0 Vergelijken
  • Altijd 100% natuurlijke producten
  • Gratis verzending vanaf €29,-
  • Levering binnen 1 tot 2 werkdagen
  • Binnen 14 dagen gratis retourneren

Melkziekte bij koeien

Melkziekte komt gemiddeld bij 2 - 6 procent van de melkgevende koeien voor. Het ontstaat door een tekort aan calcium in het bloed. Koeien met melkziekte krijgen dit meestal binnen 48 uur na het afkalven, maar het kan ook vlak voor of tijdens het afkalven ontstaan. Melkziekte is een grote kostenpost voor melkveehouders door een lagere melkgift, een verminderde vruchtbaarheid en een vergroot risico op sterfte. 

Ontstaan melkziekte bij koeien 

Na het afkalven neemt de behoefte aan calcium (Ca) bij de koe snel toe, omdat melk geproduceerd moet worden voor het aanstaande kalf. Wanneer de koe de behoefte niet voldoende uit de voeding kan halen, haalt het lichaam als eerste calcium uit het bloed van de koe. De hoeveelheid calcium in het bloed wordt uiteindelijk weer aangevuld vanuit de botten, maar dit duurt enige tijd waardoor de koe een tijdelijk tekort aan calcium heeft. Gevolg is een tekort aan calcium in het bloed: melkziekte. 

Magnesium en fosfor belangrijk 

Maar melkziekte kan ook ontstaan door een magnesium- of fosfortekort. Magnesium (Mg) zorgt voor meer opname van calcium uit de darmen en helpt bij het vrijmaken van calcium uit de botten. Bij een fosfortekort verliest de koe (te) veel fosfor via de biest bij een verminderde ruwvoeropname.  Gevolg is afname van het lichaamsgewicht en een lagere melkproductie. 

Gerelateerde producten

Melkziekte herkennen 

Het ontbreken van eetlust en energie is een herkenbaar beeld bij een koe met melkziekte. Door spierzwakte kan de koe ook slecht of niet overeind komen. Ook zijn de oren vaak koud en is de algehele temperatuur van de koe lager dan normaal. Doordat de spieren in organen minder functioneren en pens bewegingen stoppen, kan de pens oplopen. Wanneer een koe symptomen als deze heeft, is er sprake van een ernstig tekort aan calcium, vaak gecombineerd met een tekort aan magnesium. Bij een beginnend stadium van melkziekte zijn de eerder genoemde symptomen nog niet te zien, maar alleen te bepalen door een dierenarts door het calciumgehalte in het bloed te meten. Bij een fosfortekort heeft de koe dezelfde symptomen als een koe met calcium tekort, maar reageert niet op de gebruikelijke Ca-Mg infuzen. 

Risico op melkziekte verminderen 

Door preventief een mineraalvoeder met calcium, fosfor en magnesium te geven rond het afkalven, wordt het risico op melkziekte eenvoudig vermindert door de aanvulling van deze onmisbare mineralen.

Verminder het risico op slepende melkziekte met KetoPlus Drench (B)!

KetoPlus Drench (B) is een hoogwaardig aanvullend dieetvoeder voor melkkoeien, geiten en schapen om het risico op slepende melkziekte (ketose/acetonemie) te verminderen. Het is zeer smakelijk en bevat naast speciale kruidenextracten snel beschikbare energie om het energietekort bij het begin van de melkgift te compenseren. Deze kruiden, o.a. gentiaanwortel ondersteunen het behoud van een goede eetlust en dragen bij aan een optimale leverfunctie. Tijdens de voorziening van de calcium- of natriumpropionaten aan het einde van de dracht is een evaluatie van het mineralenevenwicht in verband met het risico op hypocalciëmie na het werpen noodzakelijk.

KetoPlus Drench B is een zeer compleet aanvullend dieetvoeder bij slepende melkziekte:

  • Ondersteunt het behoud van een goede bloedsuikerspiegel
  • Draagt bij aan een optimale vetstofwisseling
  • Heeft een positieve invloed op de lever
  • Bij gebrek aan eetlust

Lees ook handige tips en meer informatie over: