe. Naar schatting heeft één op de tien paarden last van zomereczeem. Zomereczeem is dan ook de meest voorkomende allergie bij paarden. In dit blog vertellen we je alles over zomereczeem en hoe je je paard het beste door deze vervelende periode heen kunt loodsen.

Staart- en maneneczeem bij paard (SME) 

Zomereczeem, ook wel staart- en maneneczeem genoemd, wordt veroorzaakt door een allergische reactie op eiwitten in het speeksel van de knut, de culicoïdes mug. Wanneer afvalstoffen in het lichaam van je paard opgehoopt zijn, kunnen ze er nog gevoeliger voor zijn. Juist die afvalstoffen moeten zo snel mogelijk worden afgebroken en afgevoerd. De overgevoeligheid veroorzaakt vervolgens de enorme jeuk. Je ziet de meeste paarden met zomereczeem dan ook in een eczeemdeken staan, om het lichaam zo veel mogelijk te beschermen tegen de kriebels. Veel paarden hebben zulke hevige jeuk, dat ze hun staart en manenkam soms tot bloedens toe blijven schuren! Ontzettend vervelend en zielig natuurlijk... Daarom is het belangrijk om optijd te beginnen met de ondersteuning tegen zomereczeem.

Vooral bij zonsopgang en zonsondergang zijn de knutten actief. Dit is dan ook hét moment van de dag waarbij paarden het meeste risico lopen om gebeten te worden. Je zou hier rekening mee kunnen houden bij het binnen- en buitenzetten van je paard. Ook is het goed om te weten dat sommige paardenrassen van nature gevoeliger zijn voor zomereczeem. Denk hierbij aan Fjorden, Friezen, IJslanders en Haflingers. Het is vaak erfelijk bepaald of een paard zomereczeem krijgt.

Hoe herken je zomereczeem bij je paard? 

Zomereczeem bij paarden herken je door de intense jeuk waardoor een paard gaat schuren en de huid beschadigd. Een kale staart, afgeschuurde manen of een paard met schilfers in de vacht zijn vaak het resultaat. Doordat de huid zich probeert te herstellen, wordt de jeuk alleen maar erger, eigenlijk een soort vicieuze cirkel. Ook kunnen kale plekken en wonden ontstaan die gevoelig zijn voor ontstekingen. De huid is natuurlijk geïrriteerd en daardoor gevoeliger voor infecties door bacteriën of gisten.

Zomereczeem bij paarden: aanpak van binnenuit 

Veel producten voor zomereczeem richten zich op de aanpak van de jeuk. Juist het aanpakken van de oorzaak van de jeuk met de juiste voeding is belangrijk! De kans dat zomereczeem weggaat is erg klein, wel kan het wat dragelijker worden gemaakt voor je paard. Het kan ook voorkomen dat een paard op latere leeftijd zomereczeem ontwikkeld, doordat er in het lichaam een overschot aan afvalstoffen is en het paard deze niet kwijt kan. 

Wanneer een paard naast de allergische reactie ook nog eens geen goede stofwisseling heeft, kan dit de jeuk verergeren. Doordat het lichaam de eiwitten niet goed kan afvoeren, blijft de gevoeligheid en jeuk lange tijd aanhouden. Je paard ondersteunen bij de stofwisseling helpt bij het aanpakken van de jeuk. Een weerbaar lichaam met een goed immuunsysteem, daar wordt je paard dus blij van! 

Tips bij zomereczeem bij je paard: 

Ten eerste is het belangrijk om te weten wanneer het zomereczeem-seizoen van start gaat. Dit kan per jaar verschillen, omdat het erg afhangt van hoe de seizoenen verlopen. Soms begint het voorjaar wat vroeger en soms wat later, maar over het algemeen kun je in mei de eerste muggen al verwachten. Zorg er dan dus voor dat je je paard vóór die tijd al ondersteunt!

  • Detoxen: Een detoxkuur kan van zeer toegevoegde waarde zijn. Hiermee voer je alle (opgehoopte) afvalstoffen af en zorg je ervoor dat je paard 'schoon' het seizoen begint. Zoals verteld kunnen afvalstoffen namelijk een nog heftigere reactie veroorzaken in het lichaam, dus is het slim om rond maart-april een detoxkuur te geven aan je paard.
  • Vitaminen, mineralen en kruiden: De aanslag die zomereczeem op het paardenlichaam aanricht, kan natuurlijk ook de weerstand aantasten. Zorg ervoor dat je je paard naast voldoende en goede kwaliteit ruwvoer ook van alle nodige vitaminen, mineralen en kruiden voorziet.
  • Supplementen: Je kunt een extra supplement geven om je paard van binnenuit te ondersteunen tegen de zomereczeem, het schuren en de jeuk. Let dan vooral op dat het een natuurlijk supplement is met ingrediënten die zowel de afvoer van afvalstoffen ondersteunen als de huid van binnenuit versterkt!
  • Verzachtende lotion: Mocht je paard toch nog schuren, is het fijn om de schuurplekken te kunnen verzorgen en behandelen met een speciale lotion. De kapot geschuurde plekken wil je niet alleen vlot laten herstellen, maar ook verlichten in jeuk! Dat het de haargroei stimuleert is dan ook nog eens mooi meegenomen.
  • Eczeemdeken: Hiermee kun je je paard 'inpakken' en letterlijk beschermen tegen de knut. 
  • Anti-vliegenspray: Met een goede anti-vliegenspray kun je je paard extra beschermen tegen vliegen, muggen en andere vervelende insecten.
  • Ventilatoren: Deze houden vliegen buiten de stal! Knutten houden namelijk niet van wind. 
  • Zet je paard niet buiten rond zonsopgang en zonsondergang. Dan zijn de knutten het meest actief en loopt je paard het risico flink gebeten te worden.  
  • Plaats horrengaas (extra fijn!): Zo heeft de knut minder kans om in de stal te komen. 
  • Stromend water: Een automatische drinkbak in de stal of het weiland is belangrijk. Stilstaand water is namelijk een ideale broedplaats voor muggen.