0 Vergelijken
 • Altijd 100% natuurlijke producten
 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Levering binnen 1 tot 2 werkdagen
 • Binnen 14 dagen gratis retourneren

Diarree bij de kat

Katten hebben normaal gesproken stevige drolletjes als ontlasting, meestal een tot een paar keer per dag. De meeste katten graven ze netjes onder en als je kat het buiten doet, zie je er als eigenaar vaak weinig van. Totdat een kat last krijgt van diarree. Vaak heeft de kat dan frequenter aandrang en loopt dan regelmatig naar de kattenbak of naar buiten. Het kan zijn dat de kat steeds ontlasting heeft, maar er kan ook sprake zijn van aandrang zonder resultaat. De kat kan ook pijn uiten bij het hebben van ontlasting en kan een vieze vacht krijgen. Dit laatste zie je vooral bij de langharige katten en katten die zichzelf niet zo netjes wassen. 

Acute diarree en chronische diarree 

Merk je een van bovenstaande dingen aan je kat dan is het belangrijk om te proberen de ontlasting van je kat te bekijken: Hoe ziet het er uit? Heel dun, rare kleur, zit er bloed of slijm bij? Verder is het belangrijk om naar je kat zelf te kijken: Ziet hij er ziek uit? Is hij hangerig? Voelt hij heel warm? Wil hij niet eten en/of drinken? Is het antwoord op een van deze vragen “ja” dan is je kat echt ziek en is het belangrijk om met je kat naar de dierenarts te gaan. Deze kan dan kijken wat er aan de hand is en zo nodig een behandeling instellen. 

Bij diarree is het goed om onderscheid te maken in acute diarree en chronische diarree. Acute diarree is diarree die maximaal 3 weken duurt. Chronische diaree duurt langer dan drie weken of komt steeds terug. Voor chronische en/of steeds terugkerende diarree moet je altijd een dierenarts bezoeken om achter de oorzaak te komen.

De beste producten bij diarree:

Wat kan leiden tot diarree bij een kat?

 • Een verandering van voer. Hierdoor kunnen de darmbacterien verstoord raken en dit leidt tot diarree. Na een paar dagen hebben de darmbacterien zich aangepast en gaat de diarree vaak vanzelf over. 
   
 • Na een behandeling tegen wormen. In ontwormingsmiddelen zitten stoffen die de darm prikkelen en als een dier hier gevoelig voor is kan dit leiden tot diarree. Ook dit gaat met een paar dagen vanzelf over. Weet je dat je kat hier gevoelig voor is, dan is het goed om met je dierenarts te kiezen voor een zo mild mogelijk werkend ontwomingsmiddel. Vaak zijn dit de soorten die ook aan kittens gegeven mogen worden. 
   
 • Je kat heeft ergens iets gegeten wat bedorven was of van vies water gedronken. Er is dan sprake van een voedselvergiftiging. Dit komt bij katten veel minder voor dan bij honden, omdat katten in het algemeen veel kieskeuriger zijn met wat ze eten/drinken. Bij een voedselvergiftiging zie je naast diarree ook vaak braken. De kat kan even een paar dagen van slag zijn, maar ook dit herstelt zich meestal vanzelf. 
   
 • Je kat heeft een virus opgelopen. Net al bij mensen en honden circuleren er allerlei virussen die darmklachten geven. Katten pikken ze op van andere katten. Is je kat verder gezond dan zal hij/zij dit ook zelf te boven komen. Meestal duurt het een paar dagen. 
   
 • Je kat heeft last van darmparasieten zoals wormen, Giardia of Trichomonas. Hiervoor is een behandeling door de dierenarts nodig met het juiste geneesmiddel per parasiet. Wormen zijn in het algemeen makkelijk te behandelen. Het is verstandig je kat, zeker als hij buiten komt, met regelmaat (2-4 x per jaar) preventief te ontwormen. Chiardia en Trichomonas behoren tot de protozoen en zijn helaas veel moeilijker te behandelen. 

Drinken en eten zijn belangrijk! 

Het is heel belangrijk dat je kat blijft eten en drinken, ook al heeft hij/zij last van diarree. Door de diarree verliest je kat meer vocht met de ontlasting, dus dat moet worden aangevuld met meer drinken (of extra water bij het voer). Een kat die niet eet komt in een negatieve spiraal en kan leverklachten ontwikkelen. Zorg er dus voor dat je steeds kleine beetjes eten aanbiedt van dingen die je kat lekker vindt. 

Neem bij twijfel over de gezondheid van je kat, altijd contact op met een dierenarts.

Lees ook handige tips en meer informatie over: