0 Vergelijken
  • Altijd 100% natuurlijke producten
  • Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
  • Vanaf €50,- GRATIS verzending

Alles wat je moet weten over suiker bij paarden

Paarden en suikers, een onderwerp waar veel mensen wat van vinden. Het is een containerbegrip waar ook veel onduidelijkheid over is. Vaak zeggen paardeneigenaren dat hun paard geen suiker en zetmeel mag hebben, maar paarden hebben suiker en zetmeel nodig in hun rantsoen. Wel is het raadzaam om suiker en zetmeel op een verantwoorde manier te voeren. Een rantsoen met zo min mogelijk suikers is voor sommige paarden namelijk van levensbelang. Hoe dat zit? Daar gaan we dieper op in via dit blog!

Suikerangst?

Een overschot aan suiker en zetmeel kan voor gezondheidsproblemen zorgen. Te is nooit goed, en dat geldt ook zeker voor de hoeveelheid suiker en zetmeel in het rantsoen van paarden. Overgewicht en daaraan gerelateerde stofwisselingsaandoeningen, zoals hoefbevangenheid, worden meestal veroorzaakt door te grote hoeveelheden suikers, in relatie tot de hoeveelheid beweging die het paard krijgt. Veel mensen zijn daardoor erg gefocust op de hoeveelheid suiker die een paard binnenkrijgt, niet onterecht! Het is belangrijk om niet te vergeten dat een paard niet zonder suiker kan. Maar de hoeveelheid die een paard binnenkrijgt is van belangrijke waarde. Hoe kun je de juiste hoeveelheid suiker en zetmeel voeren zonder dat de gezondheid van paarden nadelig wordt beïnvloed?

Wat zijn suikers en zetmeel?

Suikers zijn korte ketens van koolhydraten die oplosbaar zijn in water en eenvoudig verteerd kunnen worden. Ze kunnen vrijwel direct door de dunne darm opgenomen worden in het lichaam en leveren dus direct veel energie. Suikers komen voor in gras, alle soorten ruwvoer en krachtvoer.  Zetmeel (uit bijvoorbeeld granen) is eveneens een koolhydraat, maar het bestaat uit meerdere aan elkaar gekoppelde glucosemoleculen. Zetmeel moet eerst o.a. in de dunne darm, door het enzym amylase afgebroken worden om opgenomen te kunnen worden in het bloed. Koolhydraten zijn voor paarden de grootste bron van energie, erg belangrijk dus!

Waarom is glucose zo belangrijk?

Voor alle vitale functies in het lichaam is glucose nodig. Alle cellen van het lichaam zetten glucose om in energie. De werking van het hele lichaam van het paard, denk aan het brein, de darmen en de spieren (ook het hart) hebben glucose nodig. Om een lichaam optimaal te laten functioneren is energie onmisbaar.

Hoe zit het met suikers en ruwvoer?

Ruwvoer is dé basis van een gezond rantsoen en paarden halen hier hun basisenergie uit. Ruwvoer bestaat uit ‘snelle’ suikers en uit vezels die moeilijk verteerbaar zijn. Deze vezels zijn belangrijk voor de gezondheid van de darm en leveren tegelijkertijd ook energie. Ze worden afgebroken in de dikke darm, waar bacteriën uit deze vezels vluchtige vetzuren produceren (via fermentatie). Deze vluchtige vetzuren zijn ook een bron van energie, maar zijn ook belangrijk voor de gezondheid van de darmwand.
In tegenstelling tot suiker en zetmeel, zijn vezels een langzame, continue bron van energie. Een paard heeft vezels nodig om zijn verteringsstelsel gezond te houden en voldoende energie binnen te krijgen. Bij het rantsoen van het paard is balans tussen snel afbreekbare en opneembare suikers en de fermenteerbare vezels van groot belang. Beide zijn belangrijk, maar in de juiste verhouding.

Kunnen paarden genoeg energie uit ruwvoer halen?

Voor paarden die niet worden getraind is alleen ruwvoer qua energie voldoende. Sportpaarden gebruiken energie tijdens het trainen en hebben om dit vol te kunnen houden vanzelfsprekend meer energie nodig. Uit alleen ruwvoer kan het gemiddelde sportpaard niet voldoende energie halen. Dit moet dus worden aangevuld met extra snelle koolhydraten. Hoe intensiever een paard wordt getraind, hoe hoger de energiebehoefte is. Sportpaarden hebben naast het ruwvoer dus extra aanvulling nodig om genoeg energie binnen te krijgen.

Suikers onmisbaar voor het functioneren van het lichaam

We kunnen inmiddels vaststellen dat het paardenlichaam niet zonder suikers kan. Suikervrij voeren zou ook erg ongezond zijn, omdat het lichaam dan niet optimaal kan functioneren. Wel is de hoeveelheid suikers die een paard binnenkrijgt hét sleutelwoord voor een optimale gezondheid. Om gezondheidsproblemen te voorkomen wordt geadviseerd om de hoeveelheid suiker en zetmeel zo laag mogelijk te houden, afhankelijk van de inspanning die een paard levert. Verdeel de voeding met een hoger gehalte aan suikers en zetmeel bijvoorbeeld over meerdere voerbeurten, zodat het lichaam dit goed kan verwerken. 

Van nature aanwezige suikers in ruwvoer en gras?

In gras en hooi zit een van nature aanwezige hoeveelheid suikers waar je paard niet zonder kan. Het gras, hooi en voordroog (kuil) dat paarden tegenwoordig eten bevat gemiddeld 10% suiker. Als een paard dus 10 kg ruwvoer op een dag eet, krijgt daarmee dus een kilo suiker binnen. Om te weten hoeveel suiker je ruwvoer bevat is het goed om dit te laten analyseren. Meten is weten!

Ook het gras van tegenwoordig is suikerrijk. Uit recent onderzoek blijkt dat het suikerpercentage in de afgelopen vijf jaar flink gestegen is van ongeveer 10% naar 14%. Door de koude nachten en zonnige dagen bevat het gras in april gemiddeld het hoogste suikerpercentage. Door deze stijging is het dus extra belangrijk om bewust te zijn van wat je je paard voert.

Is je paard gevoelig voor suikers?

Als je paard niet goed op suikers reageert en hier gevoelig voor is, dan is het beter om de hoeveelheid suikers in het rantsoen te beperken. Denk hierbij aan paarden met een gevoeligheid voor hoefbevangenheid en paarden met insulineresistentie. Gebruik een balancer met een laag suikergehalte zoals OerBalans en gebruik een zorgvuldig "graasschema". Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de van natuurlijke aanwezige suikers in het gras. Lees in dit blog meer over suikers in gras.

Hoeveel suiker krijgt je paard binnen met een supplement?

Als je het aantal kilo's (kracht)voer, hooi en gras vergelijkt met de hoeveelheid in grammen die je geeft via een supplement, heeft de hoeveelheid suiker uit het supplement weinig invloed op het totaal aantal suiker dat het paard dagelijks binnenkrijgt. Stel dat een supplement waarvan je 30 gram per dag geeft, 25% suiker bevat, dan geef je daarmee 7,5 gram extra suiker. Dit kun je vergelijken met een halve appel. Als je naar het percentage kijkt van de hoeveelheid zetmeel of dextrose in een supplement lijkt dit soms enorm. Reken dit altijd eerst terug naar grammen: 50% zetmeel in 20 gram supplement is maar 10 gram suikers. 20% zetmeel in een kilo voer is 200 gram suiker. Bereken dus eerst het absolute getal en voordat je een keuze maakt.

Waarom suikers in supplementen?

We proberen het suikergehalte in onze producten zo laag mogelijk te houden én voorkomen toegevoegde suikers zoveel mogelijk. Soms is dat lastig. Supplementen bevatten soms toegevoegde suikers zoals dextrose of melasse. Hierdoor wordt de geur en smaak zoeter én wordt het beter gegeten. Maar dat is zeker niet de belangrijkste reden waarom bijvoorbeeld dextrose soms wordt toegevoegd.  Bij het samenstellen van een supplement, speelt wetgeving een rol, maar ook de eigenschappen van het supplement. Supplementen voor paarden hebben een aantal grondstoffen nodig als drager van de werkzame stoffen. Om een supplement een aanvullend diervoeder te mogen noemen, ben je wettelijk verplicht meerdere voedermiddelen op te nemen in je receptuur. Een supplement moet lang houdbaar blijven, zonder dat de eigenschappen worden aangetast. Dextrose is een belangrijke drager in een supplement om ervoor te zorgen dat het product niet gaat klonteren.  

SpierKracht en dextrose

Onze SpierKracht bevat bijvoorbeeld toegevoegde dextrose, bij velen van ons beter bekend als Dextro-Energy. Dit is hetzelfde voedingsmiddel. Wist je dat dé eigenschap van dextrose is dat het 100% verteerbaar is door het paard? Er gaat niets van verloren. Dextrose zorgt er ook voor dat het product in combinatie met de weipoeder niet gaat klonteren. Bovendien is SpierKracht een product voor sportpaarden die intensief worden getraind. Extra aanvulling van energie is voor deze paarden erg belangrijk.

Even een rekenvoorbeeld:
Stel een volwassen paard van 500 kg krijgt gemiddeld 7 kg ruwvoer en 2 kg krachtvoer. Stel het ruwvoer heeft een gemiddeld suikergehalte van 10% en het krachtvoer bevat 25% suiker. Dan krijgt het paard dagelijks in totaal 700 gram (uit ruwvoer) + 500 gram (uit krachtvoer) = 1200 gram suiker binnen. Met 50 gram SpierKracht krijgt het paard dan slechts 2% extra suiker binnen, dus nutritioneel verwaarloosbaar.

“Extra fitheid en conditieopbouw”

Jordy Wilken heeft SpierKracht als een van de eersten mogen testen. Wat vindt hij van de toevoeging van dextrose aan SpierKracht? “Ik denk dat dextrose, uiteraard tot een bepaalde hoeveelheid, erg veel toevoegt aan de fitheid en conditieopbouw van de paarden. Het is wel belangrijk dat de hoeveelheid suiker in balans is met wat het lichaam goed kan verwerken. Ik heb positieve ervaringen bij meerdere paarden met Spierkracht. Ze zijn duidelijk fitter en bouwen hun spieren beter op. Ook merk ik dat ze hun spieren ook beter op peil kunnen houden!”
 

 

Gerelateerde producten