Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Dierenarts vertelt: Artrose bij katten

Dierenarts vertelt: Artrose bij katten

2016 - Laatst geupdated: 2023
In samenwerking met dierenarts Evelien van der Waa.

Artrose is een welbekende aandoening dat vaak voorkomt bij oudere mensen en dieren. Ook katten kunnen hier last van krijgen! Wat Artrose precies is en hoe je je kat hierbij kunt ondersteunen, vertelt Dierenarts Evelien van der Waa je in dit blog.

Wat is artrose bij katten?

Bij Artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten achteruit. De belangrijkste reden van artrose is slijtage door ouderdom. Andere oorzaken van artrose zijn een verkeerde aanleg van het kraakbeen, beschadiging door trauma of een infectie. Kraakbeen vormt de natuurlijke bekleding van de binnenkant van de gewrichten en is een soort stootkussen dat klappen opvangt en zorgt voor een soepele beweging. Het kraakbeen wordt minder flexibel en dunner bij artrose en kan uiteindelijk helemaal verdwijnen. Als kraakbeen eenmaal verdwenen is komt het niet meer terug. De reactie van het lichaam op het verdwijnen van het kraakbeen is de vorming van extra bot op en rond de plek waar het kraakbeen is verdwenen. Dit zorgt voor stijve en pijnlijke gewrichten.

Gedrag verandert bij katten met artrose

Heel lang dachten dierenartsen en katteneigenaren dat artrose bij katten, in tegenstelling tot bij honden, niet zo vaak voorkwam. De reden hiervoor is dat katten niet snel laten zien dat ze ergens last van hebben. Vaak merk je alleen indirect, door gedragsveranderingen, dat ze pijn hebben. Zo kunnen katten opeens agressief reageren als je ze aanraakt of aait. Katten met artrose gaan ook bepaalde bewegingen vermijden die pijn doen, zoals: op de bank springen, wild spelen, de trap aflopen, zich uitgebreid uitrekken of zich helemaal wassen. In het laatste geval zie je vaak dat de vacht er mottig en rommelig uit gaat zien. Behalve dingen niet meer doen, kan de kat ook signalen van stress gaan uiten, zoals: gapen, de tong steeds in en uittrekken, pootje heffen, likken, hijgen of trillen. Er zijn ook katten die als uiting van pijn meer gaan miauwen om contact te maken met de eigenaar of plotseling niet meer willen eten.

Onderzoek bewijst

Uit een onderzoek uit 2002 bleek dat van alle katten van 12 jaar en ouder, die aan het onderzoek meededen, 90% artrose had aan één of meerdere gewrichten. Het gewricht waarbij artrose het meeste voorkwam was de ellenboog, gevolgd door de knie en de heup. Bij veel katten komen gewrichtsklachten in meerdere gewrichten tegelijk voor en vaak zowel links als rechts. Zo’n dier loopt dan niet mank aan een bepaalde poot, omdat hij aan meerdere poten pijn heeft. Hoe ouder een kat is, des te meer kans hij heeft om artrose te ontwikkelen.

Twijfel je of jouw kat misschien last heeft van artrose? Laat er dan een dierenarts naar kijken. Deze kan jouw kat onderzoeken en vaststellen of er inderdaad sprake is van artrose en wat je kunt doen om je kat te helpen.

Wat doe je aan artrose bij je kat?

Het is helaas niet mogelijk om artrose te genezen. Wel is het mogelijk om de kat van zijn pijn af te helpen door het gebruik van ontstekingsremmers met een pijnstillende werking. Ook via de voeding of voedingssupplementen zijn er verschillende mogelijkheden om een dier met artrose te ondersteunen. Extra glucosamine, MSM en chondroitine zorgt ervoor dat de gewrichten zo soepel mogelijk blijven. Omega 3 vetzuren hebben bij artrose een gunstig effect op het ontstekingsproces in de gewrichten. Kruiden zoals Duivelsklauw, Kurkuma, Yucca en Boswellia staan er ook om bekend een pijnstillende en ontstekingsremmende werking te hebben.

Zelf kan je je kat ook goed helpen door bijvoorbeeld:

  • De vacht regelmatig te kammen of borstelen, zodat je kat hier minder vaak de drang naar heeft.
  • Het maken van opstapjes zodat de kat niet meer heel hoog of laag hoeft te springen
  • Creëer een zachte ligplek
  • Maak het voer, water en de kattenbak goed toegankelijk
  • Zorg voor het behouden van een gezond lichaamsgewicht van de kat