0 Vergelijken
  • Altijd 100% natuurlijke producten
  • Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
  • Vanaf €50,- GRATIS verzending

Voedselallergie of voedselintolerantie bij honden

Heb je het idee dat je hond een allergische reactie heeft op iets wat hij gegeten heeft en wil je weten wat de oorzaak is? VITALstyle onderzoekt de oorzaken.

Tijd voor een bezoek aan de dierenarts...

De dierenarts constateert, dat jouw hond een voedselovergevoeligheid heeft. Je krijgt hypoallergeen dieet voer voor je hond voorgeschreven. Dit voer is samengesteld uit aanpaste ingrediënten, die geen of nauwelijks negatieve reacties opwekken. De jeuk verdwijnt, jij en jouw hond zijn blij! Maar na enige tijd komt het probleem toch weer terug!
Herkent je dit? Het zijn verhalen die we bij VITALstyle (voorheen ECOstyle) Animal Care bijna dagelijks horen.

Wat is een voedselovervoeligheid?

Voedselovergevoeligheid is een verzamelnaam van alle ongewenste reacties van het lichaam op voedingsmiddelen, die normaal gesproken geen klachten veroorzaken. Er zijn grofweg 2 soorten. Een voedselallergie en een voedselintolerantie. Vaak is het moeilijk om uit te maken, of een dier lijdt aan een allergie of een intolerantie. Dat komt omdat de ziekteverschijnselen vaak erg op elkaar lijken!

Voedselallergie

Bij een voedselallergie is altijd het immuunsysteem betrokken. Het immuunsysteem beschermt het lichaam tegen lichaamsvreemde stoffen (denk aan bacteriën, virus, e.d.). Daartoe produceert het antistoffen, die zich binden aan de lichaamsvreemde stof en het zo onschadelijk maken.

Allergische reacties

Soms kunnen bepaalde voedingsbestanddelen (vaak eiwitten) door het immuunsysteem als ongewenste indringers worden beschouwd, met een allergische reactie en de daarmee gepaard gaande ziekteverschijnselen tot gevolg.
Bekende vormen van voedselallergie bij mensen zijn koemelkallergie, schaal- en schelpdier of pinda-allergie. De laatste twee kunnen zelfs levensbedreigend zijn.

Huid- en bloedtesten

Om aan te tonen of een dier daadwerkelijk een allergie heeft voor bepaalde eiwitten (of soms ook koolhydraten) is uitvoerig onderzoek noodzakelijk. Huidtesten en bloedtesten moeten uitwijzen of sprake is van een voedselallergie.
Lang niet in alle gevallen worden deze testen daadwerkelijk uitgevoerd. De hond wordt uit voorzorg op een hypoallergene voeding gezet. Kenmerkend van een voedselallergie is, dat al de kleinste hoeveelheid van het voedingsbestanddeel in kwestie de reactie uitlokt en er al na relatief korte tijd symptomen/ klachten optreden.

Voedselintolerantie

Bij een voedselintolerantie reageert het lichaam ongewoon op een bepaalde stof uit de voeding, zonder dat hierbij het immuunsysteem is betrokken. Een voedselintolerantie is het onvermogen van het lichaam om bepaalde stoffen uit de voeding  te verteren. Deze stoffen zouden in principe wel verteerd moeten kunnen worden door de hond zelf. Bij voedselintolerantie heeft het spijsverteringssysteem bepaalde capaciteiten niet of niet meer.

Vermindering produceren spijsverteringsenzymen

Bij totale of langdurige afwezigheid van bepaalde voedingsstoffen in de voeding verliest het spijsverteringssysteem de ‘behoefte’ en uiteindelijk het ‘vermogen’ om specifieke spijsverteringsenzymen te produceren.

Lactose-intolerantie

Een bekend voorbeeld hiervan is lactose-intolerantie bij mensen. Iemand met een lactose-intolerantie kan (slecht of) geen melksuiker verteren, door het (gedeeltelijk) ontbreken van het enzym lactase. Dit kan komen doordat de persoon nooit met melkproducten in aanraking is gekomen of ze al gedurende langere tijd niet meer heeft gebruikt.
Kenmerkend voor een voedselintolerantie is dat de klachten vaak verergeren naarmate er meer van de voedingsstof in kwestie wordt opgenomen. Klachten kunnen direct maar ook pas na veel langere tijd optreden.

VITALstyle’s ervaringen

VITALstyle’s ervaring is dat een groot aantal honden, bij wie een “echte” voedselallergie (bijv. eiwitallergie) vermoed wordt, het desondanks goed doen op  VITALstyle (voorheen ECOstyle) voeding. Honden met huid en vachtproblemen, gaan op HUID+VACHT, na enkele weken, weer jeukvrij door het leven. Hoe kan dat?
Het vermoeden bestaat, dat er vaker sprake is van een voedselintolerantie, waarbij een het spijsverteringssysteem niet optimaal functioneert, dan van een echte voedselallergie.

Niet afgebroken eiwitten zijn de oorzaak

VITALstyle voeding is zeer gevarieerd samengesteld en bevat kruiden die de spijsverteringsorganen aan het werk zetten! De voeding daagt zo het spijsverteringssysteem uit om een grote variatie en hoeveelheid aan enzymen te produceren. Zo kan de spijsvertering volledig en goed verlopen.
Eiwitten die namelijk niet volledig worden afgebroken, komen als “afvalstoffen” in de bloedbaan. Organen als lever en nieren moeten deze afvalstoffen respectievelijk afbreken en afvoeren met de urine. Deze organen kunnen overbelast raken, waarna deze ongewenste stoffen zich gaan ophopen onder de huid. Dit veroorzaakt klachten als schilfering en jeuk, ontstekingen.
Specifieke kruiden in de VITALstyle voeding ondersteunen de lever en de nieren, om de afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.
 

Gerelateerde producten