0 Vergelijken
  • Altijd 100% natuurlijke producten
  • Gratis verzending vanaf €29,-
  • Levering binnen 1 tot 2 werkdagen
  • Binnen 14 dagen gratis retourneren

Gebruik van Prednison bij katten

Veel eigenaren vinden het niet fijn als hun kat Prednison of een vergelijkbaar middel krijgt voorgeschreven door de dierenarts. Wat zijn de voor- en nadelen van gebruik van Prednison bij katten?  ​

Allergische reacties bij katten 

Bij astma is altijd sprake van een allergische reactie van de luchtwegen en bij jeuk heel vaak. Een allergische reactie is eigenlijk een reactie van het afweersysteem van de kat. Op een normale prikkel bijvoorbeeld een stuifmeelkorrel van gras of huisstof mijt reageert het lichaam bovenmatig alsof er gevaar is.  

Dit leidt bij astma tot een verkramping van de spiertjes rond de luchtwegen waardoor je kat benauwdheidsaanvallen krijgt (net als bij mensen). Katten met een allergische huidaandoening krijgen last van jeuk en roodheid van de huid. 

De beste remedie in beide gevallen zou zijn om er voor te zorgen dat de kat nooit meer in contact komt met de dingen waar hij allergisch voor is. Maar dat is helaas niet mogelijk. Huisstofmijt en stuifmeelkorrels zijn overal. NB: bij een voedingsallergie is het weer een stuk makkelijker. Dan kun je je kat het voedingsmiddel waar hij allergisch voor is niet meer geven. 

Voor katten die wel een extraatje kunnen gebruiken:

Prednison, Dexamethason, Prednisolon, Methylprednisolon en Cortison 

In geval van allergische huidklachten en astma, ben je daarom aangewezen op andere soort maatregelen. Algemene hygiënische en voedingsmaatregelen plus medicijnen om de klachten te verminderen. 

Een groep medicijnen die daarbij veel wordt ingezet zijn de synthetische (= kunstmatige) corticosteroïden waaronder Prednison, Dexamethason, Prednisolon, Methylprednisolon en Cortison. Dit zijn hormoonachtige stoffen, die qua bouw en werking lijken op de natuurlijke corticosteroïden die het lichaam zelf maakt. 

De werking van de synthetische corticosteroïden is, op bepaalde vlakken, veel sterker dan werking van natuurlijke corticosteroïden. Corticosteroïden werken ontstekings-remmend en anti-allergisch, vandaar dat ze worden ingezet bij allergische huidaandoeningen en bij astma. 

Bij huidaandoeningen verminderen zij de jeuk en bij astma verminderen zij de ontsteking in de luchtwegen. Waardoor het dier zich weer prettig voelt. Ze zijn echter niet de oplossing van het probleem, maar ze onderdrukken de klachten. As het enigszins mogelijk is, moet er altijd gezocht worden naar een echte oplossing. 

Veel drinken en daardoor veel plassen 

Bovendien zijn het krachtige stoffen die ook bijwerkingen hebben. Bekende bijwerkingen van Prednison en andere corticosteroïden zijn: veel drinken en daardoor veel plassen, heel erge honger (vraatzucht), hijgen en ander gedrag (soms vrolijker, vaker slomer). 

Vanwege de bijwerkingen probeert de dierenarts altijd om op de lange termijn de dosering van de corticosteroïden zo laag mogelijk te houden en om de dag te geven. Zodat de productie van de lichaamseigen corticosteroïden ook blijft bestaan, terwijl de jeuk en/of ontsteking onderdrukt wordt. 

Voor katten is het belangrijk om de prednison ’s avonds (22.00 u) te geven in plaats van ’s ochtends. Dit heeft te maken met de natuurlijke spiegel van corticosteroïden bij de kat, die op dat tijdstip het hoogst is. 

Zo kort en weinig mogelijk 

Corticosteroïden zijn krachtige geneesmiddelen, maar als het nodig is voor het welzijn van het dier, zijn ze zeer nuttig en effectief. 

Het liefst gebruik je ze als dierenarts zo kort en zo weinig mogelijk en kijk je naar meer structurelere oplossingen voor het probleem. 

Lees ook handige tips en meer informatie over: