0 Vergelijken
  • Altijd 100% natuurlijke producten
  • Gratis verzending vanaf €29,-
  • Levering binnen 1 tot 2 werkdagen
  • Binnen 14 dagen gratis retourneren

Mortellaro

In 4 stappen huidherstel bij Mortellaro? Kies de beste producten van VITALstyle 

Mortellaro is een van de meest voorkomende en meest pijnlijke infectieuze klauwaandoeningen bij koeien. VITALstyle (voorheen ECOstyle) biedt het juiste product voor een natuurlijk huidherstel bij Mortellaro. Onze Klausan violetspray biedt zorgt voor een natuurlijk huidherstel in 4 simpele stappen bij Mortellaro. Hier is onderzoek naar gedaan samen met het Nederlands Klauw Gezondheidscentrum in 2015. 

Ter ondersteuning bij Mortellaro:

Mortellaro

Mortellaro is een van de meest voorkomende en meest pijnlijke infectieuze klauwaandoeningen bij koeien. Deze pijnlijke infectie is erg hardnekkig en moeilijk te bestrijden. Op bijna alle melkveebedrijven komt Mortellaro voor, waarbij ongeveer 20% van de koeien duidelijke verschijnselen van Mortellaro heeft. Het spreekt dan ook voor zich dat deze aandoening voor veel schade kan zorgen. Niet alleen kosten door de behandeling van de koe of het niet kunnen leveren van de melk, maar ook een lagere melkproductie, verminderde vruchtbaarheid en soms zelfs een vervroegde afvoer van koeien met Mortellaro. 

Wat is de oorzaak van Mortellaro?

In mest zitten de Treponema-bacterien, deze spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van Mortellaro. Deze bacteriën dringen diep door tot in de lederhuid, wat ze lastig maakt om ze te bestrijden. Weerstandproblemen, onregelmatig, slecht of niet bekappen van klauwen kunnen voor een grotere kans op Mortellaro zorgen. 

Hoe herken je Mortellaro?

Deze pijnlijke infectie komt voor op de klauwhuid, achterop de klauw daar waar de huid overgaat in hoorn. De ontstoken plek is rood en aardbeiachtig, waarbij de haren rond de Mortellaro-plekken vaak overeind staan. De ontstoken plek stinkt en is pijnlijk bij aanraking. Koeien met Mortellaro zijn vaak kreupel, waardoor ze minder makkelijk bewegen, vaker blijven liggen en belasten de benen anders. Ook de stand van de klauwen kan afwijkend zijn. Vaak worden klauwaandoeningen zoals Mortellaro pas opgemerkt bij het bekappen. 

Mortellaro kan worden ingedeeld in 4 stadia:  
M0: normale gezonde klauw 
M1: kleine plek, rood, gevoelig met minimaal letsel 
M2: zeer pijnlijk, aardbeiachtige plek omringd met witte epitheelrand en rechtopstaande haren 

Bij herstel van de M2 leasie, door individuele behandeling, ontstaat via een tussenstap (M3) een genezen stadium (M4) of het gaat over in een chronische fase met gezwollen tussenklauwspleet (M4.1). De M4.1 kan ook overgaan in M4 bij een effectieve behandeling.

Hoe behandel je Mortellaro?

Wanneer Mortellaro eenmaal aanwezig is op de klauw van de koe, moet deze na het bekappen goed droog en schoon worden gemaakt en in gesprayd met een verzorgende spray zoals Klausan. Uit onderzoek van het NKGC blijkt dat het Klausan 4-Stappenplan effectief is bij Mortellaro en voor 73% huidherstel zorgt. Lees meer over het Klausan 4-Stappenplan. 

Hoe voorkom je Mortellaro?

Een goede weerstand van de koe is als eerste belangrijk, zo raken de klauwen minder gevoelig voor infecties. Ook is het raadzaam om bij aankoop van nieuwe koeien of het samenvoegen van koppels goed op te letten, dit kan ziekteverwekkers overbrengen. Daarnaast vormen vochtige omstandigheden, gecombineerd met een slechte bodemhygiëne, de ideale omgeving voor bacteriën. Op een bodem met bijvoorbeeld veel mest hebben bacteriën vrij spel om te overleven en zich te vermeerderen. Mest is een goede leefomgeving voor bacteriën, voorkom daardoor de hoeveelheid mest en zorg voor een hoge hygiëne. Naast een goede weerstand en hygiëne, spelen ook ventilatie en voeding een belangrijke rol.