Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Giftig voor paarden: eikels

Giftig voor paarden: eikels

2019

Na een storm in de lente of zomer kunnen verse eikels en eikenbladeren van de bomen afvallen en in de wei van je paard belanden. Ken jij het risico hiervan? Eikels lijken misschien onschuldig, maar kunnen giftig zijn voor paarden. Hoe dat zit lees je in dit blog!

Groene eikels 

Wanneer een eikel nog groen is, betekent dit dat deze nog niet rijp is. Onrijpe en dus groene eikels bevatten veel tanninen, ook wel looizuur genoemd. Hoe donkerder de kleur van een eikel, hoe lager de hoeveelheid tannine. Juist dit stofje, tannine, is giftig voor paarden. Ondanks dat bruine eikels minder giftig zijn, raden we wel aan deze uit de wei van je paard te halen als hier veel van te vinden zijn. Ook de bladeren van een eikenboom zijn gevaarlijk als deze nog niet rijp zijn. Vaak is er in de wei niet meer zoveel gras aan het eind van de zomer, waardoor paarden na een herfststorm blij zijn met afgewaaide eikenbladeren en eikels. Let dus goed op als je eikenbomen in de buurt hebt staan!

Tannine 

De hoeveelheid tannine in groene eikels is zoals eerder gezegd giftig voor paarden. Tannine bindt zich aan eiwitten en ijzer in de darmen, waardoor een tekort aan deze stoffen kan ontstaan. Dit leidt tot schade aan de darmen met koliek als gevolg. Als een paard veel tannine binnenkrijgt kunnen ook de eiwitten van de nieren beschadigen, waardoor de nierfunctie afneemt en het paard zelfs kan overlijden. 

Eikelvergiftiging herkennen 

Een paard met een eikelvergiftiging herken je aan de volgende symptomen: 

  • Verminderde eetlust 
  • Versuft 
  • Maagzweren en daardoor gevoelig bij poetsen en aansingelen 
  • Koliekverschijnselen 
  • Donkere urine bij een aangetaste nierfunctie 

Eikelvergiftiging voorkomen 

Allereerst is het goed om te weten of er eiken rond de wei of paddock van je paard staan. Zo kun je indien nodig maatregelen treffen om de bladeren en eikels weg te halen of de wei af te zetten. Ook is het daarbij goed om te weten wat voor eik het is, de ene eik heeft meer giftige stoffen dan de andere. Zo bevat de zwarte eik de meeste gifstoffen, de rode eik een gemiddelde hoeveelheid en de witte eik de minste hoeveelheid tannine. En staat er niet zoveel gras meer in de wei? Dan adviseren we je eerst voldoende ruwvoer te geven aan je paard voordat hij de weide op gaat. Dit kan voorkomen dat je paard gelijk op zoek gaat naar eikels en eikenbladeren. 

Ondersteuning bij een vergiftiging

Zorg dat je altijd Colosan op voorraad hebt! Dit geregistreerde diergeneesmiddel geeft direct verlichting bij (gas)koliek en stopt extreme gistingsprocessen. Dit kun je dus direct toedienen terwijl je wacht op de dierenarts.

Heeft je paard een eikelvergiftiging gehad? Dan is het belangrijk om de darmen van je paard extra te ondersteunen! Het spijsverteringskanaal is flink uit balans geraakt, wat ook de weerstand aan kan tasten. DarmBalans is een kruidencombinatie met pre- en probiotica en brengt de darmflora van je paard terug in balans. Het ondersteunt de darmflora en zorgt voor een goede darmfunctie. Hierdoor wordt ook de weerstand ondersteund.

Met een kuur DetoxMix kun je tevens de (opgehoopte) afvalstoffen afbreken en afvoeren. Bij een vergiftiging komen niet alleen veel gifstoffen kijken, maar ook de medicatie die je paard hiervoor gekregen heeft laten resten achter in het lichaam. Door een DetoxMix kuur van 2-3 weken te geven, 'schoon' je je paard als het ware op.

Colosan
96 reviews
Colosan
28,95
Bij koliek en gasophoping
Geeft direct verlichting
DarmBalans
59 reviews
DarmBalans
48,95
Brengt de darmflora van je paard in balans
Ondersteunt bij dunne mest en rantsoenwisselingen
DetoxMix
9 reviews
DetoxMix
37,95
Ondersteunt de afbraak en afvoer (opgehoopte) afvalstoffen
Ondersteuning na ontworming, antibiotica en pijnstillers