0 Vergelijken
  • Altijd 100% natuurlijke producten
  • Gratis verzending vanaf €29,-
  • Levering binnen 1 tot 2 werkdagen
  • Binnen 14 dagen gratis retourneren

Huh? Haarballen?

Als het gaat om persoonlijke hygiëne, zijn katten het toonbeeld van netheid! Ze zijn van nature voorzien van werktuigen om zichzelf goed te verzorgen, zoals een ruwe tong om mee te likken, voorpoten die bevochtigd worden met speeksel en zo als een soort washandje dienen en tanden die dieper in de vacht doordringen om hardnekkiger vuil te verwijderen. Katten besteden wel tot 40% van de tijd die ze wakker zijn aan lichaamsverzorging! Waarom doen ze dat eigenlijk? 

Waarom wast de kat? 

Er zijn verschillende redenen waarom katten zich wassen. In het wild is goed wassen van levensbelang! Wilde katten vangen en eten levende prooien. Na het verorberen van hun prooi wassen zij zich direct. Bloed en andere restanten van de prooi likken zij van hun vacht om te voorkomen dat grotere roofdieren door de geur worden aangetrokken en zo het leven van de kat in gevaar brengen. Dit gedrag zit ook nog steeds in de genen van onze huiskat! 

Kittens beginnen zichzelf te wassen als ze ongeveer 3 weken oud zijn, tot die tijd worden ze gewassen door hun moeder. Op een leeftijd van 6 weken wassen kittens zich al net zo goed als volwassen katten. Ze hebben dit gedrag gekopieerd van hun moeder. 

Haarballen 

Wassen is dus in vele opzichten belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van de kat. Maar toch heeft het ook een keerzijde. Tijdens het vele wassen slikt de kat dode haren in. Deze vormen een zogenaamde haarbal, een onverteerbare massa in de darm die de kat weer kwijt moet raken door middel van braken of via de ontlasting. 

Een haarbal is ongeveer 2 tot 10 centimeter lang en lijkt op samengeperst haar in de vorm van een sigaar. Wanneer het een kat niet lukt om de haarballen kwijt te raken blijven deze achter in het maagdarmkanaal. Haarballen kunnen dan leiden tot misselijkheid en braken terwijl er niets uit komt. De kat zit ‘verstopt’. Haarbalproblemen komen (logischerwijs) veel voor bij kattenrassen met een lange vacht, zoals de Noorse boskat en de Maine Coon. 

Er zijn pasta’s te koop die er voor zorgen dat bestaande haarballen via de darmen en ontlasting het lichaam verlaten. Maar is het ook mogelijk het ontstaan van een haarbal te voorkomen? Het antwoord is ja! 

Producten voor een vacht in topconditie:

VITALstyle kattenbrokken tegen haarballen 

Slijmstoffen uit toegevoegde kruiden als smalle weegbree, heemst en lijnzaad, binden zich aan water tot een slijmerige gel die haren aan zich bindt en zo op een natuurlijk manier afvoert. Zo wordt wassen geen probleem en zit jouw kat lekker in haar vel! 

Vezels in de voeding zorgen voor een verhoogde afvoer van haren uit de darm. VITALstyle (voorheen ECOstyle) kattenbrokken CARE met KIP, CARE met RUND, CARE met ZALM, CARE SENIOR & CARE PLUS bevatten kruiden. Kruiden zorgen voor extra veel vezels en daarnaast bevatten de kruiden ook andere stoffen die ervoor zorgen dat haar zich niet kan ophopen. 

Slijmstoffen uit toegevoegde kruiden als smalle weegbree, heemst en lijnzaad, binden zich aan water tot een slijmerige gel die haren aan zich bindt en zo op een natuurlijk manier afvoert. 

Auteur: Evelien van der Waa, dierenarts    

Lees ook handige tips en meer informatie over: