0 Vergelijken
  • Altijd 100% natuurlijke producten
  • Gratis verzending vanaf €29,-
  • Levering binnen 1 tot 2 werkdagen
  • Binnen 14 dagen gratis retourneren

Bescherm een kalf tegen Cryptosporidium

Cryptosporidum parvum (C. parvum) is de meest voorkomende soort van ‘The BIG 5’. The BIG 5 zijn de meest voorkomende ziekteverwekkers op melkveehouderijbedrijven. C. parvum is een eencellige parasiet die zich nestelt in stallen en moeilijk te bestrijden is door zijn dikke celwand en lange overlevingskans. In dit blog leest u hoe C. parvum te werk gaat in het kalf en wat u kunt doen bij een besmetting. 

Besmetting 

Wanneer het kalf in aanraking komt met besmette mest in de afkalfstal of kalverhokken, start de opname van geïnfecteerde eitjes, de zogenaamde oöcysten. Na de opname scheidt het kalf binnen vier dagen grote hoeveelheden van deze besmette eitjes uit via de eigen mest. De infectiedruk neemt hierdoor ontzettend snel toe. Andere kalveren raken zo ook besmet met C. parvum en ook kan het kalf zichzelf opnieuw besmetten. De besmette eitjes kunnen door hun dikke celwand enkele maanden buiten het kalf overleven. 

Vanaf levensdag 7 t/m dag 10 wordt in de meeste gevallen kalverdiarree veroorzaakt door C. parvum. Vaak wordt bij mestonderzoek ook de combinatie rota- of coronavirus aangetoond als medeveroorzaker van de diarree. 

Infectie 

Zodra de besmette eitjes in het lichaam van het kalf komen, vermeerderen ze zich explosief en beschadigen ze de darmwand. Voedingstoffen kunnen zo minder goed opgenomen worden, wat een negatief effect heeft op de weerstand van het kalf. De kans op uitdroging neemt dan toe. De darmen reageren met een hevige, geelgroene of waterige diarree. Het kalf verliest snel gewicht. De diarree hoeft niet continu aanwezig te zijn, het kan ook met tussenpozen, bijvoorbeeld bij het opnieuw besmet raken. Hoe ouder de kalveren zijn, des te minder symptomen ze vaak vertonen. 

Bescherm de darmwand van het kalf met immunoglobulinen 

Wanneer het kalf besmet is en diarree vertoont, is het belangrijk om de darmwand van het kalf zo snel mogelijk te beschermen tegen de beschadiging die de oöcysten veroorzaken. Maar ook wanneer C. parvum actief is op een bedrijf, dus bij verhoogd risico op diarree, is het belangrijk om de darmwand in een zo vroeg mogelijk stadium te beschermen. Het darmslijmvlies en de darmwand beschermen kan met immunoglobulinen
Immunoglobulinen zijn antistoffen die ongewenste organismen, zoals schadelijke virussen, bacteriën of parasieten (C. parvum) onschadelijk maken. Zo wordt diarree compleet aangepakt of, in geval van risico op diarree, blijft de darmflora van het kalf goed functioneren zodat er geen diarree ontstaat. Immunoglobulinen zijn dus onmisbaar bij bijna alle soorten diarree. Nog een voordeel van immunoglobulinen is dat ze de weerstand van het kalf breed ondersteunen. 

> Lees meer over immunoglobulinen 

Lees ook handige tips en meer informatie over: