Wat kan leiden tot diarree bij een kat?
- Een verandering van voer: Hierdoor kunnen de darmbacteriën verstoord raken en dit leidt tot diarree. Na een paar dagen hebben de darmbacteriën zich aangepast en gaat de diarree vaak vanzelf over.
- Na een wormenkuur: In ontwormingsmiddelen zitten stoffen die de darm prikkelen en als jouw kat hier gevoelig voor is kan dit leiden tot diarree. Ook dit gaat met een paar dagen vanzelf over. Weet je dat je kat hier gevoelig voor is, dan is het goed om met je dierenarts te kiezen voor een zo mild mogelijk werkend ontwomingsmiddel. Vaak zijn dit de soorten die ook aan kittens gegeven mogen worden.
- Voedselvergiftiging: Heeft je kat iets gegeten wat bedorven was of van vies water gedronken? Er is dan sprake van een voedselvergiftiging. Dit komt bij katten veel minder voor dan bij honden, omdat katten in het algemeen veel kieskeuriger zijn met wat ze eten/drinken. Bij een voedselvergiftiging zie je naast diarree ook vaak braken. De kat kan even een paar dagen van slag zijn, maar ook dit herstelt zich meestal vanzelf. Schakel bij twijfel altijd een dierenarts in voor advies!
- Een virus: Net als bij mensen en honden circuleren er allerlei virussen die darmklachten geven. Katten pikken ze op van andere katten. Oogt je kat verder gezond? Dan zal hij/zij dit ook zelf te boven komen. Meestal duurt het een paar dagen.
- Darmparasieten/wormen: Diarree kan ook een oorzaak zijn van darmparasieten zoals wormen, Giardia of Trichomonas. Hiervoor is een behandeling door de dierenarts nodig met het juiste geneesmiddel per parasiet. Wormen zijn in het algemeen makkelijk te behandelen. Het is verstandig je kat, zeker als hij buiten komt, met regelmaat (2-4 x per jaar) preventief te ontwormen. Chiardia en Trichomonas behoren tot de protozoa en zijn helaas veel moeilijker te behandelen.
Drinken en eten is belangrijk!
Het is heel belangrijk dat je kat blijft eten en drinken, vooral bij diarree. Door de diarree verliest je kat meer vocht met de ontlasting, dat moet worden aangevuld om uitdroging te voorkomen. Natuurlijk zorg je altijd voor voldoende drinkwater, maar voer dit keer ook wat extra natvoer of week de kattenbrokjes om het vochtgehalte op peil te houden. Een kat die niet goed eet komt in een negatieve spiraal en kan leverklachten ontwikkelen. Zorg er dus voor dat je steeds kleine beetjes eten aanbiedt van dingen die je kat lekker vindt.
Neem bij twijfel over de gezondheid van je kat, altijd contact op met een dierenarts.