0 Vergelijken
  • Altijd 100% natuurlijke producten
  • Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
  • Vanaf €50,- GRATIS verzending

Braken bij de hond

Braken bij je hond en wil je weten wat de oorzaak is? VITALstyle doet onderzoek.

Braken bij de hond komt heel vaak voor!

Er wordt gesproken van "braken bij de hond" wanneer de hond zijn eten en/of drinken overgeeft, wat vaak komt doordat ze iets verkeerds hebben gegeten (iets dat bedorven is, meestal van de straat) of dat er nog iets onverteerbaars is achtergebleven in de maag.
Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld als ze op iets hebben zitten kauwen, zoals takken, plastic of hele harde kauwproducten. Zo’n hard stukje geeft dan irritatie van de maagwand, waardoor de hond gaat braken. Braken is dan een prima oplossing van het lichaam om dingen uit het lichaam te werken. Na het braken is de hond meestal opgelucht en heeft verder nergens meer last van. Soms is een paar keer achter elkaar braken nodig om alles eruit te werken. In het braaksel vind je dan vaak een hard stukje terug van een takje, een stuk van een bot of het puntje van een kalfshoefje.

Voorkomende redenen van braken bij de hond.

Een ander veel voorkomende reden van braken bij de hond is ten gevolge van een maagdarminfectie, zeg maar “buikgriep van de hond”. Braken gaat dan meestal samen met diarree en algehele malaise van de hond. De hond wil niet eten/drinken en is lamlendig. Ook hiervan herstellen de meeste honden vanzelf in een paar dagen. Wat in deze gevallen wel heel belangrijk is, is om te zorgen dat de hond niet uitdroogt. Door het braken bij de hond en/of de diarree, verliest de hond veel vocht. Dit moet worden aangevuld door te drinken, maar het binnenhouden hiervan lukt niet altijd vanwege de misselijkheid en het braken. In zo’n geval is het toch verstandig om even langs de dierenarts te gaan voor een middel dat het braken en/of de diarree stopt. Ook het geven van Oral Rehydration Salts (ORS) kan zinvol zijn. Dit is een mengsel van zouten en suikers die je moet oplossen in water. Dit wordt heel snel opgenomen in de maag/darmen.
Het is een heel ander verhaal als je hond regelmatig braakt. Deze honden zijn regelmatig misselijk naast het braken. Als een hond misselijk is kun je de volgende dingen merken aan je hond: niet of minder willen eten, boeren laten, smakken, veel slikken, kwijlen en gras eten. Gras eten kan ook om andere redenen zijn, maar als er iets mis is in het maagdarmkanaal van honden, dan zie je vaak dat ze gras gaan eten. Soms om makkelijker te kunnen braken of om wat meer vezels op te nemen. Sommige honden vinden het ook gewoon lekker: vaak is dat wel het jonge gras.

Regelmatig braken bij de hond?

Als een hond regelmatig misselijk is en/of braakt is het nodig dat de hond uitvoerig wordt onderzocht door een dierenarts, om achter de oorzaak te komen. De oorzaak "braken bij de hond" kan in het maagdarmkanaal zelf liggen, maar ook in een ander orgaan. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een aanhoudende ontsteking van het slijmvlies van de maag of de darmen. Hierdoor treedt er prikkeling op die tot braken bij de hond leidt. Maar de oorzaak kan bijvoorbeeld ook in het evenwichtsorgaan gelegen zijn. Zo’n hond zal naast het braken, vanwege de misselijkheid, ook andere klachten hebben, zoals: omvallen en rondjes lopen.
Naast het klinisch onderzoek van de hond: kijken, luisteren en voelen, door de dierenarts zal er vaak ook aanvullend onderzoek nodig zijn. Dit kan in de vorm van bloedonderzoek of een rontgenfoto/echo van de buik zijn. Pas als de oorzaak duidelijk is kan er een behandeling worden ingezet.
Honden met een gevoelige maag en/of darmen kunnen baat hebben bij de Darmbalans brokken van Ecostyle. Dit is een geperste brok met veel vezels en kruiden, die de spijsvertering stimuleren en ondersteunen. Een goede darmwerking is belangrijk voor een goede gezondheid van je hond.
 

Gerelateerde producten