Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Diarree bij katten

Diarree bij katten

2018 - Laatst geupdated: 2023

Katten hebben normaal gesproken stevige drolletjes als ontlasting, meestal één tot een paar keer per dag. Vaak wordt het netjes onder gegraven en als je kat het buiten doet, zie je er als eigenaar weinig van. Totdat een kat last krijgt van diarree. Vaak heeft de kat dan frequenter aandrang en loopt dan regelmatig naar de kattenbak of naar buiten. Het kan zijn dat de kat steeds ontlasting heeft, maar er kan ook sprake zijn van aandrang zonder resultaat. De kat kan ook pijn uiten en een vieze vacht krijgen. Dit laatste zie je vooral bij de langharige katten en katten die zichzelf niet zo netjes wassen. In dit blog vertellen we je meer over diarree bij katten!

Hoe ziet de poep van jouw kat eruit?

Bekijk jij de ontlasting van je kat wel eens écht goed? Hoe ziet het er uit? Wat is de structuur? Is het erg dun? Heeft het een vreemde kleur? Zit er bloed of slijm bij? De ontlasting van een dier zegt namelijk erg veel over de gezondheid ervan. Als het allerlei afwijkende kenmerken heeft dan normaal, is het verstandig verder te onderzoeken. Uiteraard is het ook belangrijk om naar de kat zelf te kijken: Ziet hij er ziek uit? Is hij sloom? Voelt hij heel warm? Wil hij niet eten en/of drinken? Is het antwoord op één van deze vragen “ja” dan is de kans groot dat de kat ziek is. Maak zo snel mogelijk een afspraak bij de dierenarts voor verder onderzoek. 

Acute diarree en chronische diarree 

Bij diarree is het goed om onderscheid te maken tussen acute diarree en chronische diarree. Acute diarree is diarree die maximaal 3 weken duurt. Chronische diaree duurt langer dan drie weken of komt steeds terug. Voor chronische en/of steeds terugkerende diarree moet je altijd een dierenarts bezoeken om achter de oorzaak te komen en indien nodig een behandeling in te zetten.

Oorzaken van diarree bij katten

Diarree bij een kat kan verschillende oorzaken hebben:

  • Een verandering van het voer: Hierdoor kunnen de darmbacteriën verstoord raken. Dit kan vervolgens tot diarree leiden. Na een paar dagen is de balans in de darmen hersteld, hebben de darmbacteriën zich aangepast en gaat de diarree vaak vanzelf weer over. 
  • Na een wormenkuur: In ontwormingsmiddelen zitten stoffen die de darmen prikkelen. Ontwormingsmiddelen beschadigen namelijk niet alleen de eventuele wormen(eitjes), maar ook goede darmbacteriën! Als jouw kat hier gevoelig voor is kan dit leiden tot diarree. Ook dit gaat met een paar dagen vanzelf over. Weet je dat je kat hier gevoelig voor is, dan is het goed om met je dierenarts te kiezen voor een zo mild mogelijk werkend ontwomingsmiddel. Vaak zijn dit de soorten die ook aan kittens gegeven mogen worden. 
  • Voedselvergiftiging: Heeft je kat iets gegeten wat bedorven was? Of wellicht heeft hij vies water gedronken? Er is dan sprake van een voedselvergiftiging. Dit komt bij katten veel minder voor dan bij honden, omdat katten over het algemeen veel kieskeuriger zijn met wat ze eten en drinken. Bij een voedselvergiftiging komt naast diarree ook veelal braken voor. De kat kan hier een paar dagen van slag van zijn, maar ook dit herstelt zich meestal vanzelf. Schakel bij twijfel altijd een dierenarts in voor advies!
  • Een virus: Net als bij mensen en honden circuleren er allerlei virussen die darmklachten geven. Katten pikken ze op van andere katten. Oogt je kat verder gezond? Dan zal hij/zij dit ook zelf te boven komen. Meestal duurt het een paar dagen. 
  • Darmparasieten/wormen: Diarree kan ook een oorzaak zijn van darmparasieten zoals wormen, Giardia of Trichomonas. Hiervoor is een behandeling door de dierenarts nodig met het juiste geneesmiddel per parasiet. Wormen zijn in het algemeen makkelijk te behandelen. Het is verstandig je kat, zeker als hij buiten komt, met regelmaat preventief te ontwormen. Chiardia en Trichomonas behoren tot de protozoa en zijn helaas veel moeilijker te behandelen. 

Wat te doen als je kat regelmatig diarree heeft?

Als je kat regelmatig last heeft van wisselende ontlasting, is het verstandig om het totale plaatje eens goed te bekijken. Vaak begint het bij de basis: gezonde voeding. Een kat heeft gevarieerd voedsel nodig dat bestaat uit allerlei soorten voedingsstoffen. Denk hierbij aan dierlijke en plantaardige eiwitten, vezels en natuurlijke ingrediënten. Kattenbrokken of natvoer met een gevarieerde samenstelling stimuleren namelijk een gezonde, sterke en optimaal werkende darmflora en spijsvertering! Ga daarom op zoek naar kattenvoeding dat juist uit verschillende soorten eiwitbronnen bestaat, granen, prebiotica en bijvoorbeeld kruiden bevat. Prebiotica is voeding voor de gezonde darmbacteriën, wat bijvoorbeeld in Cichoreiwortel zit. Ook planten en kruiden kunnen de darmwerking extra ondersteunen. Zo helpt Rozemarijn de maag- en darmfunctie. En wist je dat het kruid Yucca zelfs de geuren van de kattenpoep weet te maskeren? Oftewel, het vermindert de geurtjes in de kattenbak!

Drinken is belangrijk! 

Het is heel belangrijk dat je kat blijft eten én drinken, vooral bij diarree. Door de diarree verliest je kat meer vocht met de ontlasting, dat moet worden aangevuld om uitdroging te voorkomen. Natuurlijk zorg je altijd voor voldoende drinkwater, maar voer dit keer ook wat extra natvoer of week de kattenbrokjes om het vochtgehalte op peil te houden. Een kat die niet goed eet komt in een negatieve spiraal en kan leverklachten ontwikkelen. Zorg er dus voor dat je steeds kleine beetjes eten aanbiedt van dingen die je kat lekker vindt. 

Neem bij twijfel over de gezondheid van je kat, altijd contact op met een dierenarts.