0 Vergelijken
  • Altijd 100% natuurlijke producten
  • Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
  • Vanaf €50,- GRATIS verzending

Miliaire dermatitis bij katten

Deze keer willen we het hebben over een huidprobleem dat vooral bij katten voorkomt: miliaire dermatitis. Letterlijk betekent dit “ heel veel kleine ontstekingen van de huid”. Eigenlijk is het niet echt een aandoening, maar een reactiepatroon van de huid van de kat. Of wel een manier van de kattenhuid om te reageren bij verschillende oorzaken. 

Bij katten komen een aantal verschillende reactiepatronen van de huid voor. De miliaire dermatitis is er daar een van. Andere reactiepatronen bij de kat zijn het eosinofiel granuloom complex, dat is weefselgroei met veel eosinofiele cellen. En het indolent ulcus, dat is een zweer vorming, meestal op de lippen. 

Het beeld van miliaire dermatitis 

Het vervelende van een reactiepatroon is dat niets zegt over de oorzaak. Het beeld bij miliaire dermatitis is als volgt: de kat krijgt allemaal kleine korstjes op de huid en er treedt haarverlies op. De korstjes komen vaak voor op het achterste deel van de rug, maar het kan zich ook uitbreiden naar voren/onderen. De korstjes veroorzaken jeuk en daarom gaat de kat er aan krabben of likken. Dit maakt het probleem helaas vaak erger. Een kat heeft hele scherpe nagels en een hele harde, rasp-achtige tong. Als de kat gaat krabben of likken beschadigt hij zijn huid/vacht en dat kan ook weer gaan ontsteken en dat geeft extra jeuk. 

Voor een gezonde huid:

Verschillende oorzaken van miliaire dermatitis 

Er kunnen dus verschillende oorzaken zijn voor het ontstaan van miliaire dermatitis. Het kan ontstaan door een allergie voor stoffen in de lucht zoals pollen en huisstofmijt (atopie), of door bepaalde stoffen in de voeding (voedsel intollerantie), of door het speeksel van vlooien (vlooienallergie), of door stress (met als gevolg vermindering van de weerstand) of een schimmelinfectie. 

Omdat er verschillende oorzaken zijn is het heel belangrijk dat een dierenarts de kat goed onderzoekt en uitzoekt wat bij deze kat de oorzaak is voor het ontstaan van de miliaire dermatitis. Aangezien er meerdere oorzaken mogelijk zijn, is er ook niet een oplossing voor het probleem. 

Wel zijn er een aantal zaken die de kat en de huid van de kat kunnen ondersteunen, naast eventueel noodzakelijke behandelingen door de dierenarts. 

De basis voor een goede gezondheid 

Een goede voeding, aangepast aan de behoeften van de kat, is de basis voor een goede gezondheid. ECOstyle heeft een speciale brok de CARE die bedoeld is voor katten met verschillende problemen van de huid, de blaas of de vertering. 

Er zitten extra omega 3 & 6 vetzuren in, die een positieve werking hebben op ontstekingen in het lichaam, onder andere in de huid. Deze vetzuren bevorderen de gezondheid van de huid (meer glans, minder haarverlies) en verminderen de jeuk (de huid komt tot rust). 

Daarnaast bevat de Care 10 verschillende kruiden die het lichaam ondersteunen en stimuleren, waaronder Berkenblad voor de nieren en Mariadistel voor de lever. Deze kruiden helpen om afvalstoffen uit het lichaam kwijt te raken via de ontlasting en via de plas. De natuurlijke weg om afvalstoffen te lozen. 

Zodat ze zich niet ophopen in het lichaam en jeuk kunnen geven! 

Meer lezen over CARE 

Lees ook handige tips en meer informatie over: