Wat kan je zelf doen?
In veel gevallen zal het dier zichzelf verzorgen door eraan te likken en meestal zal het dier daarna vanzelf genezen. In ernstige gevallen is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. Bijvoorbeeld als de doorn heel diep zit of als er sprake is van een diepe verwonding. Maar in milde gevallen kun je als eigenaar veel zelf doen om het natuurlijk herstelproces van het lichaam te bevorderen.
Het is altijd belangrijk om de verwonde plek eerst schoon te maken. Lauw water wordt in het algemeen het beste verdragen. Soms kan het nodig zijn om de haren in de buurt wat weg te knippen, zodat er goed lucht bij de huid kan komen. Daarna is het belangrijk om een product aan te brengen dat ontsmettend werkt en herstel bevordert. Veel dieren zullen de neiging hebben om er dan meteen weer aan te gaan likken.
Je kunt dit deels voorkomen door het aanbrengen te doen, net voordat je de kat of hond eten geeft of net voordat je de hond gaat uitlaten. Ze zijn dan even afgeleid en dat geef het product de tijd om in te kunnen trekken en zijn werking te kunnen doen. Bij natuurlijke producten is het niet schadelijk voor het dier als zij het product oplikt, maar de werking wordt dan wel minder.
Calendula
Een plant die veel gebruikt wordt in producten voor de verzorging van wondjes van de huid is Calendula of Goudsbloem. Het heeft een bacteriedodende werking, is ontstekingsremmend, werkt verzachtend en stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen. Ook Ecostyle heeft een product waarin onder andere Calendula verwerkt is, CalendulaSpray. Het zit in een spray op basis van gewone lucht dus geen drijfgas en kan daardoor makkelijk worden aangebracht. Je hoeft dus niet te smeren. Mocht je dier een spray toch een beetje eng vinden dan kun je ook wat spray op een doekje of watje doen en dat handmatig aanbrengen op de aangedane plaats.
Om je dier snel te kunnen ondersteunen met natuurlijke producten, is het belangrijk om je dier regelmatig even te controleren op onrechtmatigheden:
- in de vacht op klitten of planten delen
- op de huid (wondjes, schilfers, teken/vlooien, rare bobbels)
- de voetkussentjes op kloofjes
- de nagels of ze afscheuren, maar ook te lange nagels
- en tussen de zoolkussentjes op klitten of dingen die er niet horen
Het is handig om je dier aan te leren dat je hem/haar mag controleren, als het jong is. Zo gaat zij het normaal vinden dat je haar even controleert, zonder dat het eng is. Ook de dierenarts heeft hier profijt van bij het lichamelijk onderzoek.
Geschreven door Evelien van der Waa, dierenarts