Hoe herken je koliek bij paarden?
Koliek komt voor in verschillende soorten en maten. Daarom is het soms moeilijk om de symptomen van koliek bij je paard te herkennen. Heb je het vermoeden dat je paard koliek heeft? Schakel dan altijd je dierenarts in en geef in afwachting hiervan een dosering Colosan. Onderschat koliek nooit, ook lichte symptomen kunnen al een groot effect hebben op je paard!
Je kunt koliek herkennen aan de volgende symptomen:
- Steeds rollen en weer opstaan
- Paard kijkt naar zijn buik en trapt met de achterbenen
- (Veel) zweten
- Onrustig gedrag zoals rondlopen en schrapen
- Geen of juist veel mesten
- Weinig tot geen eetlust
- Flemen
Ieder paard is anders, daarom kunnen de symptomen natuurlijk verschillen. Bovengenoemde symptomen zijn algemeen bekend bij koliek. Uiteraard ken je je eigen paard het beste en heb je vaak snel door dat er iets mis is.
Meest voorkomende vormen van koliek:
- Krampkoliek
- Gaskoliek
- Koliek door wormen
- Verstoppings- en zandkoliek
Oorzaken van koliek bij paarden
Koliek heeft veel verschillende symptomen, maar ook vele oorzaken. We zetten ze voor je op een rij en geven direct aan wat je hier aan kunt doen:
- Plotselinge en/of grote veranderingingen qua voeding of beweging. Heeft je paard 's winters vooral in de paddock gestaan en is het eindelijk weer tijd voor de wei? Bouw dit rustig op! Een grote hoeveelheid gras kan veel suikers bevatten, waardoor koliek kan ontstaan. De trainingen van een paard moeten goed opgebouwd worden, zeker als een paard lange tijd niets heeft gedaan.
- (Teveel) krachtvoer, suikers en zetmeel. Een paard dat ineens veel meer of in de basis teveel krachtvoer, suikers of zetmeel binnenkrijgt kan moeite hebben dit te verwerken, waardoor koliek kan ontstaan. Denk altijd goed na over de hoeveelheid voeding die je geeft en bouw dit rustig op.
- Ook bedorven voeding kan koliek veroorzaken. Geef dus nooit hooi wat beschimmeld is of stinkt!
- Paarden die zand binnenkrijgen kunnen zandkoliek krijgen. Voorkom dat je paard zand binnenkrijgt. Verderop in dit blog vertellen we daar meer over!
- Gebitsproblemen kunnen ervoor zorgen dat een paard zijn eten niet goed kan kauwen, wat uiteindelijk tot verstoppingskoliek kan veroorzaken. Een regelmatige gebitscontrole is sowieso een aanrader, maar ook om koliek te voorkomen onmisbaar!
- Worminfecties kunnen voor koliek zorgen. Een goed ontwormingsprogramma is aan te raden om worminfecties te voorkomen.